Genel Kurul’da OHAL gerginliği

Genel Kurul’da OHAL gerginliği

Genel Kurul’da OHAL gerginliği TBMM Genel Kurulu'nda olağanüstü hal ilanının MGK toplantısı olmadan uzatılması, milletvekilleri arasında tartışmalara yol açtı. CHP’li Muharrem Erkek’in Erdoğan’ın 2010 yılındaki OHAL ile ilgili sözlerini aktarması...

TBMM Genel Kurulu'nda olağanüstü hal ilanının MGK toplantısı olmadan uzatılması, milletvekilleri arasında tartışmalara yol açtı. CHP’li Muharrem Erkek’in Erdoğan’ın 2010 yılındaki OHAL ile ilgili sözlerini aktarması Genel Kurul’da tartışma yarattı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, OHAL ile ilgili açıklamasında MHP’nin “OHAL ilan eidlsin'' isteğine “O sizin karakterinizde var, bizim iktidarımızın karakterinde OHAL yok, o sizin aczinizin gereği. Terör istatistiklerinden olağanüstü hal dönemlerinde terörün zirve yaptığını göreceksiniz. Olağanüstü hal terörü derinleştirdi'' şeklinde cevap vermişti.

Genel Kurul'da gece yarısından birkaç dakika sonra yapılan oylamada OHAL'in üç ay daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, AKP ve MHP desteğiyle kabul edildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısıyla ilgili gündemde OHAL'in uzatılmasının olmadığını söylemişti. Kurtulmuş'un sözleri ile birlikte aynı gün herhangi bir MGK toplantısı olmamasına rağmen TBMM'ye sunulan tezkerede “501 sayılı tavsiye kararı'' denilmesi dikkat çekti. CHP ve HDP grupları, MGK toplantısı yapılmaksızın nasıl bir tavsiye kararı alabildiğini sorguladı. Muhalefet, AKP'yi devletin saygınlığına gölge düşürecek şekilde teamül ve usullere aykırı hareket etmekle suçladı.

ERDOĞAN’IN ''OHAL İLANI TERÖRÜN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEK’ DEMİŞTİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, görüşmeler sırasında nasıl MGK kararı alındığına açıklama getirilmesini istedi. CHP Grubu adına Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de, OHAL'in uzatılmasına neden “ret'' oyu vereceklerini anlattı. Başbakanlığı döneminde Erdoğan'ın OHAL ile ilgili sözlerini anımsatan Erkek, Erdoğan'ın 2010 yılındaki sözlerini şöyle aktardı:

“Ne diyor Erdoğan? ''Terör örgütü Şemdinli’de vuruyor. İstismarcılar anında Ankara’dan ses veriyor. Terör örgütü ''OHAL yeniden ilan edilsin Türkiye yeniden 1990’ların Türkiye’si olsun Türkiye üçüncü dünya ülkesi gibi görünsün’ diye kanlı eylemler yapıyor. Ankara’dan birileri anında terör örgütünün ekmeğine yağ sürüyor. Malum muhalefet partisi, MHP ''OHAL ilan edilsin.’ diyor. O sizin karakterinizde var, bizim iktidarımızın karakterinde OHAL yok, o sizin aczinizin gereği. Terör istatistiklerinden olağanüstü hal dönemlerinde terörün zirve yaptığını göreceksiniz. Olağanüstü hal terörü derinleştirdi, halkı mağdur etti, terörün istismar zeminini güçlendirdi. Olağanüstü hal istemek, terörün diline teslim olmaktır' diyor. Olağanüstü hale ''evet' diyenler için söylüyorum, demek ki terörün diline teslim oluyorsunuz, teröre hizmet ediyorsunuz.''

KUZU'NUN 'OHAL'DE ANAYASAYI DEĞİŞTİREMEZSİNİZ' SÖZLERİ

Erkek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlık Sistemi'ne geçiş anayasası için danışmanlığını da yürüten anayasa profesörü AKP'li Burhan Kuzu'nun 1993 tarihli kitabındaki bölümü de okudu. Erkek, Kuzu'nun “OHAL süreçlerinde anayasayı değiştiremezsiniz, çünkü OHAL sürecinde olağanüstü yetkiler kullanan organların bu yetkilerle bir anayasa değişikliğine gitmesi demokrasiyi temelinden zedeler'' ifadesini kitabından aktardı. Erkek'in bu örneği verdiği sırada TBMM sıralarından AKP İstanbul Milletvekili Kuzu'nun, kendi kitabındaki ifadeler için “Öyle bir şey yok'' diye karşı çıkması dikkat çekti.

