Financial Times: Ankara'nın Moskova ile derinleşen bağları batıda endişe artıyor

Financial Times: Ankara'nın Moskova ile derinleşen bağları batıda endişe artıyor

Financial Times: Ankara'nın Moskova ile deri... Financial Times’a demeç veren 6 batılı yetkili, Türk ve Rus liderlerin, dün Soçi’de dört saatlik bir toplantının ardından ticaret ve enerji alanındaki işbirliğini genişletme anlaşmasından endişe duyduklarını söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesine ilişkin yayınladığı haberde, batılı yetkililerin, Türkiye ile Rusya arasındaki derinleşen ekonomik işbirliği konusunda giderek daha fazla endişe duyduğuna yer verdi.

Bir AB yetkilisi, Türk-Rus işbirliğinin “giderek daha yakından” izlediğini söyleyerek, Türkiye’nin “giderek daha fazla” Rusya ile ticaret için bir platform haline geldiğine dair endişelerini dile getirdi. Bir diğer yetkili ise, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik davranışını “çok fırsatçı” olarak nitelendirerek, “Türklerin endişelerimize dikkat etmesini sağlamaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

ABD’nin yaptırım uyarısı hatırlatıldı   

Haberde, Washington’ın Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olan ülkeleri, ABD’nin yasal yargı yetkisinin ötesindeki ihlalleri hedef alan “ikincil yaptırımlarla” vuracağı konusunda defalarca uyardığı hatırlatılarak, AB’nin bu konuda daha zor ve ketum davrandığını aktardı.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Haziran ayında Türk yetkililer ve İstanbullu bankacılarla bir araya gelerek onları yasa dışı Rus parasının kanalı haline gelmemeleri konusunda uyarmıştı.

“Rusya'ya verilen taahhütler yerine getirilirse şirketler Türkiye'den çekilebilir"    

Üst düzey bir batılı yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’ya verdiği taahhütleri yerine getirmesi halinde ülkelerin şirketlerini ve bankalarını Türkiye’den çekilmeye çağırabileceklerini öne sürdü.

Yetkili, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin, “Türkiye’nin faaliyetlerini genişletmesinin yaratacağı risk ışığında, Batılı firmaları ya Türkiye’deki ilişkilerinden çekilmeye ya da Türkiye ile ilişkilerini küçültmeye çağırarak Ankara’ya karşı harekete geçebileceklerini” söyledi. Ancak bu ifadeler, yasal açıdan durumlarını inceleyen ve iyi bir fikir olup olmadığını sorgulayan diğer bazı batılı yetkililer tarafından reddedildi.

Avrupalı ​​bir yetkili ise, “Bu tür olumsuz eylemlere karşı muhtemelen sert bir şekilde mücadele edecek çok önemli ekonomik çıkarlar var. Türkiye Rusya’ya çok yakınlaşırsa, herhangi bir olumsuz eylemi dışlamayacağız” dedi.

“Üye devletler Türkiye'ye yönelik harekete geçebilirler"    

FT’nin haberinde, Türkiye’ye yönelik olası yaptırımların AB içinde bölünmelere neden olacağı ifade edilirken, bazı üye devletlerin de harekete geçebileceği öne sürüldü ve “Örneğin ticaretin finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük finans şirketlerinden Türk şirketlerine olan finansmanı azaltmalarını isteyebilirler” ifadesi kullanıldı.

Üç Avrupalı ​​yetkili, Brüksel’de Türkiye konusunda henüz resmi bir görüşme yapılmadığını söyledi ve Soçi’deki tartışmaların tüm detaylarının ve yansımalarının henüz net olmadığı konusunda uyardı.

Batılı yetkililerin uyarıları, Rusya’nın Şubat ayındaki Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmesinden bu yana Kiev ve Moskova’ya “dengeli” bir yaklaşım benimseyen Putin ve Erdoğan’ın 4 saatlik bir baş başa görüşmesinden bir gün sonra geldi.

"Financial Times: Ankara'nın Moskova ile derinleşen bağları batıda endişe artıyor" haberi, 06 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Financial Times: Ankara'nın Moskova ile derinleşen bağları batıda endişe artıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Financial Times: Ankara'nın Moskova ile derinleşen bağları batıda endişe artıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:59 Para transferi açıklamasındaki not MASAK’ı harekete geçirdi
  2. 02:57 Haiti'de çete şiddeti: İlk 3 ayda 2 bin 500 kişi öldürüldü
  3. 02:55 BMGK'de yapılan Kosova oturumunda gergin dakikalar yaşandı
  4. 02:54 Steinmer, Türkiye'de: Terörle mücadele, güvenlik ve göç konuları gündemde
  5. 02:51 UNICEF açıkladı: 'Çocuk ölüm ve yaralanmalarının yarısının sebebi patlayıcılar'
  6. 02:45 İsmail Kartal'ın görevine son verin çağrısı gündemde
  7. 02:43 Yalı Çapkını'na sürpriz transfer: 'Tayyar' katılıyor
  8. 02:42 Dünya milyarderler listesinde Türkiye sürprizi! Gelir eşitsizliğinin ispatı
  9. 02:38 Arapça Soruyu Türkçeye çevirtti: Diyanet Başkanı Arapça biliyor mu?
  10. 02:33 Putin ile Aliyev'den Moskova'da 'güvenlik' görüşmesi gerçekleştirildi
  11. 02:31 Szymanski'yi paramparça etti: Sen kimsin İsmail Kartal'a kapris yapıyorsun
  12. 02:29 Başbakan Sunak açıkladı: İngiltere göçmenleri Ruanda'ya gönderiyor
  13. 02:25 Irak Başbakanı'ndan PKK'ya uyarı geldi: Topraklarımızdan saldırılmasına izin veremeyiz
  14. 02:22 Özgür Özel'den 23 Nisan mesajı geldi: ''Bu en büyük görev ve sorumluluğumuz''
  15. 02:19 Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek açıkladı: TFF seçim tarihini değiştirmeyecek
  16. 02:16 Trafik sigortasında yeni dönem başladı: Zam hesabı değişti
  17. 02:12 9. Yargı Paketi yolda: Bakan Tunç hazırlıkların tamamlandığını açıkladı
  18. 02:04 Tahmin eden yoktu; Show TV'nin dizisi Kızılcık Şerbeti'nde veda vakti
  19. 02:00 Yıldız Holding CEO'su Murat Ülker'den Patiswiss krizi yorumu geldi
  20. 01:57 Dışişleri Bakanlığı açıkladı: ABD ve Türkiye arasında terörle mücadele istişareleri yapıldı
Gündem Haberleri