Gezi üçüncü kez yargılanıyor

Gezi üçüncü kez yargılanıyor

Gezi üçüncü kez yargılanıyor Gezi Eylemleri üçüncü kez yargılanıyor. Duruşma Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde görülüyor. Duruşma öncesi STK'ler ve avukatlar adliye önünde toplanarak açıklama yaptı.

Gezi Eylemlerine yönelik dava, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesinin sanıklar hakkında verilen beraat kararını bozmasının ardından bugün yeniden başladı. Duruşma Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde görülüyor. Dava kapsamında 51 kişi Gezi Eylemleri sırasında hükûmeti yıkmaya teşebbüs ettikleri suçlamasıyla yargılanıyorlar.

Sanıklar arasında tutuksuz yargılanan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay salonda yerini aldı. Mahkeme salonunda çok sayıda uluslararası gözlemci, milletvekili ve avukat da yer alıyor. Tutuklu sanık Osman Kavala ise duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla katılıyor.

CANLI BLOG

Mahkeme başkanı, duruşmanın başlamasının hemen ardından salonun boşaltılmasını istedi. Başkanın gerekçesi ise koronavirüs salgını oldu. Salondaki izleyicilerin azaltılması talebiyle duruşmaya 10 dakika ara verildi.

Mahkeme başkanı, "Sözlü savunmanın önemini biliyorum. Duruşmayı yapmak istiyorum sessiz bir şekilde. Daha büyük bir salon ayarlayamadık. Salon pandemi koşullarına uygun değil. Bu celselik böyle olsun diyelim" ifadelerini kullandı.

Duruşma, 40 dakikalık gecikme ile başladı ve başlangıçta İstinaf Mahkemesinin bozma kararı okundu.

Can Atalay savunma yaptı

Duruşmada ilk söz Mücella Yapıcı'nın oldu. Yapıcı beraatini talep etti. Ardından Can Atalay konuştu ve şu ifadeleri kullandı:

Hukukumuzda bozma kararı sonrasında serbestlik ilkesi esastır. Bozma kararı kesindir. Bozma sonrası serbestlik ilkesi gereğince bu dosyadan beraat vermeniz gerekmektedir. Vereceğiniz kararın ceza yargılaması açısından olmadığını, Türkiye'nin siyasi iklimiyle alakalı olduğunu görüyorum.

 

Hukuk fakültesi ikinci sınıfta bize ne anlatırlar? 'Dosyada olmayan cezada yoktur.' Yargıtay'ın 16'ıncı ve 9'uncu ceza daireleri Türkiye'deki özgürlükler hukukuna ilişkin içtihat üretirler. Daha dün ülkenin canını okuyan Fethullahçılar hakkındaki içtihatını yumuşatmış olan ceza dairesi 'gökyüzünün altındaki her şey bunlara (Gezi Davası) yapışacak' dedi. 15 Temmuz dediğiniz dosyada, cumhuriyet tarihinin en yaygın halk tepkisinin (Gezi) alçak bir çeteye kanmış olma iftirasını elimizin tersiyle itiyoruz. Yargıtay 16. Ceza Dairesi bizle ilgili iddianame yazamaz.

 

Bozma ve uyma sonrası serbestlik ilkesi gereğince Türk milleti adına karar verebilecek tek makam sizsiniz. Bunu ispatlayabilirsiniz.

"Gezi Direnişine katılan herkes yargılanıyor"

Can Atalay'ın savunmasının ardından Tayfun Kahraman söz aldı. Kahraman iddiaları reddetti ve "Gezi Direnişine katılanların tümü şu anda bizim nezdimizde yargılanmakta. Bu kabul edilemez. Beraat kararında ısrarcı olmanızı bekliyoruz" diye konuştu.

Osman Kavala savunma yapıyor

Tutuklu sanık Osman Kavala, savunmasına tutukluluğuyla ilgili konuşarak başladı. Kavala şöyle konuştu:

Tutukluluğumla ilgili ayrıca konuşmak istiyorum. Şu anda bozma ve birleştirme ihtimalleriyle ilgili bir şeyler söyleyeyim. Bozma kararının arkasındaki asıl gerekçe farklı davaları birleştirmek. Siyasi davalarda algı yaratmaya elverişli bir yöntem.

Taksim Dayanışması: Dayanışma ve emek yargılanamaz

Taksim Dayanışması platformu, duruşma öncesi adliye önünde bir basın açıklaması düzenledi. Platformdan yapılan açıklamada, Gezi'nin üçüncü kez karalanmak istediğine vurgu yapıldı ve "Barışçıl direnişin meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak isteniyor" ifadelerini kullandı.

Taksim Dayanışması'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Taksim Dayanışması olarak son derece açık ve net ifade ettiğimizi yeniliyoruz: Geziyi kirletemezsiniz. Geziyi suçla anılan bir eyleme dönüştürmenize izin vermeyeceğiz. Sipariş senaryolarla demokratik hak ve taleplerimizi, Abdocan'ın Ethem'in, Ali İsmail’in, Berkinin düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Polise şiddet emri verenler, bu şiddete emir verenler, koruyan kollayanlar yargılanmalıdır. Demokrasiye güç vermiş milyonlarca yurttaşımız yargılanmak isteniyor. Dava geri çekilmeli, arkadaşlarımız hakkındaki iddialar düşürülmesi, Osman Kavala serbest bırakılmalıdır. Taksim Dayanışması'nda suç örgütü çıkarmaya çalışarak kendi hukuksuzluklarını örtmeye çalışanlara bir kez daha sesleniyoruz: Dayanışma ve emek yargılanamaz.

"FETÖ delik uydururken uydurulmuş delillerin kıymetli kılındığı bir dava"

Davanın avukatları arasında da bulunan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da bir açıklamada bulundu. Gezi davasının 2013'ten bu yana siyasal stratejinin yargı eliyle uygulaması anlamını taşıyan üçüncü versiyonun başlayacağını söyleyen Durakoğlu, "FETÖ delil uydururken uydurulmuş delillerin kıymetli kılındığı bir davadır. İçerikten yoksun kanıtsız bir davadır ki kendi heyetlerini bile ikna edemiyorlar. Bu dava da beraatla sonuçlanacaktır. Gezi'yi onurla taşıyacağız" diye konuştu.

Davanın geçmişi

22 Ocak'ta bu dosyadan yargılanan Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mine Özerden hakkındaki beraat kararları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Sanıklar "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma", "mala zarar verme", "nitelikli yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlamalarından yargılandığı davada beraat etmişti. Fakat 3. Ceza Dairesi Ocak ayında dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına karar verildi.

5 Şubat 2021'de ise Osman Kavala'nın yargılandığı diğer davaların da bu dava ile birleştirilmesine karar verilmişti. Davada tek tutuklu sanık Osman Kavala.

"Gezi üçüncü kez yargılanıyor" haberi, 21 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Gezi üçüncü kez yargılanıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gezi üçüncü kez yargılanıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  2. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  3. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  4. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  5. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  6. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  7. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  8. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  9. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  10. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  11. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  12. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  13. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  14. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  15. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  16. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  17. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  18. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  19. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  20. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
Gündem Haberleri