Fehmi Koru yazdı: İsrail hastaneleri de hedef seçerek savaş suçu işliyor; tespit New York Times’tan

Fehmi Koru yazdı: İsrail hastaneleri de hedef seçerek savaş suçu işliyor; tespit New York Times’tan

Fehmi Koru yazdı: İsrail hastaneleri de hede... Yalnız Şifa da değil, dün, tüm hastanelerin boşaltılması uyarısında bulunmuş oldu İsrail sözcüleri.

İsrail dün gece Gazze üzerine saldırılarını artırdı. Kara harekatı yapmıyor, ama uzaktan füzelerle aynı sonucu almaya çalışıyor. 

Saldırıların muhtemel hedeflerinden biri de ‘Şifa’ adlı hastane. İsrail propaganda mekanizması, Şifa hastanesini hedef seçme sebebinin, Hamas ileri gelenlerinin orada barınması, hastaların teröristlerce kalkan olarak kullanılması olduğunu ileri sürüyor. 

Filistin kaynakları bu iddianın doğru olmadığında ısrarlı.

Yalnız Şifa da değil, dün, tüm hastanelerin boşaltılması uyarısında bulunmuş oldu İsrail sözcüleri…

Aksi halde vuracaklarmış…

“Savaşın da bir hukuku var” diye yazmıştım saldırılar ilk başladığında; hastaneler o hukuku oluşturan uluslararası antlaşmalar kapsamında. Hastanelere saldırı ‘savaş suçu’ sayılıyor.

O hukuku Gazze operasyonunun ilk safhasında -17 Ekim günü- el-Ehli hastanesine füze gönderip Filistin kaynaklarına göre 471 kişiyi katlederek çiğnemiş oldu İsrail ordusu.

Saldırı sonrası büyüyen tepkiler üzerine, İsrail, tüm propaganda mekanizmasını çalıştırarak, hastaneye yönelik füzeyi kendilerinin göndermediğini, o füzenin Gazze’den atıldığını iddia etti. İsrail’e göre, Hamas’ın rakibi sayılan İslami Cihad örgütünün İsrail’i hedef alan füzesi, yakıt tankının bozulması yüzünden uzağa gidecekken hastanenin üzerine düşmüş…

Bu iddiayı desteklemek üzere, el-Cezire televizyonunun canlı yayınından görüntüler sundu İsrail.

Can sıkıcı bir durum.

Soru şu: Çok sayıda kişinin hayatına mal olan füze İsrail’den mi atılmıştı, yoksa İsrail’e gönderilmek istenmiş ama yakına düşüp o canları almış İslami Cihad imzalı bir füze mi söz mevzusuydu?

El-Cezire gibi İsrail’e olumlu bakmayan bir kanalın çekimlerinin ikinci tezi ispatlamak için kullanılması, Hamas’ın yalanlamasına kuşkuları artırıyordu.

Uzun bir süre savaşa muhalefet eden medya organları bile el-Ehli hastanesi mevzusunda tutarsız yayınlar yapabildi. İngiliz Guardian gazetesi sözgelimi, saldırı üzerine İsrail’i suçlayıcı yayın yapmışken, İsrailli bir yazarın ikinci tezi savunan bir yazısına yer verme ihtiyacı hissetti.

Doğrusu neydi, o mevzuda kafalar karışıktı.

Kafa karışıklığını 24 Ekim günü birinci sayfasından büyükçe duyurduğu bir haber-değerlendirme ile New York Times (NYT) gazetesi giderdi.

Gazete merkezindeki araştırma birimi, el-Cezire kanalının canlı yayınladığı görüntülere ek olarak İsrail’in Channel 12 televizyonu ile Tel Aviv’deki sokak kameralarını da gözlem altına alarak gerçeği ortaya çıkardı.

Araştırma biriminin Eric Toler, Haley Willis, Riley Mellen, Alexander Cardla, Natalie Reneau, Julian A. Barnes ve Christoph Koetti adlı isimlerine ek olarak Kudüs’ten Hiba Yazbek, Washington’dan John Ismey ve Kahire’den Yousur Al-Hlou adlı muhabirleri de değerlendirmeye katkıda bulunmuş oldu.

İsrail, el-Ehli hastanesine, tartışmalı füzeden önce de, ortalığı aydınlatma amaçlı bir topçu mermisi göndermiş. Ölümcül füzeden yalnız üç gün önce… 

Buna karşılık, araştırmacılar, Gazze’den İsrail’e gönderilen füzelerin bazen tutukluk yaptığını da tespit etmişler. Füzelerin ortalama yüzde 15’i bu yüzden hedefe düşmüyormuş, tahminlere göre…

Hangisi doğru?

