Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası

Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası

Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik program... Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası

 

Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası

Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası
 
Bulgular

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, programın ihalesini 1 milyon 163 bin 257 TL bedelle Global Turizm’e verdi.

Ancak program kapsamında gerçekleşen tek etkinlik Emine Erdoğan ile kahvaltı edilmesi değildi.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “Ally for Future / Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik” etkinliği için 1 milyon 163 bin TL harcadığı iddiası son iki gündür gündemde. BirGün, Cumhuriyet, Sol gibi gazetelerin haberleştirdiği etkinlik harcaması, sosyalmedyada da geniş yankı buldu. Yalnızca Yol TV’nin tweeti 1600’den fazla beğeni ve 650’ye yakın retweet aldı. 

s://teyit.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/wp content/uploads/2019/12/aile bakanligi allyforfuture iddia kanit1

Açık ihale usulü değil, pazarlık usulü seçildi

Kamu ihalelerinin ilan ve sonuçlarını çevrimiçi olarak izleyebildiğimiz Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) arattığımızda, ilgili ihaleyle ilgili bazı detaylara ulaşabiliyoruz. 

s://teyit.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/wp content/uploads/2019/12/aile bakanligi allyforfuture iddia kanit2

İhale kaydına göre, ihale pazarlık usulüyle yapılmış ve bu usulün seçilme gerekçesi olarak da “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” gösterilmiş. 

Bu kamu ihalelerinde hesap verebilirlik açısından tercih edilen bir usul değil; çünkü açık ilana çıkılmıyor. İhaleyi açan kurum, kendi uygun gördüğü şirketlerden teklif alıyor ve en düşük fiyata ihaleyi veriyor. Bu usule gerçekten bir aciliyet ve mecburiyet durumunda başvuruluyor. Bu program için bu şartların oluşup oluşmadığını anlamamız için ise elimizde yeterli veri yok. 

37 ülkeden 50 genç kadın ağırlandı 

Peki bu bedel ne için harcandı? Resmi internet sitesi üzerinden programın tam ajandasına ulaşılabiliyor. Buna göre program sekiz güne yayılmış ve 37 ülkeden 18-30 yaş arasında 50 kadar katılımcı ağırlanmış. Program kapsamında birçok etkinlik düzenlenmiş ve bunları gündem notunun yanı sıra, Twitter ve Facebook sayfalarından izlemek de mümkün. Yine detaylı programdan etkinliğin İstanbul Harbiye’deki Crowne Plaza’da yapıldığını, konaklama ve uçak ücretlerinin de karşılandığını anlıyoruz. 

s://teyit.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/wp content/uploads/2019/12/aile bakanligi allyforfuture iddia kanit3 e1576746960782

Programın partnerleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük kızı Esra Albayrak’ın başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Konseyi ile, küçük kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın başkan yardımcısı olduğu KADEM de var. Program boyunca akademisyen, sanatçı, yazar, iş insanı, gazetecilerin de aralarında bulunduğu 80’e yakın uzman ile atölyeler, eğitimler ve paneller düzenlenmiş. Bunlar arasında Cumhurbaşkanının danışmanları olan Gülnur Aybet ve Saadet Oruç ile SETA direktörü Hasan Basri Yalçın gibi isimler de dikkat çekiyor. Program kapsamında Cumhurbaşkanının oğlu Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyetinde olduğu Okçular Vakfı ile, damadı Selçuk Bayraktar’ın CTO’su olduğu Baykar Savunma da ziyaret edilmiş; Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan ile de bir kahvaltı tertip edilmiş. 

Vahdettin Köşkü’nde düzenlenen kahvaltı etkinliklerden biriydi 

Basına yansıyan haberlerde kullanılan fotoğraflar da Emine Erdoğan’ın katıldığı Vahdettin Köşkü’ndeki bu kahvaltıdan. Bu paylaşımlardan, programın bütçesi olan 1 milyon 163 bin 257 TL’nin yalnızca bu etkinliğe harcanmış gibi anlaşıldığı görülüyor. Günün fotoğraflarına Cumhurbaşkanlığı ile bakanlığın internet sitelerinden de erişebiliyoruz. 

[gallery type=\"rectangular\" ids=\"26036,26035,26034,26033,26032\"]

Bu etkinliğin düzenlendiği Vahdettin Köşkü kamuya ait ve organizasyon da kahvaltıdan ibaret; yani bu etkinlik için 1 milyon lira harcanmış olması pek akla yatkın değil. 

