Çitalar çok hızlılar fakat güçlü değiller… İşte Süha Derbent’in fotoğrafları

Bence bir insan için en önemli şey yaşadığı sürece kendine ait hikayelerinin olabilmesidir. Ne kadar hikayeniz varsa aslında siz de o kadar varsınız.

İlk foto safari yaptığım güne kadar ben de bir çok hayvanseverden farklı değildim. Dünyanın birçok yerinde foto safari yaptıktan sonra hayvanseverlik kavramı benim için de farklı bir hal almaya başladı. Doğaya hiçbir zararı olmayan, ihtiyaçlarından fazlasını tüketmeyen o eşsiz canlılarla karşılaşmak onlara duyduğum sevgiyi ve hayranlığı giderek arttırdı. Artık bu seyahatleri sadece onları görmek, onlara yakın olmak için yapıyorum, fotoğraf sadece bir araç.

Herkes çitanın karadaki en hızlı hayvan olduğunu bilir ama aslında güçlü bir hayvan değildir. Hızdan başka silahı yoktur. Avlanırken, doğru zamanda koşmaya başlamazsa avını elinden kaçırır, aç kalır. Çünkü 20-30 saniye müthiş bir hızla koşar ama sonra kesilir, nefesinin normale dönmesi için beklemesi gerekir. O arada avını
kaçırabilir.

Zürafalar, tehlike sezmediklerinde yavaş yürüyüp tehlike anında ise uçarcasına koşarlar, saatte 50-60 kilometre hıza ulaşabilirler.

- Erkek zürafalar yüksek dallara uzanarak beslenirken dişiler daha çok omuz hizasından beslenir. Yaprak, tohum, çiçek ve meyve ile beslenirler. Dilleri 45 cm dışarı uzanabiliyor. Dişleri ise bir tarak gibi. Akasya dallarını çiğnedikleri gibi mineral gereksinimleri için fosilli bölgelerde kemik de çiğniyorlar.

Kediler her yerde keyif yapabilirler.

Antik dönemde, dişi bir aslan ve erkek bir panter çiftleşmesi yoluyla ortaya çıktığı düşünülen pars, bu iki tür adının kısaltması yoluyla "leopard" olarak adlandırılmış. Sonraları yapılan araştırmalar sayesinde, başlı başına bir tür olduğu ortaya konan leoparlar, bugünkünün aksine tarihte çok geniş bir yaşam alanına sahip olduğu için Yunanlılardan Perslere, Romalılara kadar birçok antik kültürde, önemli bir folklorik öge olarak yer almaktadır.

Leopar utangaç bir hayvandır. Yanında uzun süre kalmanıza izin vermez. O yüzden fotoğraflamak için leopar bulmak ve bulduğunuzda fotoğraflamak kolay değildir. 15-20 dakika izlersiniz sonra o gider ve ulaşamazsınız.

Filler çok özel hayvanlar. Naif ve çok duyarlılar. Ölünün etrafında dönerek, cenaze töreni düzenliyorlar.

- Anne zebra doğumdan sonra, yavrusunu yanına alarak birkaç gün sürüden uzakta yaşar. Bu davranış, yavrunun, annesinin kokusunu, çizgilerini ve sesini tanıyıncaya kadar devam eder. Yaklaşık yedi gün süreyle yavru annesinden süt aracılığıyla sindirim sistemi için gerekli bakterileri alır. Çok hızlı büyürler. Doğumdan birkaç hafta sonra kilolarını ikiye katlıyorlar.

https://www.instagram.com/suhaderbent/