Fikret Bila: Akşener’in tarihi hatası

Fikret Bila: Akşener’in tarihi hatası

Fikret Bila: Akşener’in tarihi hatası Kılıçdaroğlu’nun ve masadaki diğer liderlerin bu ağır suçlamaları hak etmediklerini söylemek gerekir.

İyi Parti Lideri Meral Akşener, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etmedi ve Millet İttifakı masasından kalktı. Akşener masadan kalkmakla kalmadı, ertesi gün kırıcı, yaralayıcı bir üslupla.
Kılıçdaroğlu’na ve masaya ağır suçlamalar yöneltti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısında Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını, “sıtma ile ölüm” arasında tercihe zorlanmak olarak tanımladı. Koltuk, makam hırsıyla hareket ettiği ithamında bulundu. Masayı da “kumar masası”, “noter masası” diye tarif etti.

Kılıçdaroğlu’nun ve masadaki diğer liderlerin bu ağır suçlamaları hak etmediklerini söylemek gerekir.
Kılıçdaroğlu’yla 6 yıldır, diğerleriyle 1 yıldır işbirliği içinde çalışan, Millet İttifakı’na Kılıçdaroğlu’yla birlikte büyük emek vermiş olan Akşener’in bu denli kırıcı bir üslup kullanmadan masadan kalkması elbette çok daha iyi olurdu. Akşener’in bu kararı, Millet İttifakı’na umut bağlayan ve güvenen milyonlarca vatandaşın umudunu ve güvenini sarstı. Daha önemlisi önümüzdeki seçimleri muhalefetin kazanmasını riske soktu. Bu karardan en çok memnun olanların başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geldiğini tahmin etmek zor değil. Kurulduğu günden beri Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli, Akşener’i o masadan kaldırmaya çok uğraştılar. “Cezaevine girersin” tehdidinden, nazik davet yöntemine kadar her
yolu denediler. Ancak Akşener, ısrarla masada kalacağını söyledi ve kaldı. Şimdi ise Kılıçdaroğlu karşıtlığı ile masadan kalkarak Erdoğan ve Bahçeli’nin beklentisini karşılamış oldu.

Akşener, Kılıçdaroğlu’yla birlikte “bu ucube tek adam rejimini değiştirmek” üzere yola çıkmıştı. Ancak 6 yıl sonra masadan kalkarak, giderek otoriterleşen, ülkeyi ağır bir ekonomik krize sürükleyen, hukuku yok sayan, insan haklarını, basın özgürlüğünü kısıtlayan tek adam rejiminin ekmeğine yağ sürmüş oldu.
Önümüzdeki seçimleri muhalefet açısından riske sokarak tarihi bir hata yaptı. Muhalefetin seçimleri kaybetmesi, iktidarın daha da otoriterleşerek rejimini güçlendirmesi halinde, bu sonuçtan Akşener sorumlu tutulacaktır. Akşener’in bir hatası da cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda CHP’li belediye
başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimlerinde ısrar etmesidir.

Kılıçdaroğlu bir yıl önce belediye başkanlarının görevlerine devam edeceklerini, vatandaşa taahhütlerini hayata geçirmek için çalışacaklarını açıklamıştı. Bu görüşünü zaman zaman tekrarlamış olmasına karşın Akşener’in İmamoğlu ve Yavaş ısrarını sürdürmesi, masadan kalktıktan sonra bile bu iki isme “aday olun” çağrısı yapması siyasi etikle pek bağdaşan bir tutum değildi. Kendisi aday olmayan, partisinden de aday önermeyen Akşener’in, başka bir partinin liderini ve yönetimini yok sayarak o partiden ısrarla aday önermesi CHP’nin iç işlerine karışmak anlamına geliyor.

