Flaş! 'Sezgin Baran Korkmaz, Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para aklayan iş adamıyla çalışıyor'

Flaş! 'Sezgin Baran Korkmaz, Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para aklayan iş adamıyla çalışıyor'

Flaş! 'Sezgin Baran Korkmaz, Kongo'da Lübnan... İş adamı Sezgin Baran Korkmaz'ın Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para akladığı ve mali yardımda bulunduğu için ABD tarafından ambargo uygulanan Saleh Assi ile birlikte hareket ettiği iddia edildi.

İlhan Tanır, Sezgin Baran Korkmaz'a ilişkin önemli bir iddiada bulundu. 

Tanır 19 Ocak'ta yayınlanan köşe yazısında, İş adamı Sezgin Baran Korkmaz'ın Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para akladığı ve mali yardımda bulunduğu için ABD tarafından ambargo uygulanan Saleh Assi ile birlikte hareket ettiğini yazdı. 

Tanır'ın söz konusu yazısı şöyle:

''Filmi başa almak gerekirse...

SBK'nın Kongo'da kimin misafiri olarak bulunduğunu ve SBK'nın iş ortaklarının Hizbullah finansı nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı ambargosuna muhatap şirketlerle iş yaptığını yine ilk kez buradan okuyacaksınız. 

SBK'nın Kongo'ya ilk kez gitmediğini önceki günkü haberi yaptıktan sonra öğrendim. Eylül 2020 tarihinde de Kongo'da bulunan SBK'nın aslen Lübnanlı olan Saleh Assi isimli bir işadamı ile Kongo'da beraber hareket ediyor. 

İlk Ahval'in önceki gün yazdığı haberden sonra SBK, Çarşamba akşamı Kongo'nun başkentinde istihbarat güçleri tarafından kısa süreliğine gözaltına alındı. Türkiye'nin Kongo'daki Büyükelçisi, SBK'nın hakkında yakalama kararı olmadığını ifade etmesiyle SBK serbest bırakıldı.

SBK'nin Kongo Cumhuriyeti topraklarında birlikte hareket ettiği ve SBK'nın Türkiye'deki adamlarının 'Salih abi' olarak çağırdıkları Saleh Assi, ABD Hazine Bakanlığı tarafından Aralık 2019 yılında açıklanan karar ile Lübnan'daki Hizbullah terör örgütüne yardım etmekten dolayı ambargoya muhatap. Bu ambargolar henüz kalkmadı. 

Assi Kongo'da bulunurken, ABD Hazine Bakanlığının ambargo kararı ile ortağı Nazem Said Ahmad ile birlikte, 2019 yılından beri zorlu bir süreç yaşıyor. ABD'ye göre bu ikili, on milyonlarca dolarlık kara parayı akladıktan sonra Hizbullah'ın finansına aktarıyor.

Assi'nin birlikte iş yaptığı Said Ahmad ABD Hazine Bakanlığı tarafından ayrıca 'kanlı pırlanta' işi içinde olduğu ve bu pırlantaları yurtdışına çıkarmaktan suçlanıyor.

 2019 yılının Aralık ayında ABD Hazine Bakanlığı tarafından para aklamakla ve bu milyonlarca dolar para ile Hizbullah'ı desteklemekten suçladığı Saleh Assi'nin, ABD Hazine Bakanlığı tarafından ambargoya uğradıktan sonra Türkiye ile ticari ilişkilerini artırdığı ve tedarik zincirinin de SBK'nın yakın iş ortaklarından olarak bilinen Cüneyt Özen ve Kamil Feridun Özkaraman tarafından kurulan Mikado şirketi üzerinden işlerini sürdürdüğü öğrenildi.

Diğer taraftan ise ABD Hazine Bakanlığı, Saleh Assi'nin yine Ahmad ile birlikte Kongo içinde resmi makamlara rüşvetler vererek bu kara para aklama zincirini sürdürebildiklerini yazıyor.  

Assi'yi yakından tanıyan bir yerel kaynak, Assi'nin ABD'nin ambargo kararından itibaren malvarlıklarına birçok ülkede el konduğunu ve işlerini yürütmekte zorlandığını Ahval'e aktardı. İşte bu zorlu dönemeçte Assi'nin yardımına SBK'nın Türkiye'deki ortakları koşuyor.

ABD Hazine Bakanlığının açıklamasına göre, Assi, Nazem Said Ahmad'ın 'kanlı pırlanta' işlerinden para akladıktan sonra Hizbullah'ın üst düzey mali yetkilisi Adham Husayn Tabaja'yı aktarıyor. Tabaja ve dolayısıyla Hizbullah'ın az sayıdaki gelir kaynaklarından biri olarak Assi'nin bu çarka devam ettiği de yine ABD Hazine Bakanlığının kamuya açık ilanından görülüyor. 

Peki SBK ve ortakları, ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İsrail, Almanya ve Arap Ligi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hizbullah'a kara para aklayarak para hortumlayan Assi'nin şirketleri ile nasıl çalışıyor?

Uluslararası ticaret yapması zorlaşan ve birçok bankanın da ambargolardan dolayı iş yapmayı reddettiği Saleh Assi, İstanbul, Kağıthane merkezli Mikado Yatırım ve İş Geliştirme A.Ş. şirketi aracılığı ile, Türkiye'den ve farklı ülkelerden aldığı malzemelerle Kongo merkezli şirketlerini ayakta tutabiliyor.

mikado.jpeg

Mikado şirketinin Resmi Gazete'deki bilgilerine göre ise Yönetim Kurulu üyeleri Cüneyt Özen ve Kamil Feridun Özkaraman. Özkaraman, geçtiğimiz ay SBK'ya yapılan baskında tutuklanan tek isimdi. Özkaraman, SBK ile birlikte ABD'de işler yapan, Kingston Kardeşler davasında mahkum olan Ermeni-Türk-Amerikalı Levon Dermen ile birlikte NOIL enerji şirketinde ortak olan isimlerinden biri idi. SBK'nın birçok girişimlerinde rol oynuyor.

