Fındık üreticileri: “Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun”

Fındık üreticileri: “Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun”

Fındık üreticileri: “Bizi duyun, duyun. Alla... Açıklanan fındık alım fiyatları üreticileri memnun etmedi. Ordulu fındık üreticisi Selahattin Dönmez, “Fındık yok lakin ameleyi sokmak zorundasın. Fındık olmuyor lakin ilacı vurmak zorundasın. Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), açıklanan fiyatla genel memnuniyetin sağlandığını iddia etti. Ancak fındık üreticileri aynı fikirde değil.

Bu yıl Giresun kalite fındığın kilosu 27 liradan, levant kalite fındığın kilosu ise 26,5 liradan alınacak. TMO, dün, fındık fiyatlarının genel memnuniyeti sağladığı yönünde bir açıklama yaptı. Alımlarda yüksek randımanlı fındığa verilecek 2 liralık ilave ek ödeme ile üreticilerin eline geçecek tutarın 30 liraya kadar ulaşacağı ifade edildi.

Ancak açıklanan fiyatlar, fındık üreticisini memnun etmedi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan fındık üreticileri, tepkilerini şöyle dile getirdi:

“ÇUVALIN DİBİNE BAKIP DURUYORUZ”

Ordulu fındık üreticisi Selahattin Dönmez, şunları söyledi:

“Devletimizden taban fiyat olarak en az 35 lira bekliyorduk. Ama devletimiz sağ olsun 26,5-27 filan, o civarda bir fiyat verdi. O da onların vicdanına kalmış bir şey. Amelesiydi, işçisiydi, ilacıydı, gübresiydi, motorcusuydu… Ne diyebilirim ki. Fındık yok lakin ameleyi sokmak zorundasın. Fındık olmuyor lakin ilacı vurmak zorundasın. Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun. Ameleyi bahçeye yıkıyorsun. 15 kişi 10 çuval fındık topluyorsun. Ondan sonra ameleye parasını ödüyorsun. Sonra çuvalın dibine bakar durursun. Milletin, çiftçinin sesini duyun, duyun.”

“BUNLARIN HALİ NEDİR DİYE SORAN YOK”

Fındık üreticisi Reyhan Güven ise şu ifadeleri kullandı:

“Fındık olmuş 26. Bu 26 ne olacak ki… Tırpana para, gübresi para, ışkını para. Üstüne bir de domuz var. Fındığın 600 kilosunu domuz yiyor zaten. ‘Bu milletin parası yetecek mi’ diye düşünmüyorlar. Eve bir kilo domates, salatalık bile alamıyorsun. Biz geçim yapıyoruz böyle köyde. ‘Ne oluyor, bunların hali nedir’ diye bir soran bile yok. Yazıktır. Biz de emek veriyoruz.”

“Mahsulümüzün hiçbir zaman değerini vermediler. Her şeyi parayla yaptırıyoruz. Otu var, çöpü var. Temizliği var. Gübresi var. Yazık, günah. Bütün vatandaşlarımız kan ağlıyor, yaptığı emeğin karşılığını alamadığı için.”

Bir diğer çiftçi ise “26 buçuğa ben fındığı satamıyorum. Fiskobirlik’e gitsen 40 dereden su bağlıyor, geri gönderiyor. Sırf tüccara satsın diye. 26 buçuk lira bu milleti resmen kandırmak” dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise taban fiyatlarını 35 lira olarak beklediklerini belirterek, kiloda 8 lira kayıp olduğunu ifade etti. Adıgüzel ANKA’ya şu değerlendirmelerde bulundu:

“Erdoğan, açıkladığı bu fiyatla milletin derdine değil, kartelin keyfine ortak olmuştur. Attığı çayları da kartele göndersin, birlikte o keyif çayını içsinler. 35 lira yerine 27 lira verildiği için kiloda 8 lira kayıp. 650 bin ton rekolte için, tam 5 milyar, üreticinin emeğine çökmüşlerdir. Uluslararası karteller ve yerli iş birlikçilerinin dediği olmuştur. Bu hükümet, 10 kilo fındık satıp karşılığında bu kartelden 1 kilo fındık ezmesi almaktadır. Kiloda 1 lira düşük fiyat şekillenmesi, bu ülkenin 650 milyon lirasına mal oluyor.”

 

"Fındık üreticileri: “Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun”" haberi, 13 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Fındık üreticileri: “Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun” haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fındık üreticileri: “Bizi duyun, duyun. Allah’ınızı, kitabınızı severseniz duyun” 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  2. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  3. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  4. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  5. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  6. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  7. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  8. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  9. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  10. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  11. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  12. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  13. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  14. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  15. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  16. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  17. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  18. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  19. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  20. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
Emek Haberleri