Görevden alınan şehir tiyatroları oyuncuları yeni sahne kurdu

Görevden alınan şehir tiyatroları oyuncuları yeni sahne kurdu

Görevden alınan şehir tiyatroları oyuncuları... Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun sözleşmeleri yenilenmeyen ve görevlerine son verilen oyuncuları “Amed Şehir Tiyatrosu'' adıyla yeni bir sahne kurdu. Eski ismi Diyarbakır Sanat Merkezi olan ve uzun zamandır atıl kalan olan mekan...

Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun sözleşmeleri yenilenmeyen ve görevlerine son verilen oyuncuları “Amed Şehir Tiyatrosu'' adıyla yeni bir sahne kurdu. Eski ismi Diyarbakır Sanat Merkezi olan ve uzun zamandır atıl kalan olan mekan bundan sonra Amed Şehir Tiyatrosu sahnesi olarak devam edecek. Şehir Tiyatrosu sahnesinin ilk gösterimi de yine aynı ekibin oyuncularından Özcan Ateş’in “Dawiya Dawi ( En Sonunda) adıyla hazırladığı Kürtçe stand up gösterisi oldu.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’in haberine göre Özcan, şehir tiyatrosu döneminde başından geçen komik ve ironik olayları mizahi bir dille anlattığı gösterimi izleyiciler tarafından tam not aldı.

Tiyatroyla birlikte mekanın galeri bölümü de gazeteci Zehra Doğan’ın “141'' adlı ilk kişisel resim sergisine de ev sahipliği yapıyor. Mekanı baştan sona kısa bir sürede yenileyen tiyatrocular, kayyumun işlerine son vermesinden sonra alternatifsiz olmadıklarını göstermek adına bir araya geldiklerini ifade ettiler. Gösteriden sonra Oyuncular adına konuşma yapan Berfin Emektar, “Sahneler hep bizimdi'' diyerek hazırladıkları ortak basın metinini okudu.
Emektar, “Taşı ilk yontan da bizdik, toprağımızı, aşımızı korumak için ilk cenk eden de. İlk büyücüler de bizlerdik, hakikat yolunda ilk dervişler de. İlk ninnileri de biz söyledik yeni doğanlara, hayata veda edenlere ağıtları da biz yaktık. Aşkları yazan da biziz, yaşayan da. Zulme uğrayan hep ilkin biz olduk, direnen de yine biz! Spartacus’ un destanını bugüne aktaran anlatıcılarıydık. Mehmet Tunçların çığlığına tanık olan da yine biz!'' diye konuştu.

Zor günlerden geçtiklerini aktaran Emektar, iyi günlerin yakın olduğunu söyleyerek “Hayat biziz sanat biziz'' dedi ve şöyle devam etti:

“Onlar ise, hep saldırdılar ordularıyla, yalanlarıyla, iktidarlarıyla, her şeyi satın alacaklarına inandıkları paralarıyla yarattığımız ne varsa yok etmeye çalıştılar. 5 bin yıldır sahnemizