Fiyatı adeta altınla yarışacak!: İşte zam yapılacak olan et ürünü

Fiyatı adeta altınla yarışacak!: İşte zam yapılacak olan et ürünü

Fiyatı adeta altınla yarışacak!: İşte zam ya... Türkiye'de etkisini gösteren zam fırtınası, o grubu da etkiledi. Kırmızı et ve tavuk etinden sonra o ete de zam geldi. Yeni sezonda kimse ucuza satın almayı beklemesin uyarısı geldi. Fiyatları altınla başa baş gidecek. İşte o et ürünü...

Yüksek enflasyon ve yaşam pahalılığı karşısında et yemeye gücü yetmeyen vatandaşlara bir kötü haber daha geldi. Tavuk eti ve kırmızı ete gelen zam sonrasında, balık fiyatlarına da zam yolda. Yeni sezondan itibaren başlayacak uygulamayla, fiyatlar altınla yarışacak. İşte tüm detaylar...

KOTA SINIRI GETİRİLDİ

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, yeni sezon için eleştiri açıklamalarda bulunmuş oldu. Türkiye'de balıkçılık sisteminin yüzde 65'ini oluşturan hamsi avının sektörde büyük bir öneme sahip olduğu paylaşıldı.

Hamsilerin son dönemlerde hem oranı hem de boyutunun küçüldüğü ön plana çıktı. Tezgahlardaki hamsiler vatandaşın dikkatinden kaçmazken, son düzenlemeyle hamsi avında kota sınırı getirildi.

640xauto.webp

AVCILIĞI ZORA DÜŞÜRDÜ

Düzenlemeye göre artık Türkiye karasularında yalnız 400 bin ton kadar hamsi avlanabilecek. Kota koyulmasındaki neden olarak kayıt dışı avlamanın ve biyoçeşitliliğin korunması amaçlanıyor. Son yıllarda alınan kararların hamsi avcılığını da zora düşürdüğünü paylaşıldı.

Hamsi avlamak için daha öncesinde getirilen boy kuralı, Türkiye'de 9 santimetre olurken diğer ülkelerde 6 santimetre olduğunu söyleyen Malkoç, yeni sezonda iyi bir balıkçılık göründüğünü açıkladı. Denizlerde bol bol palamut, istavrit ve çinakop olduğunu söyledi.

Hamsi mevzusunda ise bilinmeyen bir durum olduğunu açıklayarak, "Hamsi avlama sınırı bizde en az 9 santimetre, diğer Karadeniz vatanlarında ise 6 santimetre. Yıllardan beri hamsinin simsarlığını yapıp, kolluyoruz. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan ise hamsi tutuyor.

Saydığım ülkeler hamsiyi 6 santimetre avlarken, bizde 9 santimetre sınırı var. Bir de buna kota sınırlama eklendi. Onlarda da kota var fakat bizim küçük diye tutmadığımız hamsiyi onlar tutuyor. Türkiye’de bunu tutsak sanayiye vereceğiz. Bize tutturmuyoruz fakat onlar tutup sanayiye veriyor" sözlerini paylaştı.

640xauto-1.webp

BALIKÇILIĞIN ÖNÜNDE BÜYÜK SIKINTI

Hamsi kararının fiyatlarda artışa neden olacağından bahseden Malkoç, ucuza hamsi yenilmeyeceğini işaret etti. Hamsi fiyatlarında bir yarış olacağını belirterek, kota uygulanması halinde her insanın yiyeceği bir ürün olmaktan çıkacağını belirtti.

Çok ağır kurallar koyulduğunu açıklayan Malkoç, "Dünyanın en değerli denizi Karadeniz, en değerli hamsi Karadeniz’de var. Dünyada hiç rekabet olmayan hamsiye ilgililer kota koydu. Bu yıl balıkçılıkta hamsinin durumunu bekleyip göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Kota hakkında konuşmalarına devam eden Malkoç, "Karadeniz’de sezonda 300 bin ton tutulduğu kayıtlara geçiyor fakat çoğu yazılmıyordu. Balıkçılar tutulan hamsinin yarısını kayıt altına almazdı. Şimdi ise gelen denetimler yardımıyla tutulan 1 kilo hamsi bile yazılmak zorunda. Sıkı denetimler var. Gece saat 03.00-04.00’te limana gelsen Tarım ve Orman Müdürlüğünden memur gelip, balığı dışarı çıkartırken kayıt altına almak zorunda. Karadeniz’de birçok kırsal kesim var.

