Dağ gorillerini ziyarete gittiğinizde uymanız gereken çok ciddi kurallar vardır… İşte Süha Derbent’in vahşi yaşam fotoğrafları

Ruanda’da dağ gorillerini ziyaretine gittiğinizde doğaya korumak ve müdahale etmemek adına uymanız gereken çok ciddi kurallar var. Gorillere dokunmanız zaten kesinlikle yasak. Diğer yandan o ormandan anı olarak yanınızda götürmek üzere yere düşmüş kuru bir yaprak bile alamazsınız. Yemek için çantanızda bir meyve götürdünüz diyelim, o meyvenin çöpünü ormana atamazsınız.

Biz insanların dünyasında, özellikle şehir yaşamında, kendimiz olmamızın engellendiği bir hayat yaşanıyor. Herkesin yüzünde maskeler ve rolleri var. Doğada ise böyle bir şey yok. Hiçbir hayvanla böyle bir iletişim kuramazsınız. Hiçbir hayvan birbiri ile böyle bir iletişim kurmaz.

Kedi olmak anlaşılmazlıkla eşanlamlıdır. Kedi olmak tüm kediler kadar bağlantısız olmak demektir. Peki mümkün müdür anlaşılmaz ve bağlantısız olanı anlayabilmek? İşte bu yüzden bir kediyi anlayabilmek sadece ne kadar kedi olduğunuzla bağlantılıdır.

Vahşi doğa fotoğrafçılığına başladığım yıllarda şunu söylemiştim: Bugün biz çocuklarımıza pek çok türün sadece fotoğraflarını gösterebiliyoruz, gelecekte ise tüm hayvan türlerinin fotoğraflarının gösterileceği bir gün olmayacak, çünkü o gün biz de olmayacağız.

Bazen doğada aşka doğru öfkeli başlangıçlar görebilirsiniz

Çita, avlanma öncesi çevrede bulunan yüksek bir kayaya ya da varsa ağaca çıkarak çevresini izler. Avını en kuvvetsiz grup elemanlarından seçer. Avı, yemek ya da su içmek için başını öne eğdiğinde veya uzak bir bölgeye baktığında sürünerek yaklaşır. Avı ona doğru bakarsa yere yapışıp, kıpırdamadan avın bakışlarını savuşturuncaya dek bekler.

Çita, avlanmak için geniş kırlık alanlara ihtiyaç duyar ve kısa sıçrayışlarla çok kısa sürede saatte 95 km hıza ulaşabilir.

İmpala, harika bir sıçrayıcıdır; bir seri şeklinde zarif sıçramalarla 3 metre yüksekliğe sıçrayabilir. Bu ise aslanları ve vahşi köpekleri şaşırtır, ki onların temel avları arasındadır.

Leopar, yer belirleme ve yol bulma konusunda inanılmaz başarılıdır. İdrar ve dışkı ile bölge belirlediği gibi ağaç gövdelerini tırmalayarak ve sesiyle bulunduğu alanı belli eder, sahiplenir.

Leoparlar tek başına, yalnız yaşamayı tercih ederler. Sadece, dişi çiftleşmek istediğinde veya yavruları varken birlikte yaşarlar.

https://www.instagram.com/suhaderbent/