Akşener, CHP milletvekillerini İYİ Parti’ye geçiren ve böylece seçimlere ve Meclis’e girmelerini sağlayan Kılıçdaroğlu’na demokrasiyi tahkim eden bu tavrı nedeniyle ömür boyu şükran duyacağını ve Kılıçdaroğlu ve ailesini kendi sülalesine emanet ettiğini açıklamış bir liderdi. Ne ara ve hangi gerekçelerle bu kadar sert, keskin bir Kılıçdaroğlu karşıtlığı biriktirdiğini anlamak gerçekten kolay değil. Akşener, MHP’den kendisiyle birlikte ayrılanlarla İYİ Parti’yi kurdu. Partisini Milliyetçi Hareket Partisi çizgisinden merkez sağ çizgiye yönelterek büyümesini sağladı. MHP’nin yüzü olarak bilinen isimleri, vitrinden geri çekip yerine merkez sağa yakın isimler yerleştirerek, Demirel’in Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi’nin konumuna getirmeyi hedefledi. Bu yolda önemli de bir mesafe katetti. Ancak masadan kalkma kararı verirken, partisinin
merkez sağ tabanından değil, yönetimde ve örgütteki eski MHP’li ülkücülerden yana ağırlık koydu. Partisinin MHP’den gelmeyen kesimini dikkate almadı. Oysa İYİ Parti’nin Milliyetçi Hareket Partisi kökenli olmayan kesimiyle CHP tabanı birbirine çok uzak değil. İYİ Parti’nin tabanındaki merkez sağ kesimin Atatürk’le, cumhuriyet
değerleriyle, laiklik ilkesiyle bir sorunu yok, tıpkı CHP tabanı gibi. Hatta iki taban arasında geçişler olduğu da bir gerçek. Bu kesimin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına, Akşener ve Milliyetçi Hareket Partisi kökenli yöneticiler kadar bir karşıtlığı söz konusu değil. Hatta bazı araştırmalarda İYİ Parti tabanında Kılıçdaroğlu’na yüzde 70 ve üzerinde destek olduğu bilgisi kamuoyuna yansıtılmıştı.

Akşener’in Kılıçdaroğlu karşıtlığı dışında cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir hazırlığı olmadığı da anlaşıldı. Habertürk canlı yayınında “İYİ Parti önerirse cumhurbaşkanı adayı olurum” diyen Prof. Dr. Erşan Şen’in bu açıklamasından kısa sonra yaşadıklarına ilişkin aktarımları da bunu gösteriyor. Ersan Hoca “aday olurum” dedikten sonra kendisini Buğra Kavuncu’nun aradığını, Meral Hanım’ın görüşmek istediğini ilettiğini aktardı. Buğra Kavuncu’nun Meral Akşener’le kendisini telefonla
görüştürdüğünü açıkladı; Meral Hanım’ın telefonda Şen’e “adaylık konusunda ciddi misiniz” diye sorduğunu, kendisinin de “ciddiyim” yanıtını verdiği, bunun üzerine de Akşener’in “o zaman gelin, kapımız açık, görüşelim” dediğini duyurdu.

Kılıçdaroğlu’nu “kazanamayacak aday” diye damgalayan İYİ Parti’nin televizyon ekranlarından aday belirleyecek bir noktaya gelmesi düşündürücü olmalı. Başta Akşener ve İYİ Parti olmak üzere Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkanların gerekçelerini açık açık söylemeleri gerekir. Daha önce de sormuştum. Bu gelişmelerden sonra yeniden sormak gerekiyor.

Kılıçdaroğlu neden aday olmasın?
Dürüst olduğu için mi?
Hırsız olmadığı için mi?
Kendisini, ailesini, çevresini zenginleştirmediği için mi?
İhale dağıtmayacağı için mi?
Hazineye bağlı hortumları keseceği için mi?
Halkı soyanlardan hesap soracağı için mi ?
Neden?

"Fikret Bila: Akşener’in tarihi hatası" haberi, 06 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fikret Bila: Akşener’in tarihi hatası haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fikret Bila: Akşener’in tarihi hatası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  2. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  3. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  4. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  5. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  6. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  7. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  8. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  9. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  10. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  11. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  12. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  13. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
  14. 14:22 Milletvekili Zamı Tartışması: Asgari Ücrete Zam Yok, Milletvekillerine 43.302 TL'lik Artış
  15. 14:19 "Konya'da Oto Hırsızlığı Operasyonu: 13 Milyon Liralık Değerde Araç ve Parçalar Ele Geçirildi"
  16. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  17. 14:12 TBMM lokantasının fiyatları gündeme bomba gibi düştü: Simitten bile daha ucuz bir menü fiyatı!
  18. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  19. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
  20. 14:06 "Meteoroloji'den Fırtına Uyarısı: Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Etkili Olacak"
Medya Haberleri