Filistin Devlet Başkanı Abbas Gazze'deki Soykırıma Dikkat Çekti: ‘İsrail, BM Üyeliğini Hak Etmiyor'

Filistin Devlet Başkanı Abbas Gazze'deki Soykırıma Dikkat Çekti: ‘İsrail, BM Üyeliğini Hak Etmiyor'

Filistin Devlet Başkanı Abbas Gazze'deki Soy... Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi’nin savaş sonrası yönetimine dair 12 maddelik planını açıkladı ve “Filistin bizim vatanımız, ayrılmayacağız” diyerek Filistin topraklarını terk etmeyeceklerinin altını çizdi.

New York’ta düzenlenen BM toplantısında dünya liderlerine seslenen Abbas, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını ve Filistin halkına karşı yürüttüğü politikaları sert bir dille eleştirdi. Konuşmasına güçlü bir mesajla başlayarak, "Gitmeyeceğiz, gitmeyeceğiz, gitmeyeceğiz" ifadeleriyle Filistin topraklarını terk etme niyetinde olmadıklarını vurguladı.

"FİLİSTİN, ATALARIMIZIN MİRASIDIR"

Filistin topraklarının atalarından miras kaldığını belirten Abbas, "Babalarımızın, dedelerimizin toprağıdır. Bizim olarak kalacaktır. Eğer birileri ayrılacaksa, bu işgalci gaspçılar olacaktır" diyerek İsrail’in işgaline karşı durduklarını ifade etti. Gazze’deki saldırıları "tam ölçekli bir soykırım" olarak tanımlayan Abbas, bu durumun çağımızın en iğrenç suçlarından biri olduğunu ve 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı. Bunun yanı sıra, bu kayıplar arasında 15 binden fazla çocuğun bulunduğunu belirtti.

"YÜZLERCE AİLE NÜFUS KAYITLARINDAN SİLİNDİ"

Abbas, "Tüm aile isimleri nüfus kayıtlarından silindi. Yüzlerce aile tamamen silindi. Artık yoklar" diyerek İsrail’in Gazze’deki sistematik saldırılarının ciddiyetini gözler önüne serdi. Gazze’de yaşayan 2 milyondan fazla Filistinlinin, İsrail’in operasyonlarından kaçmak için defalarca evlerini terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Abbas, "Bu saldırı savaşı devam ederken, Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te her gün onlarca kişi hayatını kaybediyor ve bunun iki katı kadar insan yaralanıyor" dedi.

"SAVAŞIN GERÇEK YÜZÜ"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı ve Gazze’de masum sivillerin öldürülmediğini iddia ettiği konuşmasına yanıt veren Abbas, "40 bin kişiden 15 binden fazla çocuğu ve halkımızdan bir o kadar kadın ve yaşlıyı öldüren kimdir? Ve onları öldürmeye devam eden kim?" diyerek uluslararası toplumu İsrail’in suçlarını durdurmaya çağırdı.

"GAZZE ARTIK YAŞANABİLİR DEĞİL"

İsrail’in Gazze’yi neredeyse tamamen yok ettiğini belirten Abbas, "Gazze’deki her şeyin yüzde 95’i tamamen yok edildi. Gazze artık yaşanabilir bir yer değil. Evler, binalar, sağlık ve eğitim tesisleri, camiler ve kiliseler büyük oranda yıkıldı" ifadesini kullandı.

ABD’NİN VETO KARARINA TEPKİ

ABD’nin, İsrail’in ateşkese uymasını talep eden BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını üç kez veto etmesini eleştiren Abbas, "ABD yönetimi, bu karar tasarısını engelleyerek, tek başına ‘Hayır, savaş devam edecek’ dedi. Bunu veto kullanarak yaptı ve İsrail’i binlerce masum sivili, çocuğu ve kadını öldürmek için kullandığı ölümcül silahlarla donattı" dedi.

"İSRAİL BM ÜYELİĞİNİ HAK ETMİYOR"

Abbas, İsrail’in BM kararlarını uygulamayı reddettiği için BM üyeliğini hak etmediğini belirterek, "Bu ülke bu örgütün bir üyesi olmayı hak etmiyor" dedi. Ayrıca, İsrail’in 1949’da BM’ye üyelik başvurusunda iki koşulu yerine getirme taahhüdünde bulunduğunu, ancak bu taahhütleri yerine getirmediğini ifade etti.

