Filistin Bayrağı Sansürüne Sanatçılardan Sert Tepki
Filistin Bayrağı Sansürüne Sanatçılardan Ser... YBCA'daki sanat etkinliğinde Filistin bayrağı kullanımı sansürlendi, sanatçılar protesto etti. Gazze'ye destek için yapılan eylem, prestijli sanat kurumlarının sessizliğine meydan okuyor.
PRESTIJLI SANAT KURUMLARI ARASINDA SAYGINLIĞI BULUNAN YERBA BUENA SANAT MERKEZI'NDE (YBCA), FILISTIN BAYRAĞI RENKLERINI KULLANAN BIR DUVAR RESMININ SANSÜRLENMESI, SANATÇILAR ARASINDA BÜYÜK BIR TEPKIYE NEDEN OLDU. BU OLAY, GAZZE'YE YÖNELIK DESTEK EKSENINDE GERÇEKLEŞEN EYLEM, SANATIN SESINI ÖZGÜR BIR BIÇIMDE IFADE ETME HAKKININ SORGULANMASINA SEBEP OLDU.
Binlerce Filistin yanlısı insanın sokaklarda, milyonlarca kişinin de sosyal medyada İsrail'in katliamlarını durdurma çağrısında bulunurken, ifade özgürlüğünün ve sanat içerikli hakikatin kalesi olduğu varsayılan prestijli sanat kurumlarının Gazze'deki dramaya sessiz kalması tepkilere neden oluyor. Geçtiğimiz hafta Bafta ödülleri, Berlin Film Festivali'nden yansıyan protestoların ardından Amerika'dan da Yerba Buena Sanat Merkezi'nde (YBCA) çarpıcı bir eylem gerçekleşti.
YBCA'da düzenlenen "SoMa'ya Aşk Mektubu" adlı halka açık sanat etkinliği sırasında bir grup sanatçı, sergide yer alan bir sanatçının Filistin bayrağı renkleri kullanarak yaptığı duvar resmini sansürleyen kuruma tepki gösterdi.
Filistin bayraklarıyla sergiye katılan sanatçılar, eserlerin tahrif edilmesine ve her birine "Özgür Filistin" yazılı etiketler yapıştırılmasına öncülük ettiler. Bu eylem, "Gazze'ye Aşk Mektubu" olarak adlandırıldı ve sekiz sanatçının protestosu, daha önce New York'taki Modern Sanat Müzesi'nin işgal edilmesinin ardından ülkedeki bir sanat kurumunda Gazze konulu düzenlenen ilk büyük protesto oldu.
Ancak, sanat merkezi, sanatçıların eyleminin ardından kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Eylemi Filistin Feminist Kolektifi, Körfez Bölgesi Filistin Gençlik Hareketi, ABD Filistin Toplum Ağı ve sanatçılarla birlikte düzenleyen "Barış için Yahudilerin Sesi" grubunun yaptığı açıklamada, YBCA'nın sanatçı Jeff Cheung'un Filistin bayrağı renklerinde duvar resmi yapmasını sansürlemesi ve Filistin bayrağını "bölücü" olarak nitelendirmesine tepki gösterildi.
Ayrıca, sanatçı Lukaza Branfman-Verissimo'nun müzedeki "Açıklama Çerçevesi" tabelası için yazdığı metin, içerdiği "Özgür Filistin" ifadesi sebebiyle kabul edilmedi. YBCA, son yıllarda Siyahların Hayatı Önemlidir'den Ukrayna'nın işgaline kadar uzanan sosyal adalet problemlerine yanıt olarak güçlü programlama ve topluluk katılımıyla dikkat çekmişken, Filistinlilere yapılan soykırıma neden sessiz kaldığı sorusu gündeme getirildi.
"Filistin Bayrağı Sansürüne Sanatçılardan Sert Tepki" haberi, 21 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Filistin Bayrağı Sansürüne Sanatçılardan Sert Tepki haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Filistin Bayrağı Sansürüne Sanatçılardan Sert Tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.