CHP: ''OHAL CUMHURİYETİ YARATMAK İSTİYORSUNUZ

CHP'li Erkek, tutuklanan Ahmet Şık, Hüsnü Mahalli, Cumhuriyet Gazetesi yazarları, edebiyatçılar ve akademisyenleri anımsattı ve neden parti olarak OHAL'in uzatılmasına karşı çıkacaklarını şu ifadelerle özetle açıkladı:

“Siz bir OHAL cumhuriyeti yaratmak isteyebilirsiniz ama biz bir demokratik cumhuriyet yaratmak istiyoruz, cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak istiyoruz. Siz bugün OHAL’i uzatıyorsunuz, eğer bu sunduğunuz, millete sunmak istediğiniz paket yürürlüğe girerse -ki millet, egemenliğinin devrine kesinlikle müsaade etmeyecektir, bu referandumda size dur diyecektir ama- sizin amacınız sürekli bir OHAL’le ülkeyi yönetmek ama biz laik, demokratik cumhuriyete, demokrasiye ve özgürlüklere sonuna kadar sahip çıkacağız. OHAL’le Anayasa’yı askıya aldınız, Anayasa’nın koruduğu hak ve özgürlükleri askıya aldınız ama şiddet, terör, kaos her geçen gün artıyor. Demek ki bizim OHAL’e değil, olağan süreçlere ihtiyacımız var; bizim hukuk devletine, demokrasiye, özgürlüklere ihtiyacımız var. İktidar olarak Anayasa’yı araç olarak kullanıyorsunuz ve otoriterleşme yolunda adımlar atmak istiyorsunuz. Bu, meşru ve haklı değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Anayasal denetimin amacı devlet erklerinin birleşmesinden doğacak keyfiliğe engel olmaktır değerli milletvekilleri, bu keyfiliğe yol açmak değildir.''

">

"Genel Kurul’da OHAL gerginliği" haberi, 04 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 04 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Genel Kurul’da OHAL gerginliği haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Genel Kurul’da OHAL gerginliği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:15 Elden kira ödemeyin! dikkat sizin de başınız yanabilir
  2. 16:12 Besiciler çoban bulamamaktan dertli: 40 bin lira maaş veriyoruz ama istemiyorlar!
  3. 16:05 Türk mühendisler bunu da yaptı! Avrupa'da hizmete başladı
  4. 16:02 Hyundai'den Elektrikli Yarış Otomobili: motor sporlarının geleceğini şarj ediyor!
  5. 15:59 Deniz Tekin'in yeni mesleği herkesi şaşırttı: Müziği bıraktı
  6. 15:57 Türkiye'yi eve kapatacak kötü günler kapıda! Bilim insanları korkutan açıklamayı yaptı
  7. 15:51 YSK, olağanüstü itirazlara ilişkin 20 yeni kararını açıkladı
  8. 15:37 Fenerbahçe’de, Olympiakos maçına hazırlandı!
  9. 14:46 Ahmet Tatlıses Babası İbrahim Tatlıses'e Kin Kusan Açıklamalar Yaptı!
  10. 14:38 Hasan Arat'tan Yeni Teknik Direktöre İlişkin Açıklama Yaptı! O Açıklama!
  11. 13:46 Opel’den 474 bin TL’lik indirim! Hem tasarımı hem özellikleri bir harika!
  12. 13:40 Hakan Fidan Katar'a gidiyor
  13. 13:36 Gazze'de son durum: Can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
  14. 13:31 Adana'da Yaz Sıcakları: Geleneksel Karnavalın Altında 39 Derece!
  15. 13:25 BIST 100 Endeksinde dikkat çeken düşüş
  16. 13:23 Tarım Ürünleri Fiyatlarında Mart 2024'te %61,87 Artış: TÜİK Raporu
  17. 13:21 Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi: Dört belediye için seçim yenilenecek
  18. 13:20 Artuklu'da Sokak Kedisi Trajedisi: Sürücü Kaçtı, Hayvanseverler Tepkili
  19. 13:14 Kızılcık Şerbeti'nde yer yerinden oynayacak: Nursema, Umut'un ihanetine tanık olacak
  20. 13:12 Körfez Ülkelerinde Şiddetli Yağışlar ve Seller: Umman'da 18 Kişi Hayatını Kaybetti
Politika Haberleri