Glocal Group Şirketi Kurucusu Özdil: Putin’in zararı 165 milyar dolara kadar çıkabilir

Glocal Group Şirketi Kurucusu Özdil: Putin’in zararı 165 milyar dolara kadar çıkabilir

Glocal Group Şirketi Kurucusu Özdil: Putin’i... "Ukrayna direniş gösterirse ki sahadan gelen haberler sert bir direnişin olduğu yönünde, Rusya’nın askeri harekatı devam ettirmede ciddi şekilde zorlanacağını düşünüyorum"

Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya uygulanacak yaptırımlar hakkında konuşan Glocal Group Şirketi Kurucusu Eser Özdil, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının Rusya’yı başta enerji ticareti olmak üzere ciddi bir döviz sıkıntısına sokacağını söyledi. Özdil, Rusya’nın geçen yılki petrol ve doğal gaz ihracatının parasal karşılığının 165 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı.

Daktilo1984’ten Arın Demir’in sorularını yanıtlayan Eser Özdil, 2014’te Kırım’ın ilhakından sonra uygulanan yaptırımlarla bugünü karşılaştırarak “2014 sonrası yaptırımlar kapsam olarak hafif olsa da Rus ekonomisine negatif etkileri oldu. Söz konusu yaptırımların kısa ve orta vadedeki etkilerinin yüzlerce milyar dolar olduğuna yönelik pek çok hesaplama yapılmıştı” dedi. Şu anki topyekün işgâl hâlinde durumun çok daha farklı olduğunu belirten Özdil, “İlk açıklanan yaptırımlar dahi 2014’tekilerden daha sert ve ekonomik olarak can acıtıcı” dedi ve Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının en ağır ekonomik yaptırım olacağını söyledi. Özdil sözlerine, “Putin’in Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı harekatı ile ciddi bir hata yaptığını ve yaptırımların kısa vadeli etkileri sınırlı olsa da orta ve uzun vadede yıkıcı olacağını düşünüyorum. Ukrayna direniş gösterirse ki sahadan gelen haberler sert bir direnişin olduğu yönünde, Rusya’nın askeri harekatı devam ettirmede ciddi şekilde zorlanacağını düşünüyorum” şeklinde devam etti.

“Süreç bizi Putin’siz bir Rusya’ya götürebilir”

Ukrayna’ya karşı başlatılan geniş işgal harekatında Putin’in askeri opsiyonları sonuna kadar kullanacağını ve direniş sertleştikçe Rusya’nın saldırılarının da sertleşeceğini düşündüğünü belirten Özdil, “Süreç bizi Putin’siz bir Rusya’ya götürebilir” ifadelerini kullandı.

Yaptırımların sonuçlarının ve savaşın maliyetinin Rusya iç politikasında sorunlara sebep olabileceğini söyleyen Özdil, Putin’in genişlemeci bir dış politika uygulamasının ciddi bir iç muhalefet yaratacağını belirtti. Özdil, “Putin de bu olasılığı bertaraf etmek için konuşmasında Ukrayna’yı Rus ulusal güvenliğine bir tehditmiş gibi sunuyor. Böylece Ukrayna’nın işgalini meşrulaştırmaya çalışıyor” dedi.

“Enerji arzında kısa vadede dramatik bir değişim olmaz”

Özdil ayrıca bu yaptırımların Türkiye ve Avrupa’nın enerji arzını nasıl etkileyeceği hakkında görüşlerini belirtti. “Savaşın başından itibaren Avrupa’ya yönelik doğal gaz akışının miktarında artış söz konusu. Ukrayna üzerinden transit akışta da şu ana kadar bir sorun yaşanmadı. Tüm tarafların doğal gaz ticaretinin dikkatli bir şekilde devam etmesi yönünde zımnen mutabık olduğu anlaşılıyor” diyen Özdil, “Avrupa’nın enerjiye, Rusya’nın da enerjiden gelecek gelire ihtiyacı var. Ayrıca enerji sektörüne yönelik yatırımlar uzun soluklu ve pahalı yatırımlardır. Bu nedenle, kısa vadede dramatik bir değişiklik beklememek lazım” açıklamasını yaptı.

"Glocal Group Şirketi Kurucusu Özdil: Putin’in zararı 165 milyar dolara kadar çıkabilir" haberi, 28 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Glocal Group Şirketi Kurucusu Özdil: Putin’in zararı 165 milyar dolara kadar çıkabilir haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Glocal Group Şirketi Kurucusu Özdil: Putin’in zararı 165 milyar dolara kadar çıkabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 05 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:57 Hasan Nasrallah'ın gizlice defnedildiği iddiası gündeme geldi
  2. 00:50 SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan çarpıcı mesaj: Emekli olmak için iki kez düşünün
  3. 00:43 Fenerbahçe Beko Başantrenörü Sarunas Jasikevicius: "Bana kenardan antrenörlüğü öğretemez!"
  4. 00:31 Cevdet Yılmaz: "Enflasyonda geçiş dönemini tamamladık"
  5. 00:28 Tasarruf tedbirleri öğretmenleri vurdu, Milli Eğitim'den yazı geldi: Su ısıtıcılarını kaldırın!
  6. 00:27 Yeni Banknotlar Yolda mı? Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Açıklama!
  7. 00:21 Taş Devri'nde görülen kuyruklu yıldız Dünya'ya en yakın geçişini yapacak
  8. 00:16 Tecavüz Edilerek Hayatını Kaybetti: Ailesi, Kızlarının Son Anlarını Mahkemede İzledi!
  9. 00:13 Hakkında soruşturma başlatılan Dilan Çıtak: Fatih Altaylı çok güzel bir şey söyledi!
  10. 00:07 Garanti BBVA, Ekim ayına özel bir promosyon sunuyor! Promosyon miktarı güncellendi
  11. 00:07 Anneler arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 12 saniyede buluyor!
  12. 00:07 Özgür Özel: Gelecek Seçim için Cumhurbaşkanı Adayı Değilim!
  13. 00:07 Market raflarından kalkıyor! Ünlü un markasında kanserojen madde bulundu
  14. 00:05 Yan yana olan meyveler arasındaki 5 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 16 saniyede buluyor!
  15. 00:02 Yapı marketi devi iflasını verdi Sektörün ilk 3'ünde yer alıyordu
  16. 00:01 O ilimizde ekmeğe zam geldi!
  17. 00:00 Yapı Market Devine İflas Şoku: Sektörün İlk 3’ündeydi!
  18. 00:00 İstanbul’un Ünlü Otel Zinciri İflas Etti!
  19. 23:56 Cevdet Yılmaz: Ekonomide en olumsuz durum belirsizliktir
  20. 23:51 Hizbullah: 'Düşmanın ele geçirmeye çalıştığı her mesafe, askerleri için bir mezarlığa dönüşecektir'
Gündem Haberleri