Flaş! Avrupa’dan çok sert Osman Kavala tepkisi!

Flaş! Avrupa’dan çok sert Osman Kavala tepkisi!

Flaş! Avrupa’dan çok sert Osman Kavala tepkisi! Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'yi, cezaevindeki Osman Kavala'yı derhal serbest bırakmaya çağırdı.

 

Amerika’nın Sesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre; Avrupa Konseyi'nin 47 üyesinin katıldığı Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını incelemek için 1-3 Aralık tarihlerinde bir araya geldi. Komite, bir önceki toplantısında Kavala dosyasıyla ilgili bir ara karar alarak Türkiye'den, AİHM'in Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin kararını uygulamasını istemişti.

SÖZLEŞMENİN EN AĞIR MADDESİNİN İHLAL EDİLDİĞİNİ SÖYLEDİLER

Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde, Türkiye'de hükümeti ve anayasal düzeni zor ve şiddet yoluyla devirmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla tutuklandı. Aralık 2019'da, Avrupa Mahkemesi, Kavala'nın, "özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal etmek için yeterli delil olmadığına" ve yargılamanın makul sürelerde yapılmadığına hükmederek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, (AİHS) 5/1 ve 5/4 maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Buna ek olarak, Kavala’nın tutuklanmasının ve duruşma öncesi tutukluluğunun, gizli bir amaçla, yani "susturmak ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak" amacıyla yapıldığını tespit ederek, AİHS'in en ağır maddelerinden birisi olan 18'inci maddenin ihlal edildiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi'nin, Kavala’nın şikayetini inceleme süresinin, yeterince hızlı olmadığına da dikkat çekerek hükümetin, Kavala'nın tutukluluğuna son vermek ve derhal salıverilmesini sağlamak için her türlü tedbiri alması gerektiği sonucuna varmıştı.

ANKARA'NIN GÖNDERDİĞİ BİLGİLER SONUCU ETKİLEMEDİ

Kavala, 4 Mayıs 2020 tarihinde, Anayasa Mahkemesi'ne ikinci bir başvuruda bulunarak, tutukluluğunu haklı çıkarmak için yeterli delil bulunmadığından ve yetkililerin, AİHM'nin Aralık 2019 kararını uygulamadıklarından şikayetçi olmuştu. Ancak 29 Eylül 2020'de, Anayasa Mahkemesi, Kavala'nın aleyhindeki başka suçlamaların incelenmesine izin vermek için dosyanın değerlendirmesini erteledi. Bakanlar Komitesi, bu davaya ilişkin önceki iki incelemesinde, mevcut bilgilerin, "başvuranın devam etmekte olan tutukluluğunun AİHS tarafından tespit edilen ihlallerin bir devamı olduğuna dair güçlü bir varsayım ortaya çıkardığına" karar vermişti. Bu haftaki toplantıda Komite, Ankara tarafından bu süre zarfında gönderilen bilgilerin, sonucu etkilemediğini kaydetti. Kavala'nın, Ekim 2017'den bu yana sürekli olarak özgürlük haklarının ihlal edildiğine dikkat çekilen kararda "Komite, Türk yetkilileri, Anayasa Mahkemesi'nin, başvuranın şikayetine ilişkin incelemesini daha fazla gecikmeye mahal vermeden ve AİHM kararının özüne ve sonuçlarına uygun bir şekilde tamamlamasını sağlamak için ellerinden gelen tüm adımları atmaya çağırır. Başvuranın derhal salıverilmesini sağlamak için yetkilileri bir kez daha güçlü bir şekilde uyarır" denildi. Bakanlar Komitesi, en geç Mart 2021'de yapılacak AİHM kararlarının icrasına ilişkin bir sonraki toplantısında, davaya ilişkin incelemeye devam etme kararı aldı.

"Flaş! Avrupa’dan çok sert Osman Kavala tepkisi!" haberi, 04 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 04 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Flaş! Avrupa’dan çok sert Osman Kavala tepkisi! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Flaş! Avrupa’dan çok sert Osman Kavala tepkisi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  2. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  3. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  4. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  5. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  6. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  7. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  8. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  9. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  10. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  11. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  12. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  13. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  14. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  15. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
  16. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  17. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  18. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  19. 14:08 İmamoğlu’ndan ‘torpil’ konuşması: "Akrabam yönetici olduğum yerde kapıdan giremez"
  20. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
Politika Haberleri