Forza Horizon 5 inceleme altında

Forza Horizon 5 inceleme altında

Forza Horizon 5 inceleme altında Forza Horizon 5, açık dünya tasarımlı bir yarış oyunu. Bu yapımda Meksika’dayız ve önümüzde oldukça geniş bir harita var. Farklı yarışlara dahil olabilir ya da sadece sürüş yaparak dağları, sahilleri, kasabaları gezebiliriz.

Hani Hollywood filmlerinde, Meksika’nın hep sarı tonlarda ve kirli olduğunu görürüz ya, Horizon 5’te ise tam tersi söz konusu. Cıvıl cıvıl, renkli detaylarla süslü bir Meksika’dayız ve bu da her noktayı keşfetme arzusunu artırıyor açıkçası.

Yapımcılar, bu haritayı şimdiye dek hazırlanmış en detaylı Forza haritalarından bir tanesi olarak tanımlıyor. Öyle ki, yıllar öncesinden kalma tapınaklardan tutun da volkanlara kadar pek çok dikkat çekici detay var.

Bir fotoğraf çekilebilir miyiz?

Tabii eğlenceli bir ortam olunca, yalnızca gezmek ve yarışmak yeterli değil. Anı fotoğraflamak da önemlidir. Son yıllarda pek çok oyunda gördüğümüz fotoğraf modu, bu oyunda da var. Çekim açılarını belirleyebiliyor, filtreler seçebiliyor, ışık ayarlayabiliyor ve çektiğiniz fotoğrafı online olarak paylaşabiliyorsunuz. Yine de, çekilen fotoğrafların Windows’ta yerel bir klasörde depolanması da iyi olurdu diye düşünüyorum. Şu an için böyle bir imkân yok. Ne ben bulabildim ne de internetteki yorumlarda bulan birine rastladım. Eğer cidden var ise, yorumlarda belirtirseniz sevinirim.

Bu kadar fazla arabaya bu kadar kolay sahip olabileceğiniz oyun sayısı oldukça azdır

Forza Horizon 5 başlar başlamaz farklı tipte pek çok arabayı kullanabiliyoruz. Aslında güzel bir aksiyon filmini andırır sahnelerle heyecanlanmanız olası.

Hemen bir karakter belirliyor ve sonrasında işe koyuluyoruz. M tuşuna basarak açabileceğimiz haritada, farklı etkinlikler göze çarpıyor. İsterseniz direkt olarak bir yarışa katılabilir, isterseniz bir rampadan en uzağa uçmayı deneyebilir, isterseniz bir bölgede araştırma yapmak isteyen birine sürüş becerilerinizle yardımcı olabilir, isterseniz toz fırtınası esnasında fotoğraflar çekerek ortaya eşsiz detaylar çıkarabilirsiniz. Yani karşımızda sadece “Yarış ve geç” tipi bir oyun yok, daha fazlası sunuluyor ve bu da güzel.

Forza, bir yarış simülasyonu değil, ama basit bir arcade oyun da değil

Her yarış öncesinde, size bazı arabalar öneriliyor ve bunların o esnada sürüş için uygun olacağı ifade ediliyor. Tabii bunlar dışında kalan arabaları da seçebiliyorsunuz. Hatta arabaların yol tutuş detaylarından direksiyon ve fren gibi faktörlerine kadar bazı düzenlemeler de yapabiliyorsunuz. Forza, bir yarış simülasyonu değil, ama basit bir arcade oyunu da değil. Bence güzel bir noktada yol almayı başarabilmiş.

Her arabanın sürüş deneyimi aynı değil haliyle. Sürüş esnasında, zemin faktörüne de dikkat etmeniz gerekiyor. Her yer düz asfalt değil. Yeri geliyor çamurda, yeri geliyor çimde yol alıyorsunuz ve zemin türü farklılaştıkça arabaların yol tutuşu, dolayısıyla kontrolleri de zorlaşıyor.

Eskiden Need for Speed: Underground oyunlarında yaptığım bir taktiğin aynen burada da yapılabiliyor olması beni mutlu etti. Kısaca bahsedeyim isterseniz (Tabii yapanlar vardır). Eğer yarış esnasında gerilerdeysem ve yarışın bitmesine az bir süre kaldıysa, özellikle virajlarda hız kesmeyi sevmem. Çünkü rakipler hız keser ve ben de bunu avantaja çevirerek onları geçmeye çalışırım. Bunu nasıl mı yaparım? Direksiyonu kırdıktan sonra virajdaki duvara ya da bariyere (Eğer kırılmıyorsa tabii) yanlamasına toslarım. Böylece arabam kolayca dönüş gerçekleştirir ve ufak bir hız kaybıyla yola devam edebilirim, büyük ölçüde de rakiplerimi geçebilirim.

