Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de ‘çok özel’ imam hatip okulları varmış; eğitim seviyemiz ‘çok özel’ olmayı kaldıra

Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de ‘çok özel’ imam hatip okulları varmış; eğitim seviyemiz ‘çok özel’ olmayı kaldıra

Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de ‘çok özel’ imam... Yazık ediyoruz çocuklarımıza. Yazık ediyoruz gençlerimize. Yazık ediyoruz ülkemize.

Fehmi Koru

Bir dostum Türkiye’nin bir çok ilinde ve bazı ilçelerde çok özel imam hatip okullarının faaliyet gösterdiği haberini verdi.

Okulların müdürleri eğitim kadrolarını kendileri seçebiliyorlarmış…

“Kartal imam hatipler çoğalıyor” dedi o dost, biraz da endişeyle.

Endişelenmeli miyiz?

Kendi hesabıma endişem yok; ancak endişelenenleri de anlayabiliyorum. “Bir tek imam hatip -Kartal’daki- vardı ve mezunlarıyla kamuda en önemli yerlerde bulunuyorlar; yüzlercesi ile neler olmaz” diye düşünülüp rahatsızlık duyulduğu meydanda.

Gerçekten endişe duyacaksam, ‘çok özel’ denilen okullardan mezun olacak gençlerin başarıları ismi önünde ‘çok özel’ yazmayan o tek okul kadar olacaksa o zaman endişe etmeye başlayabilirim.

Henüz o çevreden göz dolduran, belli alanlarda sivrilmiş, bırakın dünya çapında olmayı ülke çapında bile bir parlak örnek çıktığını bilmiyorum.

Varsa da benim bilgim dahilinde değil.

Görebildiğim kadarıyla, uzun yıllar boyunca ülkede eğitim seviyesi açısından ‘çok özel’ diye bilinen belli başlı eğitim kurumları bile -örnek: Boğaziçi Üniversitesi-, son dönemde, eski parlaklıklarını kaybettiler; bazıları kaybetmemek için direniyor.

“Kaybettirildiler” diyen de var buna.

[Muhafazakar camia bir vakıf üniversitesi ile -Şehir Üniversitesi- kalite arayışı içerisine girmişti; o da kapattırıldı.]

Türkiye’de genel eğitim maalesef sönük. Son Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı sonuçları ‘sönük’ sıfatını bile hak etmeyecek durumda. 100 bin lise mezunu sınavda sıfır çekmiş bulunuyor.  

Son sınavın kısa bir tablosunu Karar yazarı İbrahim Kahveci’nin bugünkü yazısından aktarıyorum:

“40 matematik sorusuna 7,37 doğru cevap verebilmişiz.

20 fen sorusunda ise 2,91 doğru cevabımız olmuş.

14 fizik sorusunda ise 2,18 doğruda kalmışız.

12 felsefe sorusuna ise 2,43 doğru cevapla yetinmişiz.”

Gelecek yılın sınav sonuçlarının bu yılınkinden daha iyi olacağını sanmıyorum. 

[Bilenler bu yılın sınav sorularının önceki yıllardan nispeten daha kolay olduğunu söylemekte. Gelecek yıl sorular daha da kolaylaşabilir ama sonuç fazla değişmeyecektir.

Kalite her yıl biraz daha düşüyor çünkü. Sistem iyi öğrenci yetiştirmeyi amaçlamıyor; sistemi uygulatan siyasiler de ‘milli eğitim’de ‘milli’ olmaya ‘eğitim’den daha fazla önem veriyorlar. Ortaya çıkan tablo ortada.

Gençleri evrensel ölçülerde yetiştirmeye önem verilmiyor ülkemizde.

60-65 yıl önce ben nasıl okuduysam benim torunum da aşağı yukarı aynı türden bir eğitimden geçiyor. Ben okullu olduğumda ülkede televizyon yoktu, bilgisayarlar günlük hayata girmediği gibi internet de son 15-20 yılın eseri. Akıllı telefonlar, tabletler son 20 yıla kadar bilimkurgu romanları ile bazı filmlerde birer hayal olarak yer alıyordu.

Sıradan insanları, öğrencileri bir tarafa bırakalım, bilim insanlarımız bile, 20-30 yıl öncesine kadar, kendi alanlarında çıkan herhangi bir eserden ancak neden sonra haberdar olabiliyorlardı. Kitapları edinebilmeleri için çile çekmeleri gerekiyordu.

Artık 12-15 yaş arası gençlerin elinde internet bağlantılı akıllı telefonlar ve tabletler var. Herkes istediği eseri aynı gün edinebiliyor, okuyabiliyor. Her alanda araştırmacılar başka ülkelerdeki seviyeli bilim insanlarıyla sürekli temas halinde olabiliyorlar.

Eğitim ise 60 yıl öncesinden farklı değil.

Gençlerin başka gençlere fark atanlarının gözleri eğitimlerine yurtdışında devam etmekte. Kaliteli mezunlar ise hayatlarını başka ülkelerde kurmanın fırsatı peşindeler. 

Ve maalesef, devletin üzerine titizlendiği meslek alanlarından gençler -doktorlar, mühendisler ve diğerleri-, devletin ve ailelerinin yüksek fedakarlıklarıyla okudukları halde, kendilerini başka ülkelere yararlandırıyorlar.

Aileler de teşvik ediyor bunu, devletin izlediği politikalar da bu sürecin hızlanmasına hizmet ediyor.

Sonunda her alanda sıradan bir görüntü ülkeye hakim oluyor. Sorunlar sıradan ortamlarda daha da büyüyor, çözüm yerine çözümsüzlük günü belirliyor.  

Dünyanın ileri sayılan her ülkesinde kalitesiyle ünlenmiş, sıradışı mezunlar veren okullar ve üniversiteler vardır; oralardan mezun olanlar ülkelerini daha ileriyi taşırlar. Bu sebeple de, o kurumların üzerine her ülke titizlenir.

Bizde nedense her alanda olduğu gibi eğitim alanında da kaliteden sanki hoşlanılmıyor. Sanki hiçbir kurumun diğerlerinden daha önde veya ileride olması istenmiyor, sıradanlaşma yaygınlaştırılıyor. Sanki bir el biraz yukarıda olanı aşağıya çekmekle meşgul.

Yazık ediyoruz çocuklarımıza. Yazık ediyoruz gençlerimize. Yazık ediyoruz ülkemize.

İmam hatip okulları arasından bazılarının ‘çok özel’ olarak kurgulanması nasıl bir sonuç verir?

Sizce bu sınav sistemiyle değerlendirilen başarıya başarı denebilir mi?

"Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de ‘çok özel’ imam hatip okulları varmış; eğitim seviyemiz ‘çok özel’ ol." haberi, 25 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 25 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de ‘çok özel’ imam hatip okulları varmış; eğitim seviyemiz ‘çok özel’ ol.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de ‘çok özel’ imam hatip okulları varmış; eğitim seviyemiz ‘çok özel’ ol.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 09:49 İsrail’den Haredilere Askerlik Talimatı: 7 Bin Ultra-Ortodoks Yahudi Göreve Çağrılıyor!
  2. 09:45 Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı, Hakem Hatalarına İsyan Etti!
  3. 09:43 Prof. Allan Lichtman'dan Şok Tahmin: Kamala Harris, Ne Olursa Olsun Kazanacak!
  4. 09:29 Vücut Isısı ve Depresyon: İkisi Arasındaki Gizemli Bağ!
  5. 09:24 Tuncer Bakırhan: 'Kürt Halkı Diz Çökmeyecek!
  6. 09:16 Barış Alper Yılmaz, Tottenham Maçı İçin Açıklamalarda Bulundu!
  7. 09:09 Doların Geleceği İçin Kritik Gün: ABD Seçim Sonuçları Merakla Bekleniyor!
  8. 09:04 Ergenlikte Empati ve Açık İletişim: Aileler İçin İpuçları!
  9. 09:00 Boeing İşçileri Grevi Sonlandırdı: İşçiler Taleplerini Aldı!
  10. 07:32 TİM Başkanı Gültepe: 'Ülke Batıyor' Demek İstememiştim!
  11. 07:28 Seçim Gününde Korku Dolu Anlar: Bomba Tehdidi Şok Yarattı!
  12. 07:22 73 Yaşındaki Nuri Alço, Yoğun Bakımdan Çıktı!
  13. 07:14 Meteoroloji'den Kış Uyarısı: Güçlü Rüzgar ve Yoğun Kar Geliyor!
  14. 07:09 Kuzey Kore, Doğu Kıyılara Balistik Füze Fırlattı: Gerilim Tırmanıyor!
  15. 07:05 Venezuela'nın Petrol Yaptırımlarını Aşmak İddiasıyla Türk İşadamı Tutuklandı!
  16. 07:00 Bahar Geliyor: CHP'li Başarır, Sandık Çağrısında Bulundu!
  17. 06:55 New York Borsası Düşüşe Geçti: Seçim Öncesi Belirsizlik Artıyor
  18. 06:44 Cumhurbaşkanı ve Muhalefet Seçimleri Tanımadı: Gürcistan’da Sokaklar Hareketli
  19. 06:40 Valensiya’daki Sel Felaketi İçin 31 Milyar Avro Yardım Talebi
  20. 06:35 Instagram DM’lere Yeni Filtreleme Özellikleri Getirdi
Medya Haberleri