Özen de, Özkaraman gibi Aralık ayında MASAK ve diğer Türk Kolluk Kuvvetleri tarafından yapılan baskında tutuklanan ama sonradan serbest bırakılan bir isim. Özkaraman'ın halen tutuklu olduğu sanılıyor.

SBK'nın birçok şirkette ve girişimde birlikte çalıştığı bu isimlerin sahip olduğu Mikado şirketi, Hizbullah'a yardım ve yataklıktan dolayı ABD Hazine Bakanlığı'nın ambargosuna muhatap olmuş Assi'nin Kongo'daki büyük gıda şirketlerine dünyanın dört bir yanından malzeme sağlıyor. SBK'nın kendi ismi ise Mikado isimli şirkette yok. SBK, Kongo'ya 14 Ocak tarihinde Paris'ten uçağa binerek gitti ve Kongo'ya birlikte uçağa bindiği isim yine Saleh Assi. Assi aynı zamanda SBK'nın Kongo içinde korumasını da sağlıyor. SBK Kongo'nun başkentinde Assi'nin misafiri olarak kalıyor.

Burada sorulması gereken soru, hakkında kara para aklama soruşturması sürer ve AP gibi uluslararası haber ajansları, hakkında kara para aklamak iddiaları nedeniyle arandığı haberleri geçerken, SBK'nın neden Kongo gibi tekin olmayan bir yere gitme riskini aldığı.  ABD hükümeti tarafından resmen kara para aklamaktan ceza yemiş ve ambargoya muhatap olmuş, Hizbullah'ın finansı ile suçlanan bir kişinin konuğu olması başlı başına bir risk zaten, SBK hakkında hiçbir soruşturma olmasa da.

Assi'nin 2019 yılından beri mallarına ve banka hesaplarına konulan dondurma kararından dolayı, Türkiye'den Mikado yoluyla tedarik edilen bu malzemeler Kongo'ya ulaştıktan sonra Mikado şirketine paranın ne şekilde ödendiği ise belli değil. Assi'nin banka hesapları ABD tarafından ambargoya muhatap olduktan sonra donduruluyor ama o ambargo kararından hemen sonraki günlerde Kongo Hükümet sözcüsü, Assi'ye yeni banka hesapları açılacağı kaydediliyor. Ne var ki Assi, banka hesaplarının yönetimini hükümetle paylaşmak istemediği için bu banka hesapları açılmıyor. Onun yerine Assi, karavan şirketler açarak, bunlar yoluyla banka hesapları açmaya devam ediyor. 

Mikado'ya, yani SBK ve ortaklarının uluslararası banka işlemleri dondurulmuş ve ambargoya muhatap olmuş Assi'nin, bu paraları nakit olarak gönderdiği yönünde iddialar da bulunuyor. Assi'nin bu paraları çok lüks yatı ''Flying Dragon'' ile veya özel jetlerle gönderdiği iddiaları da bulunuyor. Bu iddialar henüz doğrulanamadı. Şunu hatırlatmalı ki SBK'ya ait özel jetler son yıllarda birçok kez Venezüela ve Rusya gibi ülkeler dışında, Kongo'ya uğradı.

salih-assi-sbk-ucak-bileti.png

(Uçak yolculuğu bileti: Salih Assi 2 numara - Baran Korkmaz 10 numarada Paris'e uçtu)

ABD yetkilileri, 59 yaşındaki Assi'nin yarım düzineden fazla şirketi üzerinden para akladığını resmi ambargo ilanında belirttiler. Assi ve Ahmad'in ambargo ilanı, Washington'da Çarşamba gününe kadar Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo tarafından ilan edildi. Açıklamasında Pompeo, Hizbullah'ın üzerine gidilmesinin süreceğini kaydetmişti.

Assi, Kongo'da büyük bir gıda işletmecisi olarak biliniyor. Buna rağmen ABD hükümeti, Assi ve Ahmad ile ABD vatandaşlarının herhangi bir temasta bulunmasını yasaklıyor. Assi ile işlem veya ticaret yapacak Amerika vatandaşlarının da ambargoya muhatap olabileceğini kaydediyor.''

 

 

 

"Flaş! 'Sezgin Baran Korkmaz, Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para aklayan iş adamıyla çalışıyor'" haberi, 21 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Flaş! 'Sezgin Baran Korkmaz, Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para aklayan iş adamıyla çalışıyor' haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Flaş! 'Sezgin Baran Korkmaz, Kongo'da Lübnan Hizbullahı'na kara para aklayan iş adamıyla çalışıyor' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  2. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  3. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  4. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  5. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  6. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  7. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  8. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  9. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  10. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  11. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  12. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  13. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  14. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  15. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
  16. 00:14 Fenerbahçe, Olympiakos'u Ağırlıyor: UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final Rövanşı
  17. 00:10 Muğla'nın Menteşe İlçesinde 3.9 Büyüklüğünde Deprem
  18. 00:06 New York Borsası'nın düşüşü sürüyor
  19. 00:01 Hastane randevu sistemi değişti! Bundan sonra işleyiş şöyle olacak
  20. 23:58 Transfer işlemi tamamlanıyor: Altay Bayındır, Süper Lig'e dönüş yapıyor!
Politika Haberleri