Fehmi Koru yazdı: Muhalefet iktidara her zamankinden daha yakın; iktidar ve muhalefetin seçim sonrası ödevleri

Fehmi Koru yazdı: Muhalefet iktidara her zamankinden daha yakın; iktidar ve muhalefetin seçim sonrası ödevleri

Fehmi Koru yazdı: Muhalefet iktidara her zam... Konu beni artık tarihi iyice yaklaşan seçim ve seçim sonrasıyla ilgili senaryolar bakımından daha fazla düşündürüyor.

Depremler sonrasına hakim olan hava ülkemiz siyasetinin ne kadar kabadayı üsluplu olduğunun da ilanı.

Kabadayı sözcüğü yerine doğrudan kaba sözcüğünü de kullanabilirdim.

Devletin yönetiminde yer alan siyasilerin ağızlarından dökülen ‘hain, adi, alçak, şerefsiz’ gibi sıfatlar beni böyle bir düşünceye sevk ediyor.

O sıfatların hedefi muhalif siyasiler midir, öyle deniliyor, oysa o hakaretlerden en çok depremde bütün hayatları sarsılan geniş kitleler rahatsızlık duyuyor olmalı.

Sebebi açık: O hakaret sözcükleri üzerlerine yağdırılanların deprem sonrası yönetimine dair eleştirileri bizzat depremzedelerden yükseliyor…

“Devlet nerede?” diye soranlara ‘şerefsiz’ denildiğinde, “Çadır bekliyorum, hala gelmedi” çıkışını yapan da o çirkin sıfatın kendisi için kullanıldığını düşünecektir.

Nitekim algı o yönde.

Konu beni artık tarihi iyice yaklaşan seçim ve seçim sonrasıyla ilgili  senaryolar bakımından daha fazla düşündürüyor.

Türkiye seçime, son 20 yılın hiçbir seçiminin öncesine benzemeyen çok özel şartlarda gidiyor. İktidar kendisine seçimi yeniden kazandıracağını düşündüğü hazırlıklarının artık işe yaramadığını görmeye başlamış gibi. Üslubun sertleşmesi tamamen bu durumla ilgili.

‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ (EYT) kitlesini memnun ve kendisine oy verecek hale getirse, bir ay önce maaşlarına zam yaptığı memurlar ve emekliler ile asgari cüretlerini artırdığı işçilere tam seçim öncesinde bir miktar daha mali takviyede bulunsa bile durumun değişeceğini sanmam.

Yunan bakanı Mısırlı bakanın ziyareti izledi, ABD’nin bir bakanı da ülkemize geldi. Cumhurbaşkanı, başbakan düzeyinde konukları da oldu iktidarın. Gelemeyenlerle de telefonla görüşüldü. Hükümetin son beş yılına damga vurmuş dış politik tercihlerden vazgeçilmesi başka bir zaman olsa seçmenlerde sempati oluşturabilirdi.

Her seçim öncesinde iktidarın iftiharla kullandığı duble yollar, sağlık alanına getirilen kolaylıklar, belediyelerinin hizmetleri on ili içine alan depremler sonrasında kullanılamaz hale geldi.

Bir gün öncesine kadar depremle ilgili eleştirileri en ağır sözlerle kınayan AK Parti genel başkanı sıfatı da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün, depremi takip eden iki-üç gün içerisindeki başarısız performansları için milletten helallik isteme ihtiyacı duydu.

Onun helallik istemesi, AK Parti ile MHP’nin deprem ile ilgili düne kadar sürdürdüğü propaganda söylemini kullanılamaz hale getirdi.

AK Parti’ye AK Partililerin bile oy vermesini zorlaştıran gelişmeler bunlar.

Kamuoyu araştırma şirketleri deprem öncesinde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki oy dengesini birbirine yakın buluyordu; her ayın sonunda yapılan araştırmaların bu aya ait olanında -tabii deneklere siyasi sorular da yöneltildiği takdirde- dengenin tepetaklak olduğunun ortaya çıkmasını hiç şaşırtıcı bulmam.

Seçim kampanyasında oy talep ederken hangi başarısını öne çıkartabilir iktidar cephesi?

Muhalefetin deneyimsizliği, iş bilmezliği gibi nitelemeler de artık pek işe yarayacağa benzemiyor. Çünkü depremde -bazı AK Partili belediye başkanları görmediklerini söyleseler bile- muhalefetin belediyeleri ile muhalif kesimlerin desteklediği sivil girişimler en ön saflarda yer aldılar.

Ve böyle bir ortamda 2,5 ay sonra sandık başına gidilecek, öyle mi?

Bu 2,5 ay içerisinde ne olacak da seçmenlerin şu andaki tavırları iktidar partileri lehine değişecek?

Seçmeni etkileyebilecek hemen her unsuru alta alta üst üste koyuyorum, bu soruya mantıklı bir cevap bulamıyorum.

Demokrasilerde böyle durumlar çok sık olur: Partiler iktidara gelirler, partiler seçimi kaybeder ve iktidarı rakiplerine terk ederler.  Mahkeme kadıya mülk olmadığı gibi, ülkeler ve devletlerin de tapusu partilere ait değildir.

Türkiye’de de öyle olmadı mı?

Cumhuriyet’i kuran partiydi CHP; Cumhuriyet’in ilk iki cumhurbaşkanı aynı zamanda CHP’nin de genel başkanıydılar. Tek partiden çok partili sisteme geçildi ve CHP, iktidarı, rakibi Demokrat Parti’ye bırakmak zorunda kaldı.

Askeri müdahalelerle demokrasiye ara verildiği dönemleri çıkartırsak, özgür seçimler çoğu zaman iktidar değişiklikleri de getirmiştir ülkemizde.

O sayededir ki, hakkında “Muhtar bile olamaz” manşetleri atılan Tayyip Erdoğan hem başbakan oldu hem de bugün cumhurbaşkanı.

Depremlerle karşılaşılmasaydı da büyük ihtimalle iktidar değişikliği yaşanacaktı, ancak depremler seçmenlerin karar vermelerini daha da kolaylaştırdı.

Şimdiki tablo, iktidara da onun yerini almaya hazırlanan muhalefete de görevler yüklüyor.

İktidar partilerinin iktidarda olmayabilecekleri döneme kendilerini hazırlamaları şart. Başka demokratik ülkelerle geçmişte bizim ülkemizde olduğu gibi pürüzsüz bir geçişle değişim gerçekleşmeli.

Muhalefet partileri de, ekonomik sıkıntılar ve dış politikada yaşanan sorunlara ek olarak depremin getirdiği ek yükü üstleneceklerini unutmadan kendilerini yeni döneme -iktidar olabilecekleri döneme- hazırlamalılar.

Cumhurbaşkanı adayı için, yalnızca seçilebilecek biri olma özelliği yeterli değil. Ülkenin bugün karşı karşıya bulunduğu sorunların üstesinden gelinmesini kolaylaştıracak özelliklere de sahip olmalı belirlenecek aday.

Seçmen karşısına güven telkin edecek bir görüntüyle çıkabilmeli muhalefet.

Önyargıları bir tarafa bırakarak, bütün eğilimlerin desteğine layık bir kadroya dönüştürmeli kendisini.

Milletvekili adaylarını belirlerken ulufe dağıtır gibi aday belirleme alışkanlığını bir tarafa bırakıp ülkede sistemi anayasa değişikliğiyle yenileyeceği düşüncesiyle yeni Meclis’in nitelikli üyelere sahip olmasını sağlamalı.

Kurucu Meclis özelliği kazanacak yeni dönemde TBMM…

CHP ve İYİ Parti liderleri aralarındaki üslup farklılığını ortadan kaldırma amacıyla dün bir araya geldiler.

Umarım, küçük hesapları bir tarafa bırakmışlardır.  

"Fehmi Koru yazdı: Muhalefet iktidara her zamankinden daha yakın; iktidar ve muhalefetin seçim sonr." haberi, 28 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Muhalefet iktidara her zamankinden daha yakın; iktidar ve muhalefetin seçim sonr.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Muhalefet iktidara her zamankinden daha yakın; iktidar ve muhalefetin seçim sonr.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  2. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  3. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  4. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  5. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  6. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  7. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  8. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
  9. 18:06 Savaşın etkisiyle altın fiyatları uçtu, kuyumcular ve Darphane taleplere zor yetişiyor!
  10. 18:01 ABD basını uyarıda bulundu: "İsrail her an saldırabilir"
  11. 17:55 Son dakika haberi! CHP'den 4 ismin milletvekilliği düşürülmüş bulundu
  12. 17:52 Yeni model sızdırıldı! iPhone SE 4'ün özellikleri ve görüntüsü
  13. 17:51 Altın için 3.000 dolarlık hedef gerçekleşebilir mi?
  14. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  15. 17:44 Bakanlık tarafından açıklandı: Söz konusu işletmelerde KDV oranlarına artış yapılacak!
  16. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  17. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
  18. 17:36 Microsoft'tan BAE merkezli yapay zeka firmasına dev yatırım yapıldı
  19. 17:25 Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar sonrasında iptal edildi
  20. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
Medya Haberleri