Geleneksel Lezzetin Sırları: Aydınca'da Gevrek ve Lezzetli Küllü Baklava
Geleneksel Lezzetin Sırları: Aydınca'da Gevr... "Aydınca köyünde geleneksel kül kullanılarak hazırlanan baklava, Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu'nda öğrencilere aktarılıyor. Nineler ve torunları, okulda "küllü baklava köşesi"nde bir araya gelerek özel tatlıyı yapıyor. Proje, 150-200 yıllık bir kültürü gelecek nesillere taşıyor."
.Aydınca köyünde yaşayan ninelerin elinden çıkan özel bir lezzet var: "Küllü Baklava." Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu'nda başlatılan proje, bu geleneksel tatlıyı gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Nineler, torunlarıyla bir araya gelerek okulda "küllü baklava köşesi" oluşturuyor. Hamurun oluşumunda kullanılan kül, tatlıya özgü bir gevreklik ve lezzet katıyor. Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, projenin en az 150-200 yıllık bir kültürü yaşatma misyonunu taşıdığını belirterek, bu özel geleneğin eğlenceli bir öğrenme sürecine dönüştüğünü ifade ediyor. Geleneksel yöntemlerin öğrenildiği bu etkinlik, ninelerin tecrübelerini torunlarıyla paylaşarak unutulmaya yüz tutmuş tatlı geleneğini canlandırıyor.
Amasya'nın Aydınca köyünde, el emeğiyle hazırlanan baklavanın yapımında kullanılan geleneksel bir malzeme olan "kül," tatlıya özel bir lezzet ve gevreklik katıyor. Aydınca köyünde, öğretmenler tarafından başlatılan bir proje ile bu ilginç gelenek, gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor. Hamurun oluşumunda kullanılan suya eklenen kül, geleneksel "küllü baklava"ya özgü bir lezzet sağlıyor. Kadınlar, odun ateşinin külünü süzerek elde ettikleri suyu birkaç gün dinlendirip hamura katıyorlar. Bu yöntemin, tatlıya yüz yılı aşkın süredir gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor.
Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu öğretmenleri, bu özel tatlıyı gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bir araştırma projesi başlattı. Okulda "küllü baklava köşesi" oluşturuldu ve nineler, torunlarıyla birlikte hamur açma etkinlikleri düzenledi. Bu etkinliklerde öğrenciler, ninelerini dikkatle izleyerek küllü baklava yapımının inceliklerini öğrenmeye çalıştılar. Küllü suyun tatlıya gevreklik kattığını belirten Nihal Korkut (68), "Kül olmazsa olmaz, torunlarımız da eski geleneklerimizi bilsinler" dedi.
Araştırma projesi hakkında konuşan Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, "Güllü mü, küllü mü?" diye ilk duyduğunda şaşırdığını belirterek, projenin en az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığını sağladığını vurguladı. Türkmen, nineler ve torunlarıyla görüşerek projeyi sürdürecek olan okul müdürü, proje sorumlusu Türkçe öğretmeni ve ekibini kutladı.
"Geleneksel Lezzetin Sırları: Aydınca'da Gevrek ve Lezzetli Küllü Baklava" haberi, 22 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Geleneksel Lezzetin Sırları: Aydınca'da Gevrek ve Lezzetli Küllü Baklava haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Geleneksel Lezzetin Sırları: Aydınca'da Gevrek ve Lezzetli Küllü Baklava 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.