Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Işıltılı Öncüsü

Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Işıltılı Öncüsü

Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Iş... Hemşirelik alanının öncü ismi Florence Nightingale, modern hemşireliğin kurucusu olarak biliniyor. 1820'de doğan Nightingale, Kırım Savaşı'nda yaralılara verdiği özverili hizmetle tanınıyor. Uluslararası Hemşireler Günü'nde adı her yıl anılıyor.

Florence Nightingale, hemşirelik tarihinde dönüşüm yaratan bir figür olarak anılıyor. 19. yüzyılda yaşamış olan bu İngiliz sosyal reformcu ve istatistikçi, modern hemşireliğin temellerini atmıştır. Özellikle Kırım Savaşı'nda yaralı askerlere verdiği özverili hizmetle tanınan Nightingale, sadece bir hemşire değil, aynı zamanda bir eğitimci ve reformist olarak da hatırlanır. Bugün, Uluslararası Hemşireler Günü'nde adı anılarak hemşireliğin önemi ve değeri vurgulanır.

Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820'de doğdu ve modern hemşireliğin kurucusu olarak kabul edilir. Kırım Savaşı sırasında yaralı askerlere yönelik gösterdiği özveriyle tanınır. O dönemde, eğitimli hemşirelerin yöneticisi olarak görev yapmış ve askerlerin tedavi ve bakımını üstlenmiştir. "Lambalı Kadın" olarak anılan Nightingale, gece gündüz demeden çalışmasıyla bilinir.

Ancak bazı eleştirmenler, Nightingale'in başarısının medya tarafından abartıldığını ve toplumun bir kahramana olan ihtiyacının bu şekilde karşılandığını iddia etmiştir. Bununla birlikte, genel olarak Nightingale'in, hemşirelik mesleğini profesyonelleştiren ve modernize eden önemli bir figür olduğu kabul edilir. 1860'ta Londra'da kendi hemşirelik okulunu kurarak profesyonel hemşireliğin temellerini atmış ve bu okul, dünyanın ilk modern sivil hemşirelik okulu olmuştur. Bugün, King's College London'ın bir parçası olarak faaliyet göstermektedir.

Nightingale, hemşirelik alanında pek çok yeniliğin yanı sıra sosyal reformlara da önem vermiştir. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, açlık yardımı, fuhuş yasalarının kaldırılması ve kadınların iş gücüne katılımının teşviki gibi konularda çalışmıştır. Yazılarında genellikle tıbbi bilgileri basit bir dille aktarmış ve istatistiksel verilerin grafiksel sunumunu popülerleştirmiştir.

Nightingale, ölümünden sonra din ve mistisizm konularına odaklanmış çalışmaları da yayımlanmıştır. 1907'de, hemşirelik alanındaki olağanüstü katkıları için Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından Florence Nightingale Madalyası'nın kurulması kararlaştırılmış ve bu madalya, hemşirelere veya hemşire yardımcılarına olağanüstü cesaret veya sivil kurbanlara yardım etme konusundaki üstün katkıları için verilmektedir.

"Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Işıltılı Öncüsü" haberi, 12 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Işıltılı Öncüsü haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Florence Nightingale: Modern Hemşireliğin Işıltılı Öncüsü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 20 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:31 Çin, Kuanfu Serisi JILIN-1 yer Gözlem Uydularını Fırlattı
  2. 20:24 Bahar Candan hakkındaki karar çıktı!
  3. 20:21 KPSS'de kaç puanla memur olunabilir?: KPSS önlisans puanıyla hangi kurumlar alım yapabiliyor?
  4. 20:19 Sudan'da kolera salgını: Ölü sayısı 348'e yükseldi
  5. 20:14 İran'dan Taliban'a ulusal marş tepkisi!
  6. 20:09 Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby: Gazze'de Ateşkes Görüşmeleri Zorlaşıyor, Diplomatik Çabalar Sürüyor
  7. 20:04 200 bin TL aylık faiz getirisi ne kadar?: En yüksek mevduat faizi ne kadar?
  8. 19:59 MasterChef Semih diskalifiye mi oluyor?: MasterChef'te ortalık karıştı!
  9. 19:45 Bakan Yumaklı duyurdu: "Çiftçiye 1 milyar 962 milyon tarımsal destek ödemesi yapılacak"
  10. 19:43 Gram altın sahiplerine müjde!: Yükseliş devam ediyor!
  11. 19:41 Sim kartlar artık tarih oluyor!: Yeni E-SIM teknolojisi tanıtıldı
  12. 19:41 Siirt'te işitme engelli hastanın, Türkçe bilmediği için tedavi edilmemesi TBMM gündeminde
  13. 19:38 Ayçiçeği yağı ithalatında esaslar belirlendi!
  14. 19:35 İşte 21 Eylül 2024 günlük burç yorumları!
  15. 19:34 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Anayasa yapmak milletin hakkıdır
  16. 19:30 Bu Hafta Yatırımcısına Kazandıranlar Belli Oldu: Borsa, Altın ve Döviz Yükselişte!
  17. 19:29 Felipe Melo'dan derbi yorumu: "Bence kilit oyuncu Barış Alper Yılmaz"
  18. 19:24 Yücel: Sana ve protokol yaptığın tarikatlara sorsak 'temizlik imandan gelir' diye ahkam kesersiniz
  19. 19:23 BDDK, Bankaların Önünü Açtı: Risk Ağırlıkları Kalktı, Kredi Kullanımı Patlayacak!
  20. 19:14 A101, Yılın En Büyük İndirimini Yaptı! Onlarca Üründe Fiyatlar Düştü, İzdiham Kapıda
Türkiye Haberleri