Fehmi Koru yazdı: Masa dağıtılamayınca huzuru kaçanlar var; bense hem onların hem de masadakilerin huzurunu ka

Fehmi Koru yazdı: Masa dağıtılamayınca huzuru kaçanlar var; bense hem onların hem de masadakilerin huzurunu ka

Fehmi Koru yazdı: Masa dağıtılamayınca huzur... ''Dağılmak bir yana küçük bir çatlak bile yok''

İktidar cephesi seçim tarihini erkene çekme kararı öncesinde rakip gördüğü cephenin çözülmesini bekliyor; hem de bayağı iştiyakla bekliyor. Başka herhangi bir ortamda siyasi partiler arasında kolaylıkla çıkabilecek ihtilafların dağıtabileceği durumlar da olmuyor değil, ancak Millet İttifakı içerisinde yer alan altı partinin birlikteliği çıkan ihtilaflara rağmen bozulmuyor.

Dağılmak bir yana küçük bir çatlak bile yok.

En son, bir CHP milletvekilinin, seçimden sonra muhaliflerin iktidara gelmesiyle kurulacak hükümette HDP’den bakanların da yer alabileceğini söylemesine “Garanti masayı bozar dağıtır” gözüyle yaklaşanlar oldu; ancak açıklamadan en fazla alınması beklenen İYİ Parti lideri Meral Akşener, o milletvekilinin partisinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile samimi pozlar verebildi.

Herhalde daha uzun bir süre çatlak beklentisi sürecek, ancak bekleyenlerin beklentisi muhtemelen boşa çıkacak.

Sebebi çok açık: ‘6’lı masa’ her ne kadar birbirine benzemeyen partilerden meydana gelmiş olsa da, o masada buluşan altı partiyi birleştiren güçlü bir tutkal var.

Partiler bir arada ayrı ayrı olduklarından çok daha ciddi bir güç teşkil ediyorlar ve bu yüzden birlikte olmaya mecburlar.

CHP’den bazı isimler ile CHP’yi destekleyen medyadan bazıları, en az iktidar cephesi kadar, masadan rahatsızlar. Aralarından bu rahatsızlıklarını masada yer alan partilerin mensuplarını gücendirecek kadar belli edenleri de çıkabiliyor.

Oysa CHP’nin “İktidara geliyoruz” mesajını kitlelere kabul ettirebilmesi tek başına mümkün değil; Kemal Kılıçdaroğlu’nun bütün çabalarına rağmen partisinin oyunda fazla bir kıpırdanma görülmüyor.

Daha da önemlisi, cumhurbaşkanlığı için yapılacak seçimde muhalif bir adayın kazanabilmesi için, iktidar cephesi dışında kalan her parti seçmeninden oy alınabilmesi şart.

HDP’den de muhalif adaya oy gelmesi gerekiyor.

Muhalif adayın kazanabilmesi için yalnız altı parti tabanından ve HDP seçmeninden oy alması da yeterli olmayabilir; seçilmek için gerekli ‘%50+1’ oya ulaşılabilmesi için, AK Parti ve MHP’den gelecek oylara da ihtiyaç var.

“İktidar cephesi Tayyip Erdoğan’ı yeniden aday gösterecek, onun karşısına kimi aday çıkarırsak kazanır” diye düşünenler mutlaka vardır, ancak milletin arasına karışıp onlardan oy talep eden muhalefet partilerinden siyasiler öyle düşünmenin yanlışlığını sahada elle tutarcasına fark ediyor olmalılar.

Cumhurbaşkanı seçtirebilmeleri ve TBMM’de sistem değişikliğini gerçekleştirebilecekleri bir çoğunluğa sahip olabilmeleri için, muhalefet cephesi, çok geniş bir kitleden oy alabilmek zorunda.

“Birlikte olmaya mecburlar” demem bu sebepten.

“HDP’ye de bakanlık verilebilir” türü çıkışların altında da aynı gerçek yatıyor: HDP’li seçmenden gelecek oya da muhtaç ‘6’lı masa’da buluşan muhalifler…

Zaten arada huzuru kaçıran çıkışlar yaşansa da onlara tahammül edilmesinin sebebi budur.

