Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsani Yardımın Zorlukları
Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsa... ABD'nin Gazze'ye insani yardım sevkiyatı için kurulan yüzer iskele ile başlayan deniz koridoru, kara geçişlerinin yerini alamıyor. İsrail'in güneydeki operasyonları ve Mısır'dan geçiş noktasının kapanması, yardımın ulaşmasını zorlaştırıyor.
ABD'nin Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için deniz yoluyla kurduğu yüzer iskele, kara geçişlerinin yerini almakta zorlanıyor. İsrail'in güneydeki operasyonları ve Mısır'dan geçiş noktasının kapanması, yardımın erişimini sınırlıyor. Bu durum, Gazze'deki gıda ve yakıt sevkiyatını tehlikeye sokarken uluslararası toplumu çözüm bulmaya zorluyor.
ABD'nin geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi'nde kurduğu yüzer iskele üzerinden insanî yardımların ulaşmaya başlaması önemli bir gelişme olarak kaydedildi. Ancak ABD yardım şefi, yeni deniz koridorunun kara geçişlerinin yerini tutamayacağını ve Gazze'ye gıda ve yakıt sevkiyatının tehlikeli düzeylerde azaldığı uyarısında bulundu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, dün yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Güney Kıbrıs'a gemiyle gönderilen gıda maddeleri de dahil olmak üzere kamyonlar dolusu insani yardımın Gazze sahiline indirildiğini ve Birleşmiş Milletler'in kontrolüne teslim edildiğini doğruladı.
Ancak Associated Press, adı açıklanmayan bir BM yetkilisinin Cuma öğleden sonra itibariyle sevkiyatın dağıtımına başlanmadığını belirtti.
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAid) Başkanı Samantha Power, ABD'nin "Gazze'nin en savunmasız binlerce çocuğuna ve yetişkini desteklemek için besin açısından zengin gıda, barınak için plastik örtü, temiz su tutmak için bidonlar ve hijyen kitleri gibi metrik tonlarca yaşam kurtaran yardımı" deniz yoluyla ulaştıracağını ifade etti.
Power, "Bugün açılan iskele, kara geçişlerinin yerini tutmuyor ya da onların yerine geçmiyor. Bir geçişin kapalı olması veya yardımların güvenli bir şekilde dağıtılamaması, çatışmanın insani maliyetini artırıyor" dedi.
İsrail'in güneydeki askeri operasyonları ve Mısır'dan geçiş noktasının kapatılması, Gazze'ye kara sevkiyatını olumsuz etkiliyor. Erez'deki kuzey geçidine giden kamyonlar son günlerde İsrailli aşırılık yanlıları tarafından pusuya düşürülüp yağmalanırken, polis konvoyları korumak için yetersiz kalıyor.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) şu ana kadar Refah'a saldırmamış olsa da BM'nin verilerine göre, 640 bin kişi kentten göç etti ve koşulların korkunç olduğu Deyr el-Balah'a yerleşti.
Yardımların yüzer iskeleden nasıl ulaştığına dair bilgi verildi. Deniz yoluyla, yardımların Larnaka limanında denetlenmesinin ardından büyük gemilerle Gazze sahilindeki yüzer iskeleye taşındığı ve buradan daha küçük gemilerle kıyıya götürüldüğü belirtildi. Gaza'ya günlük 90 kamyon dolusu uluslararası yardım girişinin hedeflendiği, bu sayının ilerleyen süreçte 150 kamyon dolusuna çıkarılacağı ifade edildi.
"Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsani Yardımın Zorlukları" haberi, 18 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsani Yardımın Zorlukları haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsani Yardımın Zorlukları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.