Gazeteci Sinan Aygül'e 10 ay hapis cezası

Gazeteci Sinan Aygül'e 10 ay hapis cezası

Gazeteci Sinan Aygül'e 10 ay hapis cezası Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşanan bir çocuğa cinsel istismar haberi nedeniyle gazeteci Sinan Aygül, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, 13 Aralık 2022 tarihinde sosyal medya hesabından Tatvan’da bir kız çocuğuna cinsel tacize ilişkin yaptığı haberi paylaştıktan birkaç saat sonra gözaltına alınmış ve 14 Aralık’ta Tatvan Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla tutuklanan Aygül, 22 Aralık 2022 tarihinde tahliye edilmişti.

Aygül'ün, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kimlik tespitinin yapılmasıyla başlayan duruşmada Aygül’ün avukatları AYM'nin Dezenformasyon Yasası incelemesinin bekletici mesele yapılmasını talep etti. Mahkeme, avukatların talebini reddetti.

Susma hakkını kullandı

Gazeteduvar'ın aktardığına göre Aygül, kimlik tespiti ardından Dezenformasyon Yasası'nı protesto etmek için susma hakkını kullanarak savunma yapmadı. İddia makamı esas hakkındaki mütaalasında Aygül'ün TCK 217/a maddesinde düzenlenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, Aygül'ün üzerine atılı  "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek gazeteciye 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Aygül hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da uygulamadı.

Cezanın onaylanması halinde Aygül daha önce yaptığı taciz haberinden aldığı cezanın tekrarlanması nedeniyle 10 aylık hapis cezasının tamamını kapalı ceza infaz kurumunda tamamlayacak. 

'Son muhalif tutuklandığında, son gazeteci susturulduğunda bu yasanın ne olduğunu anlayacağız"

Mahkeme çıkışında karara ilişkin kısa bir açıklama yapan Sinan Aygül utanç verici bir yasadan ceza aldığına dikkat çekerek protesto amacıyla mahkemede sustuğunu söyledi.

Aygül “Utanç verici bir yasadan utanılacak bir ceza aldım. Sansür yasası olarak bilinen ancak adına ısrarla dezenformasyon yasası denilen ucube bir yasa var. Yasanın nasıl uygulanacağı bile belli değilken, nasıl uygulanabileceği hukuk tekniği açısından açıklanamazken, kamuoyunun sesini kısmak için bu yasayı çıkaranların bile ‘Bu yasa uygulanamaz’ demelerine rağmen, yani uygulanamaz bulunan bir yasa maddesi uygulanarak hapis cezası aldım. Bu yasa maddesinin tek amacının sansür olduğunu biliyoruz, bundan dolayı da madem bu bir sansür yasası o zaman kendimi sansürlüyorum, susuyorum dedim. Bunu hukuken izah etmeye çalışmak bana göre zuldür. Mahkemede sadece sustum. Mahkeme huzurunda kendimi sansürledim, bir gazeteci sansürlenirse ancak bu şekilde sansürlenir, kamuoyu karşısında konuşmak zorundayız. Yarın aynı haberler olsa yine o haberi yapmak zorundayım. Sinan Aygül ceza almış, cezaevine girmiş çok önemli değil ancak meşhur bir Kızılderili atasözü vardır ya son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda diye giden. Bu ülkede de son muhalif tutuklandığında, son gazeteci susturulduğunda bu yasanın ne anlama geldiğini kamuoyu olarak ancak o zaman tam olarak anlayacağız. Tesadüf mü, tevafuk mu bilmiyorum ancak bugün 28 Şubat. 28 Şubat mağduriyetleri üzerinden iktidara gelen bir zihniyetin iktidarında çok daha vahim mağduriyetler yaratılıyor. İfade özgürlüğü mağduru olduğunu iddia eden birinin cumhurbaşkanı olduğu bir ülkede onun talimatıyla çıkarılan ve uygulanan bir yasayla bugün ifade ve basın özgürlüğü öldürüldü. Bunu da tarihe not düşmek lazım" dedi.

"Karar hukuka aykırı"

Aygül’ün avukatlarından Diyar Orak ise kararın hukuksuz olduğuna dikkat çekti.

Orak “Biz hem soruşturma aşamasında hem yargılama aşamasında savunmalarımızı yaptık. Ülke olarak AİHM’e tarafız ancak ne yazık verilen kararlarla en çok ihlal alan ülkeyiz. Sebebi bu ve bunun gibi soruşturmalardır, yargılamalardır. Müvekkilimize yönelik bir ön yargı ve hukuksuzluklar silsilesi içinde bir soruşturma başladı ve bugün bu şekilde noktalandı. Verilen karar açık bir şekilde hukuka aykırı ve süreç içerisinde müvekkilimizin birçok temel hak ve hürriyeti ihlal edildi. Bununla ilgili gerekli mercilere başvuruları yapacağız. Fakat hem hukuk dünyası açısından hem de gazeteciler açısından maalesef bugün hukuksuz bir kararla karşılaştık” diye konuştu.

Tatvan Adliyesi'nde görülen davaya Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) hukukçularından Av. Ülkü Şahin, Bitlis Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Akdemir, MLSA avukatlarından Emine Özhasar’ın yanı sıra birçok gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcisi izledi. Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklanmasından sonra Aygül’ün avukatları tarafından İstinaf mahkemesine itirazı yapılacak.

 

"Gazeteci Sinan Aygül'e 10 ay hapis cezası" haberi, 28 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Gazeteci Sinan Aygül'e 10 ay hapis cezası haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazeteci Sinan Aygül'e 10 ay hapis cezası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  2. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  3. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  4. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  5. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  6. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  7. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  8. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  9. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  10. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  11. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  12. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  13. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  14. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  15. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  16. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  17. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  18. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  19. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  20. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
Medya Haberleri