Fehmi Koru yazdı: Toplumdaki “Adaletin kestiği parmak acımaz” inancını zedeleyen yanlışlık pahalıya mal oluyor

Fehmi Koru yazdı: Toplumdaki “Adaletin kestiği parmak acımaz” inancını zedeleyen yanlışlık pahalıya mal oluyor

Fehmi Koru yazdı: Toplumdaki “Adaletin kesti... Meğer savcı bey, sonradan ‘FETÖ borsası’ adını alacak bir kumpasın içerisindeymiş.

Fehmi Koru

Yıllar sonra bugünleri yazacaklar, günümüz medyasında malzeme ararken karşılaşacakları çelişkiler karşısında şaşkınlıktan şaşkınlığa kapılacaklar.

Nereden mi biliyorum? Ben onların seneler sonra yaşayacakları şaşkınlığı hemen her gün deneyimliyorum.

En sonuncusu şu günlerde yazılara dökülen bir başsavcı çevresinde yazılıp çizilenler…

Şu günlerde değişik yerlerde vaktiyle İzmir’de başsavcı vekili görevinde bulunmuş bir yargı mensubu ile ilgili haberler ve yazılar çıkıyor. Başsavcının adıyla seneler önce gene medyada karşılaştığımı hatırlıyorum. Yalnız o dönemde kendisi devamlı övülüyordu. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ‘FETÖ’ adını alarak ‘terör örgütü’ ilan edilmiş camiayı, şu ana kadar Türkiye farklı olarak tanırken, bu başsavcı vekili kendi görev bölgesinde bir casusluk soruşturması başlatmış ve onlarla ilgili olduğunu tespit ettiği askeri okul öğrencilerini o davanın içerisine almıştı.

Darbe girişimi sonrası camia ‘terör örgütü’ yaftasını alınca, başsavcının bu çabası uzak görüşlülük olarak övgüye değer bulunmuştu.

Hafızamda böyle kalmış.

Birkaç yıl önce övgüde aşırıya giden medyamız şimdi de aynı yargı mensubu ile ilgili başlatılmış bir soruşturmayı sayfalarına ve ekranlarına taşımaktalar.

Aynı coşkuyla hem de.

Meğer savcı bey, sonradan ‘FETÖ borsası’ adını alacak bir kumpasın içerisindeymiş…

Soruşturmayla birlikte İzmir’den alınmış Antalya’ya başka bir göreve gönderilmiş…

Hakkında şimdilerde yazılanları okuyunca, kendisini onunla ilişkili -akraba- olarak tanıtan birinin marifetlerinin ön plana çıktığını görüyorum. Yakın olduğunu reklam eden biri, hakkında ‘Fetöcü’ iddiası bulunan veya o iddia ile soruşturma geçirmiş ama arkası gelmemiş iş dünyasından insanlara yaklaşıyor ve bir bedel karşılığı yargılanmaktan kurtulacağını duyuruyormuş…

Ardından gelsin binlerce dolarlar…

İddianın muhatabı savcının bu olup bitenden haberi var mıymış, orası biraz muğlak… Soruşturmayı yürütenler olduğu kanaatini raporlarına geçirmişler…

Doğru olabilir mi tüm bunlar?

Bilmiyorum. Savcıya görevden el çektirme, hatta cezaevi gibi yollar görünmediği, yalnızca bir sahil ilinden -İzmir’den- bir başka sahil iline -Antalya’ya- gönderilmekle yetinildiğine göre, bu işlemi yapanların kuşkusu olduğu anlaşılıyor.

Ancak bu haber vesilesiyle ‘FETÖ borsası’ iddiasına muhatap ve bu sebeple meslekten ihraç edilmiş yargı mensupları bulunduğu da yazılıp konuşuluyor.

Bütün hayatım süresince en değer verdiğim meslek grubu adalet kurumunun her düzeydeki mensupları olduğu için, yazılıp konuşulanlar beni derinden yaralıyor.

Konu artık ‘FETÖ’ denilen insanlarla ilgili olduğu için de ayrıca dikkat kesiliyorum.

Türkiye yakın tarihinin en kahrolası siyasi gelişmesini darbe girişimiyle 15 Temmuz’da (2016) yaşadı. Yalnızca darbeyi planlamış, icrasına katılmış, hazırlığı görünce veya öğrenince hemen darbecilerin yanında yer almış, o gece yaşamını kaybeden 251 kişinin ölümünde bizzat veya dolaylı sorumluluğu bulunmuş kişiler ile yaşamı boyu siyasete dışarıdan müdahalelere ve darbenin her türlüsüne karşı çıkmış pek çok insan da ‘iltisak’ diye adlandırılan ve o zaman kadar hukuk sisteminde var olmayan bir kavramla aynı suçtan yargılanıp hüküm de giydiler.

‘FETÖ borsası’, yani para mukabili yargılanmaktan kurtarma operasyonu, bu ikinci gruptakilerden paralıların başvurduğu yöntem.

Aşırılığa kaçıldığı için ortaya çıktı bu yeni tecim.

Başka ülkelerde ve hatta bizde geçmişte yaşanmış benzer girişimlerde söz konusu olmayan bir aşırılık yüzünden…

Sözgelimi ABD’de 6 Ocak 2021 tarihinde Kongre binasını basıp politikacıları taciz eden ve binaya zarar verenlerin yaptığı da bir darbe girişimiydi. Yargı konuya böyle yaklaşmakta. Kongre binasına girenlerin örgütsel bağlantıları da var. Nitekim o gün Kongre’ye giren kişiler yargılanıyor ve teker teker mahkum da ediliyorlar.

Fakat binaya girip bizzat eylemde bulunanlar dışındakilere yargı herhangi bir süreç başlatmadı. Binayı basanlarla aynı örgütün üyesi oldukları bilinen ama o gün eylemde yer almayanlara dokunulmadı.

Bizde de, Albay Talat Aydemir ilki 22 Şubat 1962 ve ikincisi 20 Mayıs 1963’te olmak üzere iki kez darbe girişiminde bulunmuş oldu. O dönemde İsmet İnönü başbakandı. İlk girişimde yer alanlar yargılanmadılar bile; yalnızca ordudan emekli edildiler. Darbe girişimi ikinci kez tekrarlanınca, Aydemir ve darbede onun yanında yer alanlar -yalnızca onlar- yargılandı ve o dönemde Türk Ceza Kanunu’nda ölüm cezası bulunduğundan, darbe lideri Aydemir ile onun hemen yanında bulunmuş Fethi Gürcan idama mahkum edildiler.

Darbede yer almış olanlar dışındaki kimse yargılanmadı.

Neden önemli bu bilgi?

Yargılamanın alanı geniş tutulduğunda şimdilerde bir savcı çevresinde başlayan haber sağanağıyla ortaya dökülen türden yanlışlıkların yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Umarım, son haberler konuya yaklaşımdaki yanlışlığın farkına varılmasına yarar.

İşe, yeni icat ‘iltisak’ kavramını hukuk sistemi içinden çıkarmakla başlanabilir.

Yıllar sonra bugünleri yazacakları daha az şaşırtmış, hatta yanlışlıktan dönüldüğü için övgülerini kazanmış oluruz.

"Fehmi Koru yazdı: Toplumdaki “Adaletin kestiği parmak acımaz” inancını zedeleyen yanlışlık pahalıy." haberi, 07 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Toplumdaki “Adaletin kestiği parmak acımaz” inancını zedeleyen yanlışlık pahalıy.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Toplumdaki “Adaletin kestiği parmak acımaz” inancını zedeleyen yanlışlık pahalıy.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Yargı Haberleri