Fransa ile Madagaskar arasında kriz!

Fransa ile Madagaskar arasında kriz!

Fransa ile Madagaskar arasında kriz! Koronavirüsü  tedavi ettiği iddiasıyla üretip piyasaya sürdüğü ve diğer Afrika ülkelerine ihraç ettiği 'Covid Organics' isimli yerli bitkisel ilaçla gündem olan Madagaskar ile Fransa arasında zengin doğal kaynakları olan takımadaların hakimiyetiyle ilgili kriz tırmanıyor.

Koronavirüsü  tedavi ettiği iddiasıyla üretip piyasaya sürdüğü ve diğer Afrika ülkelerine ihraç ettiği 'Covid Organics' isimli yerli bitkisel ilaçla gündem olan Madagaskar ile Fransa arasında zengin doğal kaynakları olan takımadaların hakimiyetiyle ilgili kriz tırmanıyor.

Fransa ile 1897-1960 arasındaki sömürgesi Madagaskar arasında 1970'den beri süregiden Hint Okyanusu'ndaki takımadalar ihtilafı yeniden alevlendi.

Afrika'nın doğusunda Hint Okyanusu'nda yer alan Madagaskar Adası'nın kara sularındaki Dağınık Adalar'ı denizaşırı ili ilan etmiş bulunan Fransa, son olarak burada doğal rezerv oluşturma kararı aldı.

Europa, Bassas da India, Juan de Nova, Glorieuses ve Tromelin adalarını 2007'den beri kendi ili ilan etmiş bulunan Fransa, 2005'te Juan da Nova Adası'nda 62 bin kilometrekarelik alanda iznini çıkarttığı petrol arama adımıyla yetinmedi.

Bu kez Glorieuses üzerinde petrol başta olmak üzere doğal kaynakların muhafaza edileceği Ulusal Doğal Rezerv Merkezi inşa etme planını devreye sokan Fransa, Glorieuses'te de bir an önce bu merkezi kurmak istiyor.

Sputnik'in haberine göre; Fransa Ekolojik Geçiş ve Dayanışma Bakanlığı'nın 11 Mayıs'ta Glorieuses Takımadalarında Ulusal Doğal Rezerv oluşturulmasına ilişkin taslak bir kararname yayımlaması son yıllarda ilişkileri limoni olan iki ülkenin yönetimlerini karşı karşıya getirdi.

MADAGASKAR, FRANSA'NIN VARLIĞINI HUKUKA AYKIRI BULUYOR

Bu yüzden 18 Mayıs'ta Fransa Büyükelçisi'ne protesto notası veren ve projeden vazgeçilmesini talep eden Madagaskar, 12 Aralık 1979'da BM Genel Kurulunun bu adaları Madagaskar topraklarının ayrılmaz parçası olarak tanıyan kararını hatırlatarak Fransa'nın buradaki varlığının, adımlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylüyor.

Geçen yıl Fransa'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan Fransa'nın sözkonusu adalardan çekilmesi talebinde bulunan Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, ortak komisyon kurularak ülkenin bağımsızlık yıldönümünün kutlanacağı 26 Haziran'a kadar soruna çözüm bulunması için Fransa'ya süre tanıdı.

Adaların hakimiyet sorununa çözüm için 18 Kasım 2019'da ilk defa bir araya gelen ortak komisyonun koronavirüs pandemisi günlerinde nasıl toplanacağı da ayrı bir sorun.

Rajoelina, geçen hafta, France 24 kanalına verdiği mülakatta, Dağınık Adalar'ın kendi toprakları olduğunu söyleyip iadesini talep etti.

Ancak Macron, 22-25 Ekim 2019'da Fransa'nın denizaşırı ili konumundaki Mayotte Adası ve Dağınık Adalar'ı ziyaretinde dile getirdiği bu konuda geri adım atmıyor.

Dört küçük mercan adası ve bir büyük adadan oluşan ve sakinleri olmadığından yılın çoğu zamanı ıssız kalan bu adalarda Fransa, mevcudiyetinin sembolü olarak her hafta değişimli olarak bir asker bulunduruyor.

Madagaskar'ın Fransa'yı işgalci kuvvet olarak görmesi ve adaların hakimiyetinin tamamen kendisine verilmesi çabalarına rağmen, Fransa adalar üzerindeki varlığını pekiştirme projelerini devreye sokuyor.

"Fransa ile Madagaskar arasında kriz!" haberi, 22 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Fransa ile Madagaskar arasında kriz! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fransa ile Madagaskar arasında kriz! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
    2. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
    3. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
    4. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
    5. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
    6. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
    7. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
    8. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
    9. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
    10. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
    11. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
    12. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
    13. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
    14. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
    15. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
    16. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
    17. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
    18. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
    19. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
    20. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
    Dünya Haberleri