FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı... 2015'te 203 milyon euro değer biçilen Aynes, TMSF tarafından

FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı... 2015'te 203 milyon euro değer biçilen Aynes, TMSF tarafından

FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanmışt... İsviçre merkezli gıda şirketi Emmi'nin 2015 Aralık'ta 203 milyon euro değer biçtiği Aynes Gıda, TMSF tarafından 65 milyon euroya satılıyor

Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre; Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında 5 yıl önce kayyum atanan Denizli merkezli Aynes Gıda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, 12 Ekim'de yapılacak ihaleyle 667 milyon lira bedelle satışa çıkarıldı.

Şirketi, Aralık 2015'te almak isteyen İsviçre merkezli gıda firması Emmi, 221 milyon İsviçre Frangı değer biçti.

O günkü kurla 650 milyon Türk Lirası'na ve 203 milyon euroya denk gelen bu teklifin bugünkü karşılığı, yaklaşık 2 milyar 100 milyon lira ediyor.

Kayyum Hocalar: İstihdam, kapasite ve ciro arttı

Mahkeme kararıyla 10 Aralık 2018'de sahiplerine teslim edilen şirket, savcılığın itirazının ardından geri alındı ve kayyum yönetimine bırakıldı. Kayyum tarafından yönetilen şirketin yetkilileri, geçen haziran ve temmuz aylarında yaptıkları açıklamalarında hem üretim kapasitesinin hem cirosunun hem de istihdamının arttığını belirtti. 

Aynes Gıda'nın yöneticisi Murat Hocalar, haziranda, Anadolu Ajansı'na konuştu ve şu bilgileri verdi:

"Tesiste 2016 yılında günde ortalama 528 ton süt işlenirken bu yıl mayıs ayında günlük ortalama bin 90 tona çıktı. 2017'de 773 milyon lira olan ciro da geçen yıl 1,5 milyar liraya yükseldi. Bu yıl için 2 milyar 168 milyon liralık ciro hedefimiz var. Şirketi devraldığımızda istihdamımız 900 kişi civarındaydı. Çalışan sayısını 2021 yılında bin 60'a çıkardık. Bu alanda büyümeye devam edeceğiz. Şirketimiz gerek süt gerekse yem iş ünitelerinde, satın almalardan kaynaklanan kur riskini, etkin satın alma yöntemleri ve ürün fiyat geçişleri ile yönetmeye çalışıyor. Türkiye süt pazarının lider şirketi olma hedefiyle çalışmalara devam ediyoruz."

AYM süreci devam ediyor

Şirket, sahiplerine teslim edildikten sonra yapılan itirazla birlikte kayyum atanması, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı.

Yüksek mahkeme henüz bu başvuruyla ilgili bir karar vermedi.

Şirketin büyük ortağı hakkında kesinleşmiş yargı kararı yok

Ayrıca, şirketin büyük ortağı Nevzat Serin ve diğer ortakları hakkında FETÖ soruşturması yürütülüyor.

Serin, FETÖ soruşturması kapsamında 2 yıl tutuklu yargılandı ve tahliye edildi. Ancak henüz hakkında kesinleşmiş bir karar bulunmuyor. 
 
Bilirkişi raporuna göre FETÖ iltisakı yok

Soruşturma kapsamında dosyaya konulan bilirkişi raporunda, şirketin FETÖ'yle ilişkilendirilecek bir bağlantısına rastlanılmadığı, kaynak aktarımını gösterecek bir faaliyetinin olmadığına yer verildi. 
 
Serin: İşledikleri suçlar ortaya çıkmasın diye alelacele satıyorlar

Independent Türkçe'ye konuşan Nevzat Serin, Aynes Gıda'nın satışa çıkarılmasını, "Kayyumların işlediği suçlar ortaya çıkmasın diye alelacele satış yapılmak isteniyor" sözleriyle değerlendirdi.

Serin, şirketin kendilerinde kaldığı 9 günlük süre içinde yaptıkları araştırmalarda, milyonlarca liralık açık tespit ettiklerini savundu. 

2015'te 221 milyon İsviçre Frangı

2015 yılının aralık ayında Emmi adlı İsviçre firması tarafından yapılan 221 milyon İsviçre Frangı değerindeki teklif, o dönemki döviz kuruyla, 650 milyon lira yapıyor. Bu bedel, bugün 9 lira 52 kuruş dolayında olan İsviçre para birimiyle hesaplandığında yaklaşık 2 milyar 100 milyon liraya tekabül ediyor. 

2021'de 70 milyon İsviçre Frangı

TMSF yöneticileri tarafından hem cirosu hem ihracatı hem de istihdamının arttığı söylenen şirkete biçilen değer ise 667 milyon Türk Lirası.

667 milyon lira ise bugün 70 milyon İsviçre Frangı ediyor. TMSF tarafından belirlenen 667 milyon liralık bedel, 65 milyon euroya karşılık geliyor.
 
Merkez Bankası'nın enflasyon hesabına göre 1 milyar 359 milyon

Merkez Bankası'nın yaptığı enflasyon hesabına göre ise, 2015 yılının aralık ayındaki 650 milyon lira, bugün 1 milyar 359 milyon lira karşılığında.

Satış, belirlenen bedelle gerçekleşirse, Aynes Gıda, değerinin yaklaşık 4'te 1'i kadar ucuza gitmiş olacak. 

Nevzat Serin bu olaydan sonra açıklama yaptı

KAMUOYUNA

Bugüne kadar Türkiye için çalışan, istihdam yaratan, artı değer üreten ve halen de tüm hukuksuzluklara rağmen varlığını sürdüren AYNES GIDA Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı’yım

Bugün sizlerin huzuruna Dünya tarihinde eşine rastlanmayan büyük bir hukuksuzluğa isyan etmek için çıktım!

Bugüne kadar yüzlerce hatta binlerce mala çökme haberi okuduk, duyduk ve işittik ama bu sefer çok farklı bir durum ile karşı karşıyayız.

NAZİ FAŞİZM’inin bile cüret edemediği büyük bir hukuksuzlukla sınanıyoruz.

Değerli basın emekçileri;

Dünya’nın neresine giderseniz gidin, hangi muz cumhuriyetinde yaşarsanız yaşayın bir satış işleminin ancak ve ancak taraflar arasında olduğunu görürsünüz!

Bu insanlık tarihinin, tartışmasız en kutsal hakkıdır!

Mülkiyet Hakkı!

Bugün tam da bunu sizlere anlatmak istiyorum.
İnsanlığın, tarihin ve de medeniyetimizin en büyük kazanımı olan hakkımızın nasıl yerle yeksan edildiğini anlatmak istiyorum.

Dişimle, tırnağımla ve onlarca yıl alın terimle kurduğum AYNES GIDA herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın, herhangi bir el koyma kararı olmaksızın, hakkımda herhangi bir mahkûmiyet kararı olmadan, apar topar, haraç mezat GASP EDİLEREK satılıyor!

Tekrar ediyorum;
AYNES GIDA hakkında herhangi bir mahkeme kararı yok!
Herhangi bir kamulaştırma kararı yok!
Herhangi bir el koyma ve müsadere kararı yok!
Herhangi bir mahkûmiyet kararı yok!

İşte durum bu kadar basit ve anlaşılır!

Devlet ile mafya arasındaki en ince çizgi hukuktur, adalettir! Ben bu adaleti arıyorum!
Böylesine pervasızlık, böylesine aymazlık ve de ben yaptım oldu anlayışına karşı bugün sizlerin huzurunda isyan ediyorum!

Hodri meydan diyorum;

Bugün sizlerin huzurunda savunduğum sadece alın terim, emeğim değil, insanlığın, tarihin ve de her türlü bedeli ödemeye hazır olduğum Türkiye’nin şerefidir!

Tekrar ediyorum bugüne kadar çalıştım yine çalışırım,
Kazandım ve yine kazanırım.

Ama öyle sessizce benden önceki çöktüklerinize benzemem!

Çünkü sizden daha güçlüyüm, sizden daha haklıyım, sizden daha inançlıyım!

Bu ülkenin şerefini, namusunu, tarihini ve medeniyetini sizden daha iyi biliyorum ve daha çok düşünüyorum! 

Ey TMSF yetkilileri el koyma kararı olmayan bir şirketi neden acelece satmaya çalışıyorsunuz?
Bu ülkenin şerefi ve namusunu neden kişisel çıkarlarınız için ayaklar altına alıyorsunuz?
Burası kabile devleti değil zaten yaptığınız hukuksuzluk da kabile devletlerinde bile meşru değil!

Asıl mesele nedir?

Asıl mesele tüm bu hukuksuzluklara, anlamsız baskılara rağmen 2016’dan 2018’e kadar yönettiğiniz dikkat edin el koyduğunuz demiyorum halen ortada bir el koyma kararı yok! Yönettiğiniz AYNES GIDA’yı Türk milleti adına karar veren mahkemeler asıl sahipleri olan bize verdiğinde karşılaştığımız manzaradır!

Değerli basın emekçileri;

2 yıl boyunca yöneten Kayyum’dan sonra şirket sadece ama sadece 8 gün bizde kalmıştır. 8 gün yani 192 saat içinde 321 milyon lira tespit ettiğimiz usulsüzlük ve yolsuzluklar sonrası TMSF’yi ibra etmediğimiz için tekrar Kayyum yönetimine devredilmiştir!

192 saat içinde 321 milyon lira yani 321 trilyon lira yolsuzluk!

Bunu nasıl kapatacaksınız?
En basit yolu tercih ettiniz ama hata yaptınız!
Eğer bize teslim etmez ve acelece birisine satarsanız kimse sizden şikayetçi olmayacaktı!
El insaf, el vicdan!
Yaptığınız hatalar zinciri bununla da sınırlı değil!
Hukuksuzca yönettiğiniz şirketin dosyalarına baktığınızda bir de ne gördünüz?
Söyleyelim;

Tam bundan 6 yıl önce Türkiye’nin en saygın değerlendirme şirketlerinin birisinin değerlendirme raporunu ve de Dünya’nın en büyük gıda devlerinden birisi olan İsviçreli Firmanın bugün satışa çıktığı rakamın 4 kat yüksek teklifini!

Geçtim şirketin bana ve aileme ait olmasını, devlet adına yönetmeye çalıştığınız bir şirketi 4’de 1 fiyatına satılığa çıkartırken hiç utanmadınız mı?

Hiç mi biz ne yapıyoruz diye düşünmediniz?

Değerli basın mensupları;

Yaşanan hukuksuzluklar burada da bitmiyor. 2.5 milyar liralık şirketimizi 667 milyon lira ile ihaleye çıktılar. Yani 2.5 katrilyonluk şirketimize 667 trilyon bedelle satışa çıktılar.

Ama öylesine hukuksuzluk ve pervasızlık var ki kendisini kamu kuruluşu sanan bir alıcı ölü soyuculuğu yaparcasına 300 milyon lira teklif etti!

300 milyon yani 300 trilyon teklif etti!
2.5 katrilyon nere, 300 trilyon nere?
Sadece bana değil aynı zamanda bu ülkeye, millete düşman zihniyet bunu yapar!
Şimdi TMSF yetkilileri çıkmış Cuma günü pazarlıkla satış yapıp yapmayacağına karar verecekmiş!
Siz ne karar alırsanız alın!
Ömrünüzün sonuna kadar alacağınız bu karar sizin peşinizi isim isim bırakmayacak!
Siz ne yaparsanız yapın bu devletten ve bizden aldığınız her kuruşu, siz ve ailenizden alana kadar bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğim!

Hukuk tanımazlık,
Adaletsizlik baki mi sandınız?

Elbet bu topraklara adalet gelecek!
Elbet bu topraklara hukuk yeniden gelecek!