İsrail sözcüleri ve ondan öğrenilenleri sayfaları ile ekranlarına olduğu gibi yansıtan medya, el-Ehli hastanesine düşen füzenin Gazze’den atılıp tutukluk yapan bir füze olduğunu görüntülerle duyurmuşlardı ya, işte o tutukluk yapan görüntülerdeki füzenin Gazze’den değil İsrail’den atıldığı NYT birimi tarafınca belirlenmiş; zaten hastane üzerine değil de Gazze-İsrail sınırındaki bir yere düşmüş o füze…

NYT araştırma biriminin elemanları, el-Cezire ve İsrail’in Channel 12 kanallarının çekimleriyle birlikte değişik altı kaynaktan elde edilmiş videoları değerlendirdiklerinde, onlarda kuzey-güney-doğu-batı açılarından füzelerin geliş yönünün tespit edilebildiğini görmüşler. Videolardan hareketle, hastane üzerine düşen füzenin, İsrail’e doğru değil, Gazze’ye doğru gönderildiğini ve ateşleme mevkiinin de, İsrail kasabası Nahal Oz olduğunu belirlemişler.

Filistinlilerin İsrail’e o sıralarda gönderdikleri füzeler ile hastane üzerine düşen füze arasında 25 saniyelik bir zaman farkı olduğunu da tespit etmişler.

Yani?

Amerika’nın geniş imkanlara sahip gazetesi New York Times’ın, çok sayıdaki muhabirlerinin zaman alan çalışmalarının sonucuna göre, 17 Ekim günü el-Ehli hastanesi üzerine düşüp 417 hastanın ölümüne sebep olan füze, İsrail sözcülerinin ısrarla ileri sürdükleri gibi Gazze’den atılıp tutukluk yaptığı için kısa düşen bir Filistin füzesi değil… Füze İsrail içinden Gazze’ye gönderilmiş…

Hastanenin üzerine…

Savaş hukukuna göre bu bir ‘savaş suçu’.

İsrail sözcüleri, dün gece artırdıkları saldırıların öncesinde, Gazze’deki Şifa hastanesi başta olmak üzere çeşitli sağlık kurumlarını da hedef alabileceklerini ve ölmemek isteniyorsa hastaların yerlerini terk etmelerini duyurdular.

Eğer bir veya birkaç hastane daha saldırıya uğrar ve yerlerini terk etmeyen hastalardan hayatlarını kaybedenler olursa, İsrail yine ‘savaş suçu’ işlemiş olacak.

Suç dosyası şimdiden kabarık İsrail’in…

*Fehmi Koru

"Fehmi Koru yazdı: İsrail hastaneleri de hedef seçerek savaş suçu işliyor; tespit New York Times’tan" haberi, 28 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: İsrail hastaneleri de hedef seçerek savaş suçu işliyor; tespit New York Times’tan haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: İsrail hastaneleri de hedef seçerek savaş suçu işliyor; tespit New York Times’tan 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 09:54 Bir bir gemiyi terk ediyorlar: Furkan Bölükbaşı AK Parti'yi yerden yere vurdu
  2. 09:48 "Her gün etli yemek" iddiaları Diyanet tarafından yalanlandı
  3. 09:45 Memleket Partisi'nde genel merkez ve otobüs boşaltıldı
  4. 09:37 Karar yazarı Yıldıray Oğur: Başbakanla telefonda konuşurken devleti yıkmaya teşebbüs
  5. 09:32 "Metroya askılıyla binmesinler" demişti, sahneye jartiyerle çıktı
  6. 09:26 TEM'de ruhsatsız benzinlik: Firmanın yönetiminde AKP'li isimler var
  7. 09:18 Uyuşturucu alırken yakalanmıştı: Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'i torbacısı sattı
  8. 09:15 Bakan Yerlikaya: 20 ilde düzenlenen ‘Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı
  9. 08:56 Bugün İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
  10. 08:54 Keçiören Belediyesi’nin, TÜGVA’nın ardından Yeni Dünya Vakfı’na da ayrıcalık sağladığı ortaya çıktı
  11. 08:50 Kızlı erkekli konserler istemiyorum: Rektörlük bahar şenliğine izin vermedi
  12. 08:43 Arka Sokaklar’ın sezon final tarihi belli oldu
  13. 08:38 Ceyda Düvenci’ye ihanet iddiası soruldu
  14. 08:32 Erdoğan'dan Aile Bakanlığı'na çok sayıda atama: Kadının Statüsü Genel Müdürü görevden alındı
  15. 08:27 5 yaşındaki Minik Gökçe’nin şüpheli ölümü: Minik Gökçe'nin son sözü 'anne beni bir şey ısırdı' oldu
  16. 08:23 Eşinden habersiz bunu yapan yandı: Artık boşanma sebebi sayılacak
  17. 08:16 Murat Ağırel yazdı: Mahkemeden Barış Terkoğlu’na özel ceza
  18. 08:13 Ahmet Türk: Normalleşme umut verdi ama bir şey çıkmadı
  19. 08:09 Erdoğan 28 Şubat davası mahkumu yaşlı generallerin serbest kalmalarını sağladı, sevindim ama
  20. 08:05 Sağanak, toz taşınımı, heyelan: Hafta sonu planı yapanlara Meteoroloji uyarısı
Dünya Haberleri