"Gelin vasiyetini yerine getirelim"

"Gelin vasiyetini yerine getirelim" Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, bugünkü köşe yazısında Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın bir vasiyetini paylaştı. Özdil, Darüşşafaka'ya bağış çağrısında bulundu.

 

Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, bugünkü köşesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Darüşşafaka'ya bağışıyla ilgili olarak düzenlenen, Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi'nde bulunan bir kopyasını paylaştı. Özdil, kimsesiz çocuklar için Kurban Bayramı'nda bağış yapılması çağrısında bulundu.

Özdil, yazısında şunları kaydetti:

Mustafa Kemal Atatürk'ün mübarek annesi Zübeyde hanım, elinde avucunda olan, sahip olduğu bütün parayı, Darüşşafaka'ya bağışladı.

★ Babasız büyüyen çocuk, bir ulusun kaderini değiştirdi. Bu çocuğu büyüten anne, bütün maddi varlığını, babasız büyüyen çocuklara harcanmak üzere Darüşşafaka'ya bağışladı. Bu anne tarafından büyütülen çocuk da, sahip olduğu bütün maddi varlığını, kaderini değiştirdiği ulusa bağışladı.

★ Bu ana oğul… Maddiyat odaklı günümüz dünyasını yeniden düşünmemizi gerektiren, insan biriktiren, ibret verici, ilham verici bir döngüdür.

★ (Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan Darüşşafaka, şefkat yuvası anlamına geliyor. Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli çocuklarımıza “fırsat eşitliği” sağlıyor. Ortaokul birinci sınıfta sınavla alıyor, lise mezuniyetine kadar tam burslu, yatılı, kolej seviyesinde eğitim veriyor. Giyim, beslenme, sağlık, harçlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Yükseköğrenimde burs desteğini sürdürüyor. Atatürk ilkelerine bağlı, evrensel değerleri benimseyen, kültürel donanımlı, vatana-millete karşı sorumluluğunun bilincinde, lider bireyler yetiştiriyor. Kamplaşmadan, kutuplaşmadan bıkıp usandığımız şu dönemde bile, tüm renkleriyle, tüm ulusun “ortak paydası” olarak kalmayı başarıyor.)

★ (Kurucuları başta olmak üzere, 1863 yılından beri emeği geçen herkese yürekten teşekkür borçluyuz.)

★ Kurban Bayramı vesilesiyle dünyanın en büyük ailesine çağrıda bulunuyorum.

★ Babasız büyüyen bir çocuk sayesinde kaderi değişen ulusumuzu… Zübeyde anne'nin vasiyetini yerine getirmeye davet ediyorum. Eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak için “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” yetiştirmek için, çoban ateşi ruhuyla, Darüşşafaka'ya bağışta bulunmaya davet ediyorum.

★ (Darüşşafaka bünyesindeki çocuklarımızın et ihtiyacı, yıl boyunca yapılan adak bağışlarıyla zaten bol bol karşılanıyor, bu yüzden kurban kesimi yapılmıyor. Onun yerine “bayram bağışı” bekleniyor. Bayram bağışı için sembolik olarak 1.000 lira belirlenmiş. Alt ve üst sınırı yok. İsterseniz 100 lira bağışlayın, isterseniz 10 bin lira. Dedim ya, herkes gücü oranında, dilediği miktarda. İnternetten www.darussafaka.org adresine girin, gerisinin ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.)

★ Elbette annelerinin babalarının yerini doldurabilmemiz mümkün değil ama, hepimiz gücümüz ölçüsünde amca olabiliriz, teyze olabiliriz, hala, dayı, ağabey, abla olabiliriz.

★ Gelin lütfen, Kurban Bayramı için ayırdığınız bütçeyi Darüşşafaka'ya bağışlayın. Hatta lütfen, çevrenizi haberdar edin, teşvik edin.

★ Ben mesela, Türkiye'nin en büyük hayırseverlerinden biri olan ama bu özelliğini kimseye duyurmamaya özen gösteren değerli ağabeyim Uğur Dündar'ı aradım. Başta Vefa Lisesi olmak üzere, eğitimde fırsat eşitliğine katkı için düzenli olarak bağışta bulunur, burs verir, şehit çocuklarını okutur, bu bayram bağışını da çoktan yaptı. Ama elbette beni kırmadı, hem Darüşşafaka'ya da bağışta bulunacak, hem çevresini yönlendirecek.

★ Değerli ağabeyim Müjdat Gezen'i aradım. Bütün hayatını eğitimde fırsat eşitliğine adayan duayen sanatçımız -hayırişlerini duyurmaktan hoşlanmadığı için bana çok kızacak ama- bu seneki kurban bayramı bağışını, koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalan ve ekonomik açıdan büyük sıkıntı yaşayan Roman müzisyenlere yaptı. Ama elbette beni kırmadı, hem Darüşşafaka'ya da bağışta bulunacak, hem çevresini yönlendirecek.

★ Gelin, insan biriktirelim.

★ Gelin, Atatürk'e lanet okuma nankörlüğünü gösterenlere karşı, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek için, Zübeyde anne'nin vasiyetini yerine getirelim.

""Gelin vasiyetini yerine getirelim"" haberi, 28 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 28 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan "Gelin vasiyetini yerine getirelim" haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Gelin vasiyetini yerine getirelim" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Politika Haberleri