Konuşmamın başında söylediğim bir cümle vardı!
1940 Nazi Faşizminde bile bir mala çökülürken kurdukları işgal mahkemesi ile el koyma kararı alıyorlardı! Siz ey TMSF yetkileri kuldan utanmazsınız da bari tarih de mi okumadınız?

Ey TMSF yetkilileri sadece bu topraklarda değil, uluslararası mahkemelerde dahi bu usulsüzlüğünüzü vicdansızlığınızı ömrüm yettiği sürece ben, benim ömrüm yetmezse benden sonrakiler hesap soracak!

Hodri meydan diyorum;

Devlet adına kişisel hırs ve ihtiraslarınızla alınmış ama devlet ile alakası olmayan tüm hukuksuz kararlardan birinci derecede sorumlusu sizlersiniz ey TMSF yetkilileri,

Bu hukuksuzluğun hesabını, bu dünyada da öbür Dünya’da da sormak benim boynumun borcudur.

Şimdi avukatlarım bu yaşanan hukuk garabetini size teker teker aktaracaktır.

Toplantımıza katıldığınız ve tarihe not ettiğiniz için her birinize teşekkür ediyorum.


Nevzat SERİN
AYNES GIDA Yönetim Kurulu Başkanı

"FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı... 2015'te 203 milyon euro değer biçilen Aynes, TMSF." haberi, 14 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı... 2015'te 203 milyon euro değer biçilen Aynes, TMSF.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı... 2015'te 203 milyon euro değer biçilen Aynes, TMSF.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:55 Altın Piyasasında Günlük Yükseliş: Standart Altının Kilogram Fiyatı Arttı
  2. 16:51 AB Konseyi Başkanı, Ukrayna Yardımlarını Savundu: 'Rusya'dan Korkmuyoruz'
  3. 16:48 İnstagram'a o nostaljik özellik geliyor!
  4. 16:47 Tahran'da İsrail'in İsfahan'a Düzenlediği Saldırı Protesto Edildi
  5. 16:42 Trabzonspor, Kayserispor maçına hazırlanıyor!
  6. 16:41 Google Çalışanlarının İşten Çıkarılması: İsrail Anlaşması Protestosu ve İç Çatışmalar
  7. 16:37 Galatasaray'da 5 oyuncu için bir imza töreni düzenleniyor
  8. 16:37 AYM ifade özgürlüğü kararı verdi: Artık bildiri dağıtmak için izne gerek olmadığı belirtildi
  9. 16:36 Japonya'da Sağlık Çalışanları, Google Haritalar'daki Asılsız Yorumlar İçin Dava Açtı
  10. 16:32 Eylem Tok ve oğlunu havalimanına götüren kişi serbest bırakıldı
  11. 16:32 Erdoğan'a Fenerbahçe iddiası: "Ben artık Fenerbahçeli değilim, milli takımı tutuyorum"
  12. 16:32 Galatasaray, Anahtar Oyuncularla Yeniden Anlaştı: İmza Töreni Coşkuyla Kutlandı!
  13. 16:28 Ortadoğu Gerilimi Altın Fiyatlarını Uçurdu: Uzmanlar Düşüş Bekliyor
  14. 16:22 Türk Takımlarının Avrupa Kupalarındaki Macerası Son Buldu
  15. 16:19 Bankacılık Sektöründe Mevduatlar Yükseliyor, Kredi Hacmi Artıyor
  16. 16:15 TÜİK Verileri: Türkiye'de Çocuk Nüfusu Azalıyor
  17. 16:10 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: Konyaspor ile Alanyaspor Arasında Kritik Mücadele!
  18. 16:06 Ukrayna Futbolunda Devrim: Hakemler Yalan Makinesinden Geçecek!
  19. 16:01 Mesut Özil'den Arda Güler'e Destek: 'Sabırlı Olması Gerek'
  20. 15:57 Annenin Kulağından Çıkan Canlı Örümcek Sosyal Medyada viral oldu
Yargı Haberleri