İYİ Parti’nin bazı çıkışlardan rahatsızlığı çok konuşuluyor lakin masada yer alan başka partilerin de bazen kendilerinin hassas oldukları konularla ilgili huzurlarının kaçtığını biliyorum; aynı sebepten onlar da rahatsızlıklarını dışa vurmamayı yeğliyorlar.

Galiba her ay en az bir kez buluşup saatlerce konuştukları halde kendi seçmen tabanlarının da en fazla merak ettiğini bildikleri ‘adayın kim olacağı’ konusunu masada hiç açmamaları da, sanıyorum yine aynı sebepten…

Esas rahatsızlık tek bir isim üzerinde ittifak etme zamanı gelince yaşanabilir.

CHP’liler “Masanın en kalabalık seçmeni bulunan partisi bizim parti, cumhurbaşkanı da bizden biri olmalı” görüşünü sıkça telaffuz ediyorlar. Akıllarındaki muhtemel aday da genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu.

Kemal Kılıçdaroğlu da bir süredir aday gibi konuşuyor.

İYİ Parti ise ısrarla aday olacak kişi için ‘kazanabilecek biri’ özelliğini öne çıkartıyor. Meral Akşener o özelliği birkaç kez bizzat tekrarladığı gibi, İstanbul il başkanı Kılıçdaroğlu’ndan farklı bir isim de telaffuz etti.

Masada konuşulmamış olsa bile, şu ana kadar, dolaylı yoldan elde edilen iki aday ismi var denilebilir.

O iki isimden hangisi masadan onay alabilir?

“Kamuoyu yoklaması yaptırılacak ve hangi isim önde çıkarsa masa onu aday gösterecek” deniliyor.

Yeterli mi bu?

Sanmıyorum.

Masaya onay için getirilecek iki isme, yukarıda anlatmaya çalıştığım, altı partinin dışından da -HDP’den ve hatta kısmen de olsa AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi tabanından da- oy alabilme şartı açısından bakıldığında, o şartın tam karşılanamadığı görülecektir.

Ya daha kapsayıcı bir isim bulunacak ya da belirlenecek adayı -mesela Kemal Kılıçdaroğlu’nu- CHP dışındaki partilerin seçmenlerine de benimsetip oy vermelerini sağlayacak formüller üretmek gerekecek.

Ben yine görüşümde ısrarlıyım: İktidar cephesinin adayı karşısında başarılı olabilecek, sandıktan cumhurbaşkanı seçilerek çıkabilecek kişinin daha kapsayıcı bir isim olması gerekir.

Ne zaman bu yolda bir yazı yazsam ve “Abdullah Gül gibi biri” desem, kıt anlayışlı birileri, belli bir kişiden söz ettiğimi sanıyor.

Halbuki ben bir kişiden değil o kişide temsil edilen ‘6’lı masa’  dışındaki partilerin tabanlarının hiç değilse bir bölümüne de sempatik gelebilecek özelliklerden söz ediyorum.

Uzlaşmayı öyle biri üzerinde sağlayamazlarsa, iktidar cephesinin işini sandıkta kolaylaştırmış olurlar.

Görüşüme itiraz edenler de galiba bunu sağlamaya çalışıyor…

"Fehmi Koru yazdı: Masa dağıtılamayınca huzuru kaçanlar var; bense hem onların hem de masadakilerin." haberi, 16 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Masa dağıtılamayınca huzuru kaçanlar var; bense hem onların hem de masadakilerin.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Masa dağıtılamayınca huzuru kaçanlar var; bense hem onların hem de masadakilerin.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:57 Annenin Kulağından Çıkan Canlı Örümcek Sosyal Medyada viral oldu
  2. 15:52 Fatih Karagümrük: Stadyum Eksikliği Nedeniyle Ceza Almamız Adaletsiz!
  3. 15:46 Putin ve Aliyev, Stratejik Görüşme İçin Buluşuyor: Güney Kafkasya'da Yeni Dönem Başlıyor
  4. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  5. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  6. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  7. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  8. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  9. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  10. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  11. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  12. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  13. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  14. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  15. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  16. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  17. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  18. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  19. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  20. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
Gündem Haberleri