Tabii bu tip hamlelerde aracınız az da olsa hasar alıyor, bunu da belirtelim. Bir de, diyelim ki yarışı çok iyi götürdünüz, ama bir anda büyük bir hata yaparak dönülemez bir noktaya geldiniz… Bu gibi durumlarda, oyunun “geri sarma” özelliğini kullanabiliyorsunuz. Evet, bir nevi zamanı geri alıyorsunuz ve bu kez daha dikkatli sürmeye çalışıyorsunuz.

Forza Horizon 5: Bir Simülasyon değil, ama basit bir arcade oyunu da değil

Sürdükçe tecrübe puanı kazanıyorsunuz

Dedim ya, Forza Horizon 5 ‘te isterseniz saatlerce gezintiye bile çıkabilirsiniz. Bu süreçlerde dahi çeşitli tecrübe puanları kazanabiliyorsunuz. Temiz bir kalkış, pürüzsüz bir viraj dönüşü, yerinde bir fren ve dahası… Garip, ama etraftaki kaktüsleri kırdığınızda bile puan alabiliyorsunuz.

Oyunda ilerledikçe yeni arabalar, dolayısıyla da yeni maceralar sizi karşılıyor.

Yarışlara ister tek başınıza, isterseniz de ekip olarak katılabiliyorsunuz. Her ne kadar tek kişilik oyun modu olarak görünse de, oyunun devasa dünyasında sizinle birlikte pek çok gerçek oyuncu var ve yolda bunlardan biriyle karşılaşabilir, ona düello teklif edebilirsiniz. Kabul ederlerse ne âlâ! Ben, sanırım bir Türk oyuncu ile denk geldim ve ona teklif ettim. Maalesef teklifimi kabul etmedi ve daha sonra böyle bir fırsatı tekrar yakalayamadım. Sanıyorum önümüzdeki günlerde, artan oyuncu sayısıyla birlikte bu tip yarışlara katılma şansım artacaktır.

Tabii oyunun direkt online rekabetlere yönelik modları da bulunuyor. Yapay Zekâ ürünü rakiplerle değil de gerçek oyuncularla karşılaşmak ve “En iyiler” listesinde yer almak isteyenler için bu kısım daha ideal olacaktır.

Can sıkıcı bazı hatalar var

Diyelim ki bir yarışa katıldınız ve kazandınız. Ödülünüzü alıyor ve yola devam ediyorsunuz. Haritayı açıp mevcut etkinliklere göz attığınızda ise, kazandığınız yarışların aslında hiç düzenlenmemiş gibi gösterildiğini görebiliyorsunuz. Bu da kafa karıştırıyor.

Bir diğer konu ise, ara videolarda zaman zaman performans sorunları gözleniyor. Bana kalırsa podyumda araba tanıtımı yapılan bu kısa videolara hiç gerek yoktu zaten.

Yapılan yorumlarda, oyunun kendi kendine kapanması sorunuyla karşılaşan bazı oyuncular da vardı. Ben böyle bir sorunla karşılaşmadım henüz.

 Araba tasarımları gerçekten çok başarılı. Ufak tefek yansıma efektlerinden tutun da kokpit tasarımına kadar detaylı bir işçilik söz konusu. Çevresel detaylar çok güzel, bazen büyüleyici manzaralarla karşı karşıya kalıyorsunuz ve dediğim gibi bu anlarda fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Tabii bazı ilginçlikler de yok değil. Mesela 300km hızla duvara çarpıyorsunuz ve duvarın 1 metre arkasındaki seyirciler hâlâ güle oynaya tezahürat yapıyor. Yahu ben olsam kendime kanat takıp uçardım. Tamam, bu tip sahneler sabit hazırlanıyor, ama bazı durumlarda ekstra sahneler de devreye girse daha iyi olurdu. Ha önemli mi, değil. Sonuçta çok ufak bir detaydan söz ediyorum.

Horizon 5, yalnızca grafikleriyle değil, sesleri ve müzikleriyle de beğeni toplayan bir yapım. Motor sesini daha iyi duyabilmek için müzik sesini biraz kısmanızı öneririm. Eğer iyi bir ses sisteminiz varsa, motor sesiyle masanızın titrememesi için hiçbir sebep yok.

Razer Chroma Light Strip Set ile oyun dünyanızı renklendirin

"Forza Horizon 5 inceleme altında" haberi, 11 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 11 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Forza Horizon 5 inceleme altında haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Forza Horizon 5 inceleme altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Teknoloji Haberleri