Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezalar belli oldu!

Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezalar belli oldu!

Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezal... Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi durumunda artırımlı ceza uygulanacak. 5 iş günü içinde durumu vergi dairesine bildiren alıcılara ceza kesilmeyecek, ancak belgeyi düzenlemeyenler 3 kat daha fazla ceza ile karşılaşacak.

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı türde belgelerin düzenlenmesi durumunda uygulanacak cezalara ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğe göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fiş, fatura ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması halinde, alıcı ve satıcıya her tespit için artırımlı vergi cezası uygulanacak. Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza birinci tespitte 10 bin lira, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira ve beşinci tespitte 50 bin lira olarak belirlenmişken, altıncı ve sonraki tespitlerde ceza 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

5 İŞ GÜNÜ DETAYI:


Belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin, alıcı tarafınca vergi dairesine bilgi verilmeden en geç 5 iş günü içinde durumu bildirmesi halinde, alıcıya ceza kesilmeyecek. Bu durumda, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildiren kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak belge düzenlemeyenler, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacak.

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgeler haricinde farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcı bu durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, yine alıcıya ceza kesilmeyecek; fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

KAYIT DIŞI FAALİYETLER:


Düzenlemede, kayıt dışı faaliyet gösteren kişiler için yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacağı da belirtildi. Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar, mükellefiyet tesis ettirilmeden uygulanacak ve mükellefiyet tesis edildikten sonra, önceki dönemler için yapılacak yeni tarhiyatlarda da artırımlı ceza uygulanacaktır.

Ayrıca, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması ya da eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda, her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacağı da açıklandı.

"Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezalar belli oldu!" haberi, 19 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezalar belli oldu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fiş kesmeyene de almayana da kesilecek cezalar belli oldu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:22 Sağlık Bakanı'na istifa çağrısı yaptı: Bakan'dan cevap almak ise uzun sürmedi
  2. 22:22 Beşiktaş açıklama yaptı: "Zorbalık, kibir ve küfre yer yok"
  3. 22:22 Okan Buruk maçın bitiminde kötü haberi verdi!
  4. 22:14 Netanyahu'ya Suikast Girişimi: İran Ajanları Hata Yaptı
  5. 22:08 Konut kredisi faiz oranları yenilendi. İşte 2 milyon TL'nin 10 yıllık ödeme planı
  6. 22:08 Eski Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun Hastanesinde Kriz: Aileler Bebeklerini Almak İstiyor!
  7. 22:05 Kerem Yavaş'tan açıklama: "Çok değerli 3 puan kazandık"
  8. 22:05 Bengisu Avcı: Okyanus Yedilisi'ni Tamamlamaya Yakın İlk Türk Kadın
  9. 22:01 Görevden alınacağına dair iddiaların gündemde olduğu Yusuf Tekin destek için dua istedi!
  10. 21:57 Diyaliz Çetesi Skandalı: Yaşlı Hastalar Tehlikede
  11. 21:56 Mauro Icardi açıklama yaptı: "Rekor kırmaya devam ediyoruz"
  12. 21:52 Milli Eğitim Bakanı Tekin, Geçmişi Hatırlattı, Dua Talep Etti!
  13. 21:41 İsrail, Hizbullah'ın Gizli Tünelini Vurdu!
  14. 21:39 Emeklilerin Gözü 29 Ekim’de: Ödeme Yapılacak Mı?
  15. 21:33 Kuzey Irak seçimlerine Türkmen partileri de katılıyor! Sonuçlar merakla bekleniyor!
  16. 21:13 Süper Lig'de Galatasaray fırtınası! Antalyaspor karşısında 3-0'lık zafer!
  17. 20:58 Taraftarlar Arda Güler İçin Birleşti, Ancelotti Kulaklarını Tıkadı!
  18. 20:53 Kelle Paçadan Daha Fazlası: Kış Çorbaları ile Sağlığınızı Koruyun!
  19. 20:47 İYİ Parti Milletvekili Yaldır'dan Sert Açıklamalar: Kumar ve Uyuşturucu Gençlerimizi Yok Ediyor!
  20. 20:39 Bakan Bak’tan Toprak Razgatlıoğlu'na tebrik mesajı!
Ekonomi Haberleri