Ne bakanlık, ne de firma ihale detaylarını vermedi 

Peki harcanan kamu kaynağı ile alınan hizmet orantılı mı? Bunu ölçebilmek için, firmanın programın tüm detaylarının tam olarak hangileri karşılığı bu parayı aldığı, kalemler için ne kadar ödeme yapıldığını bilmemiz gerekiyor. 

Teyit etkinliğin detaylı bütçesi, ihale kapsamında kamunun tam olarak hangi hizmetleri satın aldığını öğrenmek için, ihaleyi alan Global Turizm ve Organizasyona ulaştı. Ancak görüşülen yetkili, hiçbir müşteri ile ilgili hiçbir bilgi paylaşılmadığını söyledi. Firmanın başka bir kamu ihalesi alıp almadığını EKAP ve ilan.gov.tr üzerinde aradığımızda da bir sonuç çıkmıyor. Ancak firmanın Linkedin adresinden, daha önce gerçekleştirdikleri farklı etkinliklere ulaşılabiliyor. Geçtiğimiz yıl 18. yaşını kutlayan firmanın, özellikle uluslararası tıp kongreleri alanında aktif olduğu söylenebilir. 

Teyit ihale kapsamında alınan hizmetlerin listesine ulaşmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile de e-posta üzerinden iletişime geçti, ancak henüz bir yanıt alamadı. Tartışma büyüyünce, bakanlık 18 Aralık günü yaptığı yazılı bir açıklama ile, alınan hizmetin kapsamını detay vermeden anlattı. Buna göre, sekiz gün süren etkinlik için yapılan ihale bedelinin içinde, misafirlerin gidiş dönüş uçak biletleri, otel konaklamaları, simultane tercüme, ses sistemleri, şehir içi transferleri, baskı, salon kiraları, üç öğün yemek ve sosyal programlar gibi tüm lojistik giderler vardı. Bakanlık açıklamasında, bu büyüklükte bir etkinlik hesap edildiğinde, ihalenin benzer uluslararası programların altında bir bedelle sonuçlandığını savundu; ihale sürecine ilişkin de “Program için ilk ihaleye 10 firma davet edilmiştir. İhale, yaklaşık maliyetin üzerinde sonuçlanınca iptal edilmiş ve tekrar ihaleye çıkılmıştır. İkinci ihaleye verilen en düşük teklif 1 milyon 163 bin 257,50 TL olmuştur” açıklamasını yaptı

Tahmini bütçe ne olabilir? 

Teyit, program gündemi ile sosyal medya paylaşımlarından yola çıkarak, uluslararası organizasyonlar konusunda uzman iki kurumdan tahmini bir bütçe çıkarmalarını rica etti.  

Program kapsamında ziyaret edilen Baykar Savunma ya da Okçular Vakfı gibi birkaç yere herhangi bir ücret ödenmediğini varsayabiliriz; Vahdettin Köşkü de zaten kamuya ait. Diğer etkinliklerin çoğu da otelde gerçekleşmiş; yani satın alınan toplantı paketine dahil olduklarından düşük bütçelerle kotarılmış olmaları ihtimali yüksek. Katılımcılarla birlikte, konuşmacıların da bir kısmının yurtdışından geldiğini göz önüne alarak şöyle bir hesap çıkarılabiliyor: 

s://teyit.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/wp content/uploads/2019/12/tahmini butce 1

Görüşülen organizasyon firmaları programın bu rakamın çok daha altı ya da üstüne de mal edilebileceğini, burada tercihlerin devreye girdiğini ekledi. Ortalama tercihler yapıldığını varsayarsak, ki otel tercihi bunu doğruluyor, ihaleyi alan firma, yaklaşık 800-850 bin lira harcadı, bu da 300 bin lira civarı kâr edildiği anlamına geliyor. Yine de detaylı bütçe açıklanmadığı sürece yapılacak tüm hesaplar hipotetik kalacaktır. 

Özetle, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 1 milyon 163 bin TL ihale bedeliyle “Ally for Future / Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik” adlı bir program tertip ettiği bilgisi doğru. Ancak program kapsamında yalnızca Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan ile kahvaltı organize edilmedi. İhale kapsamında satın alınan hizmetlerle ilgili detaylı bilgi verilmediğinden, olması gerekenden yüksek bir bedele mal olup olmadığını kestirebilmekse mümkün değil.

"Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası" haberi, 17 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. 07 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik programına 1 milyon 163 bin TL harcandığı iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  2. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  3. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  4. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  5. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  6. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  7. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  8. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  9. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  10. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  11. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  12. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  13. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  14. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  15. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  16. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  17. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  18. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  19. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  20. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
Politika Haberleri