Fehmi Koru yazdı: İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı başlatarak yanlışa adım attı; ‘kıyamet savaşı’na doğru

Fehmi Koru yazdı: İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı başlatarak yanlışa adım attı; ‘kıyamet savaşı’na doğru

Fehmi Koru yazdı: İsrail ordusu Gazze’ye kar... BBC de kınanan kurumlar arasında.

Fehmi Koru

İsrail ve onu destekleyen devletler ile Cumartesi günü yapılan saldırıyla ilgili yazı yazan ve yorumlayanların çoğuna göre, Hamas bir ‘terör örgütü’; aynı devletler ve kişiler Hamas’ı bu sıfatla anmayan kişiler ve kurumları kınıyorlar da…

BBC de kınanan kurumlar arasında…

‘Terörist’ sıfatını kullanmıyor Hamas için BBC, o da benim gibi ilk günden beri Hamas eylemcilerini ‘militan’ sıfatıyla anıyor…

Eylemin bugün 8. günü. İsrail, gene bir Cumartesi günü, gene sabahın erken saatlerinde, bu defa Gazze’ye kara harekatını başlattığını duyurdu. Zaten günlerdir İsrail karadan, havadan ve denizden Gazze’yi vuruyor. İsrail’in kullanımı yasak ‘beyaz fosfor’ kullandığı yolunda iddialar da var…

Şimdiye kadar geçen bir hafta içerisinde, İsrail saldırılarında, Gazze’de yaşamını kaybeden Filistinlilerin sayısı herhalde binin üzerindedir.

Yani, Hamas militanlarının öldürdüğü İsraillilerden fazla.

Dikkat ettiyseniz, son paragrafa kadar, geçen Cumartesi günkü eylemden söz ederken hep ‘Hamas’ sözcüğünü kullandığım halde, bir önceki paragrafta o sözcüğün yerini ilk kez ‘Filistinli’ sıfatı aldı. Çünkü, Cumartesi eylemini yapan ‘Hamas’ örgütü, eylemde yer alanlar da ‘Hamas militanları’ olduğu halde, Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarında ölenlerin Hamas militanları olduğunu söylemek güç; hatta imkansız.

Muhtemelen eylemi gerçekleştiren Hamas militanları, eylemleri sonrasında kendilerine yönelecek tepkileri ve eylemlerine İsrail’in saldırılarla yanıt vereceğini de hesaplamış, kendilerini o saldırılardan koruyacak tedbirleri de almışlardır.

Yine muhtemelen, militanlar, rehine tuttukları İsraillileri nerede saklıyorlarsa, kendilerini de aynı yerde koruyorlardır.

Eylemi yapanlar, İsrail vatandaşlarının canını alan ve bir bölümünü de rehine olarak ellerinde tutanlar Hamas militanları, ama İsrail’in onların yaptıklarına karşı başlattığı ve adını ‘savaş’ koydukları saldırılarda ölen ve yaralananlar farklı insanlar; sıradan Filistinliler…

‘İntikam’ alıyor İsrailliler, fakat kendilerini intikam almaya sürükleyen eylemi yapanları değil eylemle ilgisi bulunmayan başkalarını öldürüyorlar.

Hamas karşılarına çıkan İsraillileri öldürdüğü için ‘terörist’ ilan ediliyor, peki de teröristlerden intikam alma amacıyla başlattığı saldırılarda karşılarına çıkan Filistinlileri öldürmekten geri durmayan İsrail devleti için hangi sıfat kullanılacak?

‘‘Devlettir, yapar’’ mı denilecek?

Oysa devletlerin de ‘savaş’ sırasında bile her önüne geleni öldürme serbestisi bulunmuyor.

Uluslarası hukuk diye bir şey var. Onun içinden devletlerin savaşlarda nasıl davranacağına ve neler yapamayacağına dair bir de ‘savaş hukuku’ doğmuş bulunuyor.      

İsrail devleti şu anda uluslararası hukuku tanımaz biçimde davranıyor.

Yalnızca eylemlere bakarak bu sonuca varmış değilim, İsrail devletinin yönetiminde yer alan adlar, başta bizzat Netanyahu olmak üzere, aralarında savunma ve maliye bakanları ile askeri yetkililerin de bulunduğu pek çok isim, Gazze’yi yerle bir etmekten, kadın ve çocuk ayrımı yapmadan Filistinlilere karşı ölümlü tepki vermekten söz edip duruyorlar.

