Gerçek rakamlar açıklanmıyor mu? İmamoğlu: Ölüm oranı, geçen yıllara göre yüzde 35 daha fazla

Gerçek rakamlar açıklanmıyor mu? İmamoğlu: Ölüm oranı, geçen yıllara göre yüzde 35 daha fazla

Gerçek rakamlar açıklanmıyor mu? İmamoğlu: Ö... Koronavirüs ölümleri tartışılmaya devam ederken, İstanbul'da bu yıl, geçen yıllara göre ölüm oranının yüzde 30 ila 35 oranında fazla olduğunu açıkladı.

Koronavirüs ölümleri tartışılmaya devam ederken, İstanbul'da bu yıl, geçen yıllara göre ölüm oranının yüzde 30 ila 35 oranında fazla olduğunu açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, New York Times'ın "Türkiye'de gerçek Koronavirüs sayılarını açıklanmıyor olabilir" başlıklı haberinin ardından Koronavirüs ölümleri tartışılmaya devam ederken, İstanbul'da bu yıl, geçen yıllara göre ölüm oranının yüzde 30 ila 35 oranında fazla olduğunu açıkladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV'de katıldığı canlı yayında Koronavirüs gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

"Bu senenin ölüm rakamlarına ve son 2-3 yılın ölüm rakamlarına baktığınızda yüzde 30-35 oranında daha az ölüm var" diyen İmamoğlu, İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na gelen verilerin 'bulaşıcı hastalık ve normal ölüm' olarak kaydedildiğini, Covid-19 teşhisi konmuş ölümleri göremediklerini aktardı.

Covid-19 kaynaklı ölümler için İstanbul Valiliği'ne ve Sağlık Bakanlığı'na İBB olarak yazılı başvuru yaptıklarını belirten İmamoğlu, istatistiki olarak yorum yapmak için bu verilere ihtiyaç olduğunu söyledi.

İmamoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın New York Times'ın İstanbul'daki ölüm oranlarını inceleyerek "Türkiye Koronavirüs sayılarını açıklamıyor olabilir" haberinin ardından "İstanbul'da vefat edenlerin yeni kararla definlerin de İstanbul'da gerçekleştiğini söylemesinin" yanlış bir yorum olduğunu kaydetti.

İmamoğlu, "İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı defin sayısı üzerinden rapor tutmaz, ölüm üzerinden rapor tutar. Bizdeki rapor ölüm raporudur" dedi.

İmamoğlu'nun açıklamarı şöyle:

"İstanbul'da vefat eden her vatandaşın sayısı, İBB Mezarlıkları Daire Başkanlığı işlemlerini yaptığı için, bizden geçiyor. Bu sayılar üzerinden bizi şaşırtan husus varsa ilgili kurumlarla paylaşırız. Hepimiz biliyoruz ki güncel açıklanan veriler üzerinden ölüm sayılarında artış var. Ama bunu yüksek oranda gördüğüm için Valilik'e ve Sağlık Bakanlığı'na uyarıcı yazılar yazdık eldeki verilerle.

İstatistiki olarak yorumlar yapmak mümkün ama benim gibi bir belediye başkanına bunu yapmak yakışmıyor. Bize bulaşıcı hastalık ve normal ölüm diye verilerle vefat eden vatandaşların verilerini yolluyorlar ama Covid-19 teşhisi konmuş vefatı göremiyoruz. Bize kurum kuruluşlar siyasi partiler sordu... Normal ölüm ve bulaşıcı hastalık bizdeki veriler. Covid-19 verilerini göremeyince yorum yakamadık. Sağlık Bakanlığı'na ve İstanbul Valiliği'ne yazı yazdık ama henüz bu konuda bilgi sahibi değiliz. İstatistiklerden yorum yapabiliriz. Biz de şeffaflıktan yanayız. Günü geldiğinde aydınlanacağız.

Orada Covid-19 yazmadığı sürece yorum yapamayız. Bu sorunun cevabı mezarlıklar daire başkanlığından istendiğinde bizim yapabileceğimiz şey toplu ölüm sayılarını vermek. Covid-19'u göremiyoruz.

Bu senenin ölüm rakamlarına bakıldığında ve son 2 3 yılın ölüm rakamlarına baktığınızda yüzde 30-35 daha öz ölüm var... Gününe göre değişiyor. Bizim bu verilere gün gün e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Dediğim gibi bugünkü ölüm rakamlarından en az yüzde 30-35 civarında ölüm sayısı daha az. İstatistik üzerinden ölümle ilgili yorum yapabilecek konumda değilim. Somut sayı üzerinden yapmam gerekiyor. Günde yaklaşık 80-90-100 civarı fazla son 1 ayda... Somut sayı üzerinden yorum yapmam için o veriyi almam gerekiyor.

(Fahrettin Koca yorumu) Yanlış bir yorum. İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı defin sayısı üzerinden rapor tutmaz ölüm üzerinden rapor tutar. Bizdeki rapor ölüm raporudur. O cenaze başka yere gitse de İstanbul'da defnedilse de İstanbul'a sayılır..."

"Gerçek rakamlar açıklanmıyor mu? İmamoğlu: Ölüm oranı, geçen yıllara göre yüzde 35 daha fazla" haberi, 28 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Gerçek rakamlar açıklanmıyor mu? İmamoğlu: Ölüm oranı, geçen yıllara göre yüzde 35 daha fazla haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gerçek rakamlar açıklanmıyor mu? İmamoğlu: Ölüm oranı, geçen yıllara göre yüzde 35 daha fazla 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 11 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:26 Çöküş hız kesmiyor: Beşiktaş hissesinde neler oluyor?
  2. 10:21 Görevleri iptal edildi: Metin Akpınar ve Erman Toroğlu, yaş sınırına takıldı
  3. 09:52 Zekanızı kullanın, ördeklerin arasındaki tek civcivi kanıtlayın
  4. 09:47 Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay: Partide görevi devralanlar dünyalık kapmış gibi davranıyorlar
  5. 09:41 Doktorlar şaşkın: 16 yıldır tek bir lokma yemek yemedi, 1 yudum bile su içmedi
  6. 09:32 Sauber: Bottas'ın yarış mühendisi Audi'nin ön hazırlık planları ile değişti
  7. 09:25 Kamu İhale Kurulu'na yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımladı
  8. 09:20 Çağla Şıkel para ödeyerek kendini karanlık kulübeye kapattırdı: Çıkınca verdiği tepki gündem oldu
  9. 09:14 Bakanlıktan onay bekliyor: Maden sahası şirkete yetmedi, genişletmek için başvuruda bulundu
  10. 09:12 Afganistan'daki sellerde 50 kişi yaşamını yitirdi
  11. 08:55 Darülaceze iktidarın arka bahçesi oldu
  12. 08:50 Yıllardır bitmeyen proje ‘müjde’ oldu
  13. 08:44 Elektrikli otomobil yangınları çabuk ve güvenli bir şekilde nasıl söndürülür
  14. 08:38 Cenk Eren'e sahte saat şoku: Gerçeği 10 sene sonra öğrendi
  15. 08:34 Barış Arduç ile Hande Erçel başrolde buluşuyor
  16. 08:29 Ali Yerlikaya duyurdu: İki organize suç örgütü çökertildi: 33 kişi gözaltında
  17. 08:27 İkizi 11 yıl sonra doğdu
  18. 08:22 Bodrum katta yangın: Dumanlar tüm binayı sardı
  19. 08:19 Erdoğan açıkladı: Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
  20. 08:14 Murat Ağırel yazdı: Futbolda garip bir maç daha
Politika Haberleri