Gericilikle mücadele eden savcı Doğan Öz kimdir? Neden öldürüldü?

Gericilikle mücadele eden savcı Doğan Öz kimdir? Neden öldürüldü?

Gericilikle mücadele eden savcı Doğan Öz kim... Yargıçlar Sendikası, Hukuk Defterleri Dergisi ve Avukatlar Sendikası tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Doğan Öz'ün yaşamını yolsuzluklar, faşizm, gericilik ve kontrgerilla ile mücadeleye adamış bir hukukçu olduğu ifade...

Yargıçlar Sendikası, Hukuk Defterleri Dergisi ve Avukatlar Sendikası tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Doğan Öz'ün yaşamını yolsuzluklar, faşizm, gericilik ve kontrgerilla ile mücadeleye adamış bir hukukçu olduğu ifade edilirken, memleketin Doğan Öz gibi onurlu ve mücadeleci hukukçulara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Yurtsever savcı Doğan Öz, katledilişinin 42. yılında Yargıçlar Sendikası, Hukuk Defterleri Dergisi ve Avukatlar Sendikası tarafından yayımlanan ortak bir açıklama ile anıldı.

Ortak açıklamada, Doğan Öz’ün yaşamını yolsuzluklar, faşizm, gericilik ve kontrgerilla ile mücadeleye adamış bir hukukçu olduğu ifade edilirken, memleketin Doğan Öz gibi onurlu ve mücadeleci hukukçulara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Her yıl düzenlenen Doğan Öz anması, yeni tip koronavirüs salgını nedeni ile ileri bir tarihe ertelenirken, “Doğan Öz yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” başlıklı ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı.

“Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz katledileli 42 yıl oldu… Öz, Ankara’da sabah işine gitmek için arabasına bindiğinde

kurşunlanarak öldürülmüştü.

Doğan Öz, yaşamını yolsuzluklar, faşizm, gericilik ve kontrgerilla ile mücadeleye adamış bir hukukçuydu. Gerici örgütlerle mücadele etmiş ve birçok yolsuzluk dosyası hazırlamış olan Öz, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne de ilk karşı çıkanlardan olup, 1973 yılında DGM’lerin kapatılması için meslektaşları arasında imza toplamıştır. Doğan Öz hazırladığı kontrgerilla raporu ile yaşadığı dönemin gerçekliğini de cesur bir şekilde ortaya koymuştur.

İlerici, yurtsever bir savcı olarak memleketi ve halkı için durmadan çalışmış ve tehditlere boyun eğmeden mücadelesine devam etmiş olan Doğan Öz tam da bu nedenle, hazırladığı kontrgerilla raporunda yer alan faşist güçlerin hedefi olmuştur.

Memleketimiz bugün de davalar üzerinden hizaya sokulmaya çalışılmaktadır. 1923 Cumhuriyetinin tasfiyesinde davalara özel bir rol biçilmiştir. Bugün ise ‘yeni’ rejimi kalıcılaştırmak için bu yöntem devam etmektedir. Davalar siyasal ve toplumsal alana tamamıyla hâkim olma çabasında önemli birer araç haline gelmiştir. Ülkede uzun

zamandır “hukuk güvenliği” ise bulunmamaktadır. Hukuk dışı uygulamalar almış başını gitmiş durumdadır. Adil yargılanma hakkı rafa kaldırılmıştır. Yapısı değiştirilen HS(Y)K ile de yargı bütünüyle yürütmeye bağımlı hale getirilmiş, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Artık bu ülkede hep olagelen hukuk dışılıkların ötesinde bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Nihayetinde ‘yeni’ rejim kendi hukukunu yaratma çabası içindedir.

Yaşamakta olduğumuz korona virüsü (Covid-19) salgını ise ülkemizin ve insanlığın getirildiği noktayı çarpıcı bir şekilde göstermektedir. Ortaya çıkan tablonun bir yönü halk sağlığının büyük bir tehdit altında olması iken, diğer yönü emekçilere reva görülenlerdir. Bir yandan sağlık bir ‘ekonomik değer’ olarak yurttaşların önüne çıkarılmakta, diğer yandan gerekli sağlık önlemleri alınmadan çalışma koşulları dayatılmakta, ücretsiz izin, işten çıkarmalar ve hak gaspları adım adım gündeme gelmektedir.

Salgın ile ortaya çıkan kriz de, kamucu ve toplumcu taleplerin dile getirilmesinin ne kadar acil hale geldiğini oldukça açık ve ne yazık ki acı bir şekilde ortaya koymaktadır.

***

İnsanlığın ve ülkemizin geleceğini örten bu karanlık tablo ancak sorumluluklarımıza sahip çıkılarak aşılabilir. Bu nedenle Doğan Öz’ü daha çok arıyor ve daha çok özlüyoruz. Memleketimiz Doğan Öz gibi onurlu ve mücadeleci hukukçulara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

Bizler, Doğan Öz’ün onurlu mücadelesini sahiplenen hukukçular olarak, ancak birlikte hareket ettiğimiz ve sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz takdirde bu karanlık tabloyu aşabileceğimizin farkındayız ve buna inanıyoruz.

Doğan Öz’ü ölümünün 42. yılında saygı ve sevgiyle anıyoruz.”

SAVCI DOĞAN ÖZ KİMDİR

1934 yılında doğan Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere bindiği arabasında katledildi. Savcı Öz, Denizli’de Necmettin Erbakan’ın kardeşi Akgün Erbakan’ın yolsuzluk dosyalarına, Süleyman Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’e Denizcilik Bankası’nca verilen usulsüz kredi olayına el koyup ayrıca Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne ilk karşı çıkanlardan olmuş ve dönemin başbakanı Bülent Ecevit'e kontrgerilla raporu sunmuştu.

"Gericilikle mücadele eden savcı Doğan Öz kimdir? Neden öldürüldü?" haberi, 24 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Gericilikle mücadele eden savcı Doğan Öz kimdir? Neden öldürüldü? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gericilikle mücadele eden savcı Doğan Öz kimdir? Neden öldürüldü? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  2. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  3. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  4. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  5. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  6. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  7. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  8. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  9. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  10. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  11. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  12. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  13. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  14. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  15. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  16. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  17. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  18. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  19. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  20. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
Politika Haberleri