Kara harekatı başlamadan önce Gazzelilere orayı terk etmeleri uyarısında bulunuldu. Gazze çıkışa kapalı bir yerleşim yeri; gitmeye kalktıklarında Filistinlilerin alabileceği bir mesafe yok. Yine de kaçmaya çalışanların onbinlerceyi bulduğu, ama eşeklerin çektiği otomobillerle fazla uzağa gidemedikleri bildiriliyor. Uyarı sureta veriliyor yani… 

İsrail ordusu, Hamas’ı yeryüzünden silme iddiasıyla Gazze’ye ayak bastığı andan itibaren, kendisinin ‘terör örgütü’ olduğunu ilan ettiği militanlara, yapılana karşı isyan hisleriyle dolacak ve bu arada kendileri hayatta kalsalar bile yakınlarını saldırılarda kaybedecekleri için ‘intikam’ almayı düşünmeye başlayacak yeni militanlar ekleyecek bir yanlışa adım atmış oldu.

Devletler ‘intikamcı’ olamazlar; ama insanlar ‘intikam’ duygusuyla normal durumda yapmayacakları türden eylemlere bulaşabilirler.

Korkarım, İsrail geçen Cumartesi günü meydana gelen Hamas saldırıları sonrasında benimsediği yöntemle, yok etmek ve bir daha karşısına çıkmaya cesaret edemeyecek hale getirmek istediği militanlığı bölgede daha da yaygınlaştıracak.

Eylemi yapanlara karşı verilecek cezayı eylemle hiç ilgisi bulunmayan insanlara yaygınlaştırmak İsrail’e pahalıya mal olabilir.

Bugün olmasa da yarın…

İsrail’deki akıllı insanlar da bunu yazıp söylüyorlar fakat onları dinleyen pek yok. 

[İsrail’in eserleri hemen her dile çevrilmiş en popüler filozofu Yuval Noah Harari, dün, İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan, ‘‘İsrailliler ile Filistinliler 1948’den bu yana başlarına gelebilecek en büyük tehlikeyle karşı karşıyalar’ başlıklı bir yazıyla olağanüstü ciddi uyarılardan birini yaptı.]

Ben de kendi uyarımı yapayım: Böyle giderse ‘kıyamet savaşı’ kapıda.

Bu yazı, Fehmi Koru'nun kişisel bloğundan alınmıştır. 

"Fehmi Koru yazdı: İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı başlatarak yanlışa adım attı; ‘kıyamet sava." haberi, 14 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 14 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı başlatarak yanlışa adım attı; ‘kıyamet sava.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı başlatarak yanlışa adım attı; ‘kıyamet sava.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 21:10 Bu özelliklere sahip olmayan otomobiller artık satılamayacak: 7 Temmuz son tarih!
  2. 19:59 Kakao fiyatlarında tarihin en hızlı haftalık düşüşü yaşandı
  3. 19:27 Kızılcık Şerbeti'nin Giray'ı Kaan Taşaner'den Feyza Civelek'e Öyle Sözler Etti Ki!
  4. 19:09 Manisa FK-Boluspor maçının ardından teknik direktörlerden peş peşe mesaj!
  5. 19:08 Gazinin Beklenen Onuru: 100 Yaşındaki Jack Milton Mezuniyet Kepini Sonunda Aldı!
  6. 19:04 Kasımpaşa Teknik Direktörü Sami Uğurlu itiraf etti!
  7. 19:04 Fenerbahçe Savunmasına Müjdeli Haber: Oosterwolde Geri Döndü!
  8. 18:51 Kerem Şalom Sınır Kapısı'na Yapılan Havan Topu Saldırısında İsrailliler Öldü
  9. 18:50 Milli tenisçi Ergi Kırkın, Brezilya'da şampiyonluğu yakaladı!
  10. 18:45 Hizbullah, İsrail'in Kiryat Şmona'sına İran Yapımı Füzelerle Saldırdı: Yaralılar Var
  11. 18:44 Gözleriniz Ne Kadar Keskin? Fotoğraftaki Komandoyu Kaç Saniyede Bulabileceksiniz?
  12. 18:44 Telefon Ömrünüzü Uzatmak İçin 10 İpucu
  13. 18:44 Memur ve Emekli Maaş Zam Hesabı Yeniden Değişti! Zam Oranları Ne Olacak?
  14. 18:43 Whatsapp'a Dev Yenilik: Etkinlik Planlama Özelliği Geliyor!
  15. 18:43 Fenerbahçe'den Deplasman Öncesi Kötü Haber: 4 Eksik Var!
  16. 18:43 Demir Eksikliğini Yok Eden Mucizevi Besin: Kokusu Kötü Ama Faydaları Saymakla Bitmiyor!
  17. 18:42 ATM'de Para Kabusu! Bazı Banknotlar Kabul Edilmiyor mu?
  18. 18:42 Yatağınızda Rahatlarken Para Kazanma Fırsatı! Araştırmaya Katılın
  19. 18:36 Yeşil Ceviz ve Bal: Sağlığı Destekleyen Güçlü İkili
  20. 18:32 Madonna, Copacabana Plajında Unutulmaz Konser Verdi
Medya Haberleri