Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de seçimin kaderi BAE ile Suudi Arabistan’ın güçlü adamlarının elinde olabilir mi?

Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de seçimin kaderi BAE ile Suudi Arabistan’ın güçlü adamlarının elinde olabilir mi?

Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de seçimin kaderi ... ''Anketler şimdilerde benzer bir kanaatin Milliyetçi Hareket Partisi seçmeninde de uç verdiğini gösteriyor''

Önce bir itirafta bulunayım: Bazen gündeme bir yerlerden sızan ve biraz benim uzağımda konuşulup tartışılan konulardan, ancak bir yayına katıldığımda konu bana soru olarak yöneltilince haberim oluyor.

Soruyu duyunca şaşırıyorum.

Geçen gün aynen öyle oldu. Seçim tarihinin erkene çekilme ihtimali üzerinde görüş açıklarken, program sonucusu, birdenbire, “Bu da konuşuluyor” diye başladığı cümlesini “Seçim öncesinde Abdullah Öcalan’ın mahpusluk durumunda iyileştirme ve ondan propaganda olarak yararlanma niyeti konusunda ne düşürsünüz?” anlamına gelen bir soruyla tamamladı.

Demek böyle bir gündem maddesi de var.

Olabilir. Yerel seçimde bir akademisyen aracılığıyla İmralı’dan alınan mesaj Anadolu Ajansı tarafından kitlelere duyurulduğu gibi, Öcalan ailesinden biri de devlet televizyonunda görüş açıklama imkanına kavuşturulmuştu.

Yeniden aynı yola başvurulması beni şaşırtmaz.

Faydası olur mu?

Sanmam. Yerel seçimde denenen deneyenlere hayal kırıklığı yaşatmıştı. Aynı türden bir denemenin farklı sonuç doğuracağına dair bir emare ortada yok.

İktidar cephesinde MHP’nin varlığı böyle bir denemenin tekraren yapılmasını zorlaştırıyor.

Cumhur İttifakı içerisinde yer almak ortaklık kuran partilere pek yaramadı. Kamuoyu yoklamaları, Milliyetçi Hareket Partisi ile yakınlaşmanın iktidara zararı dokunduğu kanaatinin AK Parti seçmeninde yaygınlaştığının işaretlerini çoktandır veriyordu.

Anketler şimdilerde benzer bir kanaatin Milliyetçi Hareket Partisi seçmeninde de uç verdiğini gösteriyor.

Her iki parti birlikte bulunmalarının zararını görüyor. İYİ Parti’nin oylarında gözle görülür derecede artış ile yeni kurulmuş partilerin sonunda görmeye başladıkları ilgi bunun belirtisi. Kararsız veya oy kullanmama kararlılığında olduklarını ifade eden seçmen de sonunda muhalefet partilerinden yana tavır alırsa, sandığa yansıyacak irade iktidar cephesi için pek hayırlı olmayabilir.

Ekonomik sıkıntılar böyle bir gelişmeyi hızlandırabilme potansiyeli taşıyor.

Şöyle bir ara soruyu dikkatlere sunayım: Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile ilgili aleyhte sert açıklamalar belleklerde henüz tazeyken, iktidar cephesinin tantanalı bir karşılama töreniyle kendisini Ankara’da ağırlaması, herhalde ekonominin ihtiyacı olan döviz girdisi beklentisiyle yakından ilgili; peki ya yakınlaşmaya rağmen beklenti yerine gelmezse?

Veliaht Prens, kendisine çok ileri suçlamalar yöneltilmiş bir ülkede en üst düzeyde karşılandığını dünya âleme göstererek, bu ziyaretle istediğini elde etmiş oldu.

Zaten görülmekte olan Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye’deki dava dosyasının Suudi Arabistan’a gönderilmesini ziyaretten önce sağlamıştı Veliaht Prens.

Hakkında söylenenler söylenmemiş, dava dosyasına da girmiş olan Birleşmiş Milletler ve CIA raporlarında dile getirilmiş kendisiyle ilgili iddialar da davanın kapanmasıyla boşa çıkartılmış olmadı mı?

Orada durur ve bu gelişmelerin karşılığında kendisinden bekleneni yerine getirmezse bu tavrı beni hiç mi hiç şaşırtmaz.      

Ekonominin temel göstergeleri bir süredir bu beklentiyle dengede duruyor gibi; beklentinin boşa çıktığı anlaşılırsa dengeler yeniden ve daha hızlı bozulabilir.

Anketlere yansıyan kaymaları daha da ateşleyebilir o bozulma.

Beni şaşırtma pahasına tersi de olabilir elbette; yani Veliaht Prens ziyareti sonrasında, Suudi Arabistan’dan, dolar olmasa da Riyal akışı başlayabilir. Ancak ekonomimizin ihtiyaçları oradan gelecek 10-20 milyon dolar mukabili Riyal geldi diye ortadan kalkacak gibi değil. O durumda bile hayal kırıklığı yaşanabilir. 15 Temmuz (2016) hain darbe girişimi arkasındaki finans gücü olduğu ithamına muhatap Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) şimdilerde devlet başkanlığı tahtında oturan Veliaht Prensi de geçen yılın sonlarında Ankara’da olağanüstü ağırlanmıştı da o ziyaretin sonucunda ne oldu?

Hiçbir şey olmadı.

Para gelse de gelmese de beklenen rahatlama yaşanmayabilir ve Cumhur İttifakı partilerinden karşı cephe partilerine kaymalar devam edebilir.   

Öyle bir durumda iktidar sözcülerinin ısrarla “Zamanında olacak” açıklamalarına rağmen seçimin tarihini erkene alma zorunlu hale gelebilir.

Erken seçim, hatta ilan edilmesinden bir ay sonrasına bir baskın seçim…

Seçim tarihinin erkene çekilmesi arzusunu ilk Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin ağzından işitebiliriz.

Tıpkı 2002 ve 2018 genel seçimleri öncesinde olduğu gibi…

Neden böyle bir girişimi ilk MHP’den beklediğimi de anlatayım.

İktidar cephesinin milletvekillerinin hazırlayıp TBMM’den geçirdikleri seçim yasasını hatırlayalım. O yasayla seçim barajı %10’dan %7’ye düşürüldü ve ittifak içerisinde yer alan partilerin ortak bir çatı altında bulunmalarından yararlanma imkanı kaldırıldı; ittifak partilerinin her biri Meclis’te temsil edilebilmek için barajın üzerinde -%7’den fazla- oy almak zorunda.

Bazı kamuoyu yoklamaları daha şimdiden MHP’nin tehlikeli bölgeye düştüğünü düşündürüyor. Yeni seçim yasası uygulanarak yapılacak seçimde, oyu %7’nin altında kalarak bir kez daha Meclis’e milletvekili sokamaz hale gelebilir MHP.

2002 seçiminde olduğu gibi…

Zamanında yapılacak seçimde yeni seçim yasasının getirdiği sistem geçerli hale gelecek. Seçim tarihi erkene alınırsa, yeni sistemin uygulanması için anayasanın öngördüğü üzerinden bir yıl geçmesi şartı yerine gelmeyeceği için, eski sistem geçerliliğini sürdürecek ve ittifak içerisinde bulunan partilere baraj uygulanmayacağından oyu %7’nin altında kalsa da Milliyetçi Hareket Partisi TBMM’de temsil edilebilecek.

Baraj %10 olarak varlığını sürdürse bile…

İnce bir hesap lakin doğru bir hesap.

Hesabın iktidarın lehine çalışması için her şey, ekonomiye ve galiba iki ülkenin -BAE ile Suudi Arabistan’ın- güçlü adamlarına kalmışa benziyor.

Onlardan medet ummak ne kadar doğruydu, bunu bir an önce anlamak için de seçimin fazla gecikmemesi gerekiyor.

Merakım şimdi şu: Acaba “Haydi seçime” teklifi ilk önce AK Parti’den mi yoksa MHP’den mi gelecek?

"Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de seçimin kaderi BAE ile Suudi Arabistan’ın güçlü adamlarının elinde ol." haberi, 23 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de seçimin kaderi BAE ile Suudi Arabistan’ın güçlü adamlarının elinde ol.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Türkiye’de seçimin kaderi BAE ile Suudi Arabistan’ın güçlü adamlarının elinde ol.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:25 Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar sonrasında iptal edildi
  2. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
  3. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  4. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  5. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  6. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  7. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  8. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  9. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  10. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  11. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  12. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  13. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
  14. 16:33 Migros’tan Nisan fırsatı! 30-40-50 TL’lik fırsatlar başladı: Bu ürünler stok yapılıyor
  15. 16:30 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  16. 16:25 Vergi yükü düşük olan gaza bastı: Düşük olanlar yaşadı
  17. 16:18 Paris Hilton, Taylor Swift İçin VIP alandan çıkarıldı
  18. 16:17 Fenerbahçe'ye Yıldız İsimden Müjdeli Haber Var!
  19. 16:15 Elden kira ödemeyin! dikkat sizin de başınız yanabilir
  20. 16:12 Besiciler çoban bulamamaktan dertli: 40 bin lira maaş veriyoruz ama istemiyorlar!
Politika Haberleri