GAZZE ŞERİDİ İÇİN 12 MADDELİK PLAN

Abbas, Gazze Şeridi’nin savaş sonrası yönetimine dair 12 maddelik planını açıklayarak, uluslararası toplumu gözden geçirmeye çağırdı. İlk madde, kalıcı bir ateşkes ve İsrailli yerleşimcilerin saldırılarına son verilmesi; ikinci madde ise insani yardımların Gazze’nin tamamına ulaştırılması olarak belirlendi. Üçüncü madde, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi ve yerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer maddeler arasında, Filistin hükümetinin Gazze’nin sınırları üzerindeki yetkisini artırması, uluslararası koruma talep etmesi, BM’ye tam üyelik elde etmesi ve iki devletli çözüm için uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi bulunuyor. Abbas, uluslararası barış gücü oluşturulmasını da talep etti.

"FİLİSTİN HALKI ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK"

Filistin halkının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini sürdüreceğini vurgulayan Abbas, "Filistin özgür olacak, halkımız buna karşı çıkan herkese rağmen meşruiyetlerini ve bağımsızlıklarını elde edecektir" diyerek uluslararası toplumu bu konuda harekete geçmeye davet etti.

Konuşmasının sonunda salonda yoğun bir alkış alan Abbas’a bazı sıralardan "Özgür Filistin" sloganları yükseldi. Bu, Filistin halkının özgürlük mücadelesinin hala devam ettiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

"Filistin Devlet Başkanı Abbas Gazze'deki Soykırıma Dikkat Çekti: ‘İsrail, BM Üyeliğini Hak Etmiyor'" haberi, 26 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas Gazze'deki Soykırıma Dikkat Çekti: ‘İsrail, BM Üyeliğini Hak Etmiyor' haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Filistin Devlet Başkanı Abbas Gazze'deki Soykırıma Dikkat Çekti: ‘İsrail, BM Üyeliğini Hak Etmiyor' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

Canan Okur Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:28 'İlk Dört Madde' Tartışmasında Yeni Gelişmeler: Erdoğan'dan Muhalefete Sert Yanıt!
  2. 02:20 Beşiktaş Teknik Direktörü Van Bronckhorst Ajax Maçı Sonrası Değerlendirmelerde Bulundu
  3. 02:13 Aile İçi Tartışma Sonrası Korkunç Olay Yaşandı: Oğlu Evi Ateşe Verdi!
  4. 02:00 Fenerbahçe’den Serhat Akın açıklaması: ”Saldırıyı kınıyoruz”
  5. 01:55 Steve Hanke'den Türkiye İçin Şaşırtan Tahmin: 2026'da Rekor Geliyor!
  6. 01:55 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'dan Finansal Sistem Uyarısı: "Güçlü Temeller Şart!"
  7. 01:55 Sivas'ta 14 Yıllık Çalışmanın Sonucu: Üç Yeni Ekmeklik Buğday Çeşidi Tescillendi!
  8. 01:54 Perakende Sektöründe Kriz Çanları Çalıyor: Yabancı Alım Gücü Düştü, Kiralar Patladı!
  9. 01:54 Din tüccarlığında son nokta: ‘Şehit kokusu’ diyerek parfüm pazarladı!
  10. 01:50 Bilim insanları duyurdu: Cüce gezegen Ceres’te yaşanabilir
  11. 01:45 Fenerbahçeli taraftarlardan ‘istifa’ yürüyüşü!
  12. 01:40 Arda Güler'in yeni arabası fiyatıyla dudak uçuklattı: Ancelotti bile daha ucuzuna biniyor
  13. 01:32 Ehliyet Düzenlemesi Şok Etkisi Yarattı! O kişiler Artık Trafikte Olamayacak
  14. 01:32 Lübnan'da Kayıplar Büyüyor! Savaşın Acı Bilançosu Açıklandı: 1.540 Ölü!
  15. 01:32 Yunan Bakan Dendias’tan Türkiye’yi Gerilime Sürükleyen Açıklama!
  16. 01:30 DEM Parti'den Narin Güran cinayeti soruşturmasına suç duyurusu!
  17. 01:23 SGK 4 kanser ilacını karşılama listesine aldı!
  18. 01:15 Hacı Sabancı’dan ‘DNA eşleşti’ iddialarına yanıt!
  19. 01:10 Ali Koç’tan TFF toplantısı sonrası açıklama: "Küçük dilimizi yuttuk"
  20. 01:08 Bugünkü Resmi Gazete’de Neler Var? İşte Güncel Resmi Gazete Yayınları
Politika Haberleri