Gecenin yarısında memurlar nasıl gelip işlem yapacak. Bazı bölgelerde limanları altyapısı ve yolu bile yok. Böyle bir bilinmeze girdik, neticelerini göreceğiz. Hiç umudumuz yok. Hamsi kotası balıkçılığın önünde çok büyük bir sorun olacak. En azından hamside gelecekten ümidimiz yok. Gelecek senelerde diğer balık türlerine uygulanmasından da endişeleniyor.

Bence bu, Avrupa’nın Türkiye’yi tuzağa düşürmesidir. Bunu Türkiye’ye tutturmak için önümüzde çok büyük bir engel konuldu. Karadeniz’deki diğer ülkelere bayram geldi. Bu yıl Türkiye’de hamsinin kilosunun 200 TL’den aşağıya düşeceğini sanmıyorum. Son gösterilen kota genelgesine göre hamsiyi hiç tutmasak daha iyi gibi geliyor." sözleriyle açıklamalarını noktaladı.

"Fiyatı adeta altınla yarışacak!: İşte zam yapılacak olan et ürünü" haberi, 26 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fiyatı adeta altınla yarışacak!: İşte zam yapılacak olan et ürünü haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fiyatı adeta altınla yarışacak!: İşte zam yapılacak olan et ürünü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 13 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:02 Narin Güran Davasında Kritik Adım: Salim Güran'ın İfadesi Yeniden Alınıyor!
  2. 16:57 Efsanevi 50 Yıllık Model Türkiye'de Kampanyalı Fiyatıyla Satışta: 1.375.000 TL!
  3. 16:54 Özgür Özel "Ayşenur bugünün, bu dönemin Deniz Gezmiş’idir"
  4. 16:49 Son Dakika Transferi: Genç Futbolcu Galatasaray'dan Ümraniyespor'a Kiralandı!
  5. 16:46 Kayseri'de Büyük Bütçe Hamlesi: 1.28 Milyar TL Ek Bütçe Onaylandı!
  6. 16:42 Marmara Denizi'nde gemiden düşen personel aranıyor
  7. 16:28 Atama Bekleyen Öğretmenlere Müjde! 20 Bin Öğretmen İçin Atama Tarihi Açıklandı
  8. 16:27 Altın Yatırımcılarına Kritik Uyarı! Bu Fiyatlardan Alım Yapmak Mantıklı mı? İslam Memiş Yorumladı
  9. 16:27 Galatasaray’dan 15 Milyon Euroluk Dev Transfer! 86 Yıl Sonra Bir İlk: 41 Gol 36 Asist!
  10. 16:27 Merkez Bankası Eylül Ayı Faiz Kararına Odaklanıldı: Ekonomistlerin Beklentileri Ne Yönde?
  11. 16:02 Samsun’da dev narkotik operasyon! 25 kişi gözaltında, uyuşturucu maddeler ele geçirildi
  12. 15:56 Bayburtlu şoför Fransa’da katledildi! Maskeli saldırganlar hâlâ firarda
  13. 15:46 LGS 2024’te İptal Edilen Soru Sonrası Üst Tercihlere Yeni Kayıt Hakkı Tanındı!
  14. 15:46 Güzellik Yarışması Finalistini önce öldürdü... Sonra bakın ne yaptı
  15. 15:39 "4 Milyon Liralık Lastik" Tartışması: Dışişleri Bakanlığı'ndan Çarpıcı Açıklama!
  16. 15:32 Anne İtiraf Etti: Narin Güran Cinayetinde Beklenmedik Tutuklama!
  17. 15:09 Spot Doğal Gaz Piyasasında Hacim Düştü
  18. 15:06 Rusya Merkez Bankası'ndan Şaşırtan Faiz Artışı
  19. 15:02 Her Gün İçilen Bu Sıvı Ruh Halinizi Değiştiriyor! Bilimsel Araştırmayla Kanıtlandı…
  20. 14:58 Rusya Merkez Bankası faiz kararını açıklamış bulundu
Gündem Haberleri