Fehmi Koru yazdı: Savaş çıkacak ve seçim ertelenecekmiş, bu tür iddialar bana çok tuhaf geliyor

Fehmi Koru yazdı: Savaş çıkacak ve seçim ertelenecekmiş, bu tür iddialar bana çok tuhaf geliyor

Fehmi Koru yazdı: Savaş çıkacak ve seçim ert... ''Tuhaf yorumlara geçmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne dediğini hatırlatayım''

Çinlilerin birine beddua etmek istediklerinde ‘‘Tuhaf zamanlarda yaşayasın’’ dedikleri bilinir. Galiba birileri bizim nesle de böyle bir bedduada bulunmuş; gider ayak müthiş tuhaflıklar bizi buluyor…

En son tuhaflık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’la ilgili huzursuzluğu dışa vurduğu son açıklamalarına sağda-solda yapılan yorumlar…

Tuhaf yorumlara geçmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne dediğini hatırlatayım:

‘‘Ey Yunan! Tarihe dön. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur, ağır! Yunanistan’a tek bir cümlemiz var. İzmir’i unutma! Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti geldiğinde gerekeni yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz.’’

İki ülke arasında zaman zaman başgösteren sorunlara Türkiye’den Cumhurbaşkanı ağzıyla yapılan bir katkı bu sözler. Bu denli suçlayıcı ve uyarıcı olmasa bile, geçmişte de, kendileriyle ilgili ağır açıklamalar yine aynı ağızdan işitilmişti…

Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis önceki bir çıkıştan kısa süre sonra, bu yılın Mart ayında, ülkemize gelmiş ve Ankara’da üst düzey ağırlanmıştı.

Şimdi de Yunanistan’ı uyarma ihtiyacı yeniden duyulmuş olmalı.

Hayır, konuya öyle yaklaşan pek yok.

Tuhaflık da zaten burada başlıyor.

Sadece ülkemiz yorumcuları olsa neyse, dünyanın değişik taraflarından da bana tuhaf gelen yorumlarla karşılaşılabiliyor.

Bizde bu çıkış güncel siyasetle irtibatlandırılıyor.

Güncel konu ne? Seçim. İlan edilmiş vaktine henüz dokuz aydan fazla süre olmasına rağmen, hemen her gün seçimle yatıp seçimle uyanıyoruz. Benim gibi seçim tarihinin erkene alınacağı -hatta baskın bir seçime gidileceği- beklentisi içerisinde olanlar da az değil. İşte bu sebeple farklı gelişmelerin seçim konusuyla birlikte ele alınmasına alışkınız.

Alışkın olmadığım, Yunanistan’a yönelik çıkışın seçimin yapılmaması ihtimaline yorumlanması…

Yunanistan’a karşı savaş açılacak ve anayasada öyle bir durumda seçimin yapılmayabileceğini öngören bir madde bulunduğu için, bırakın zamanında -yani dokuz ay sonra- yapılmayı, seçim hiç yapılmayabilirmiş…

[Anayasa’nın konuya ilişkin 78. maddesi şöyle: ‘‘Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.’’]

Açıkça ifade edilmese bile, bu tür yorumlar, AK Parti’nin Meclis çoğunluğunu kaybetme ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilme ihtimalinin ortadan kalkması üzerine oturuyor.

Kamuoyu yoklamalarının -özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvendiği şirketler tarafından gerçekleştirilenlerin- iktidarın tehlikeye düşeceğini göstermesi durumunda, seçime gitmeme yoluna başvurulacağı ve bunun için de Yunanistan’a savaş açılacağı ciddi ciddi yazılıp konuşuluyor.

İşte bana bu tartışma çok tuhaf geliyor.

Bu tür yorumlar içeride ve dışarıda uzman yorumculardan gelmese gülüp geçeceğim, lakin durum hiç de öyle değil. Yazanlar ve konuşanlar savaşın çıkacağına inanıyor da yazıyorlar ve konuşuyorlar.

Vladimir Putin Ukrayna’ya savaş açtı, öncesinde Gürcistan’ı hedef alan askeri bir harekat gerçekleştirdi ve Kırım’ı da topraklarına kattı ya, ülkelerin ulusal güvenlik mülahazasıyla savaşlar çıkartabileceği bir dönemin açıldığı argümanı bu yorumların ilham kaynağı.

Türkiye Rusya değil, Yunanistan da Ukrayna…

Yunanistan ile Türkiye NATO üyesi iki ülke; üstelik Yunanistan Avrupa Birliği üyesi. Daha geçenlerde Mitsotakis, Yunanistan başbakanı olarak Washington’u ziyaret ettiğinde, kendisine Kongre’de konuşma imkanı tanındı ve konuşması Amerikalı parlamenterler tarafından ayakta alkışlandı.

Bugüne kadar hiç bir Türk devlet adamına Kongre’de konuşma daveti yapılmadı.

Batılılar için Yunanistan sıradan bir ülke değil; Yunan politikacılar da bu durumlarını abartılı biçimde kullanmayı biliyorlar.

Avrupa’da Amerikan karşıtlığının zirve yaptığı ülke olmasına rağmen, Yunanistan’da birden fazla askeri üs açtı ABD ve oralarda çok sayıda Amerikan askeri bulunuyor.

Türkiye’den esirgenen F-35 jetleri Yunanistan’a fazlasıyla sağlanıyor. Türkiye’nin F-16 uçaklarının elden geçirilmesi talebi, Joe Biden söz vermesine rağmen, Amerikan Kongresi’nden onay alacağa benzemiyor.

Sözün kısası, Yunanistan’la savaş senaryosu üzerine oturan yorumlar bana fazla anlamlı gelmiyor.

Daha önce de Yunanistan’a ve başka ülkelere dönük çıkışlar yapılmıştı, ancak birileri savaş beklese bile, çatışmacı ortam savaşa vardırılmadı.

Yakın zamanlara kadar Suriye’ye dönük benzer beklenti içerisinde olanlar vardı.

Türkiye adına konuşanlar, o konuda da uyarılarda bulundular ancak her defasında makulden ayrılmadılar.

Jared Kushner -ABD’nin önceki başkanı Donald Trump’ın danışmanı da olan damadı- şu yakınlarda ‘Breaking History’ (Tarih Yazmak) adıyla, Beyaz Saray’da tanığı olduğu olayları anlatan bir kitap yayınladı.

Orada (s. 157) tam da böyle bir olayı anlatıyor.

Trump’ın yardımcısı Mike Pence, Türkiye’nin Suriye’ye geniş kapsamlı bir askeri harekata hazırlandığı istihbaratı üzerine, bunu durdurmak için, Ankara’ya doğru yola çıkmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı nasıl ikna edeceğine dair tavsiyesini almak üzere Kushner’i aramış.

2019 yılında -tam tarihi 17 Ekim 2019- oluyor bu.

Bir süre önce, kendisinin başlattığı ‘Ortadoğu projesi’ için desteğini almak üzere Ankara’ya gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü için deneyimliymiş Kushner...

Pence’i çetin bir müzakereciye muhatap olacağını söyleyerek uyarmış Kushner. Israrcı olması gerektiğini söylemiş.

Sonuç?

Dallas’a doğru giderlerken Pence Trump’ı aramış, Kushner de uçaktaymış. ‘‘Tamam anlaştık’’ demiş Pence ve Ankara’da neler yaşandığını şöyle aktarmış:

‘‘Erdoğan’a sizin kendisini sevdiğinizi en kesin ifadelerle söyledim. Dostluğunuzun bugün, yarın ve her zaman geçerli olacağını anlattım, ardından da başlattığı savaşı hemen durdurmasını istedim. Aksi halde ağır yaptırımlar geleceğini bildirdim. İtirazlar etti, lakin 90 dakika ve aynı mesajın yedinci kez tekrarlanmasından sonra, durduracağını söyledi; başka bir odaya geçtik ve anlaşmayı bitirdik.’’   

İkna edilince yumuşamasını da biliyor Cumhurbaşkanı Erdoğan; benim anlatımdan çıkardığım bu.

Peki, Yunanistan’la şimdilerde yaşananlar sonunda bir savaşa ve seçimin ertelenmesine yol açar mı?

En başta söylediğimi bir kez daha tekrarlayayım: Bana bu tür sorular çok tuhaf geliyor.

Sanki, birilerinin, ‘‘Tuhaf zamanlarda yaşayasın’’ bedduasına muhatap olmuş gibi kendimi hissediyorum.

"Fehmi Koru yazdı: Savaş çıkacak ve seçim ertelenecekmiş, bu tür iddialar bana çok tuhaf geliyor" haberi, 06 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Savaş çıkacak ve seçim ertelenecekmiş, bu tür iddialar bana çok tuhaf geliyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Savaş çıkacak ve seçim ertelenecekmiş, bu tür iddialar bana çok tuhaf geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  2. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  3. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  4. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  5. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  6. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  7. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  8. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  9. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  10. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  11. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  12. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  13. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  14. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  15. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  16. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  17. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  18. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  19. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  20. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
Politika Haberleri