Fehmi Koru yazdı: Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu iktidarı zorlayacak bir sürece kapı ara

Fehmi Koru yazdı: Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu iktidarı zorlayacak bir sürece kapı ara

Fehmi Koru yazdı: Yargıtay’ın Anayasa Mahkem... Bugün itibarı ile Yargıtay’ın o dairesinin çıkışını, Yargıtay başkanlığı ve MHP sözcüleri haricinde sahiplenen veya destekleyen olmadı.

Anayasa Mahkemesi’nin cezaevinde bulunan seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılması yolunda verdiği karara Yargıtay’ın bir dairesinden gelen tepki ile ilgili tartışmalar garip bir nitelik kazandı.

Bugün itibarı ile Yargıtay’ın o dairesinin çıkışını, Yargıtay başkanlığı ve MHP sözcüleri haricinde sahiplenen veya destekleyen olmadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir yurtdışı geziden dönerken uçakta destekleyici açıklama yaptı, ama ertesi gün Ankara’da yaptığı açıklama farklıydı.

Kendisini iki yargı kurumu arasındaki ihtilafta problemi çözecek ‘hakem’ olarak ilan etti Cumhurbaşkanı Erdoğan…

[Karar yazarı Taha Akyol, hukukçu kimliğiyle, probleminin çözümü için ‘hakeme’ gereksinim olmadığını anayasa hükmüyle açıklıyorYargıtay ile Danıştay arasında çıkabilecek yetki çatışmasında problemi ‘Uyuşmazlık Mahkemesi’nin çözeceğini belirten Anayasa maddesi (m. 158), aynı maddede, Anayasa Mahkemesi ile diğer mahkemeler arasında çıkacak uyuşmazlıklarda Anayasa Mahkemesi’nin kararının esas alınacağına da hükmediyor.] 

Sanıyorum iktidar cephesi, çevredeki hukukçuların ikazları üzerine, daha ilk günden doğru tavır alan Hayati Yazıcı’nın çizgisini benimsediler.

Tartışmalar sonunda iş, iktidar cephesinin ‘yeni anayasa’ teklifini yeniden ısıtmasına dayandı.

Anayasa Mahkemesi’nden bireysel başvuru yetkisini kaldıran bir yeni anayasa…

Nedense bu talep bana şaka gibi geliyor.

Sebebi şu: 2010 yılının 12 Eylül günü yapılan halkoylamasıyla anayasada meydana gelen değişikliklere kadar Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara bakma yetkisi bulunmuyordu. O zamana kadar Türkiye’deki hukuk sisteminden haklarını alamayanlar ya da mağdur edildiklerine inananlar için başvuru mercii Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ydi (AİHM). Türkiye’den gelen başvuruların çokluğu yüzünden sonuca ulaşmada zorlanmasına rağmen, AİHM, Türkiye tarafınca kabul edilmiş bireysel başvurulara bakma yetkisini paylaşmak istemiyordu. Anayasa Mahkemesi’nin halkoylaması sonucu yenilenmesiyle birlikte AİHM yetki devrine razı oldu.

Nitekim, anayasada yapılan değişiklikle ilgili uygulama amaçlı 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un yürürlüğe giriş tarihi olan 23 Ekim 2012 dolaylarında, Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yetkisi tanınmasının tarihi önemde bir yeni adım olduğu görüşünü kamuoyu önünde onlarca kere tekrarladı.

Şimdi de, iktidar, yakın bir tarihte, büyük zahmetlerle -anayasa değişikliği için halkoylamasına başvurarak- yürürlüğe koyduğu Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yetkisini geri almak için kamuoyu yapmaya çalışıyor…

Konunun bu biçiminin bana şaka gibi gelmesinin sebebi bu işte.

Bireysel başvuru yetkisi Anayasa Mahkemesi’nden alınınca, haklarının çiğnendiğini veya mağdur edildiklerini düşünen bireyler ne yapacaklar?

Türkiye’deki yargı süreci biter bitmez AİHM’ne bireysel başvuruda bulunacaklar…

AİHM’ne Türkiye ile ilgili başvurular zaten yüksek. Araştırınca karşıma çıkan bilgiye göre, 31 Aralık 2021 itibariyle AİHM’nin önünde değerlendirilmeyi bekleyen toplam 70 bin 150 başvurunun yüzde 22’si Türkiye ile ilgili.

Yani, tam 15 bin 250 başvuru…

Türkiye AİHM’ne hakkında bireysel başvuru yapılan ülkeler sıralamasında Rusya’dan sonra ikinci ülke durumunda.

Daha da önemlisi şu: Anayasa Mahkemesi’nden bireysel başvurulara bakma yetkisinin alınması halinde, Türkiye, AİHM’ne hakkında en fazla başvuruda bulunulan ülke haline gelecek.

Nereden mi biliyorum?

Şuradan: Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış bireysel başvuru sayısı 130 bin… Başvuru için Anayasa Mahkemesi’ni seçenlerin bazısı bu imkandan yoksun kalınca Strazburg’a yolunu düşürmeyi gözünde büyüterek AİHM’ne gitmese bile, 130 bin muhtemel mağdurdan küçümsenmeyecek bir miktar her şeye rağmen zahmete katlanacaktır.

O durumda AİHM’nin bireysel başvuru yetkisinin kaldırılması mı gündeme getirilecek?

Herhalde peşinden da, sıra, AİHM’nin mecburi yargı yetkisinin, o yetkinin dayandığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin feshi ve uluslararası antlaşmaların kanun hükmünde olduğuna dair Anayasa’nın 90. maddesinin de kaldırılmasına gelecektir.

Yazının burasında sözü Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin hazırladığı metne bırakıyorum:

“Ülkemizin AK’la (Avrupa Konseyi) işbirliğinin önemli bir boyutunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi teşkil etmektedir. Türkiye, 1953’te yürürlüğe giren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) denetim sürecine ilişkin bireysel başvuru hakkını 1987’de ve AİHM’nin mecburi yargı yetkisini 1990’da kabul etmiştir. / Anayasamızın 90. maddesinde, usulüne göre yürürlüğe giren uluslararası antlaşmaların kanun hükmünde olduğu ve bunlar hakkında anayasaya aykırılık iddiasında bulunulamayacağı, ayrıca temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası antlaşmaların kanunlarımızla aynı mevzuda farklı hükümler içermesi halinde uluslararası antlaşma hükümlerinin geçerli olacağı güvence altına alınmıştır.”   

Görüyorsunuz, iktidar cephesinin önünde hayli uzun ve zahmetli bir yol var.

"Fehmi Koru yazdı: Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu iktidarı zorlayacak bir sür." haberi, 14 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 14 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu iktidarı zorlayacak bir sür.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu iktidarı zorlayacak bir sür.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Fehmi Koru

SON HABERLER
  1. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  2. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  3. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  4. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  5. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  6. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  7. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  8. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  9. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  10. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  11. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
  12. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  13. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  14. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  15. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  16. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  17. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  18. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  19. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  20. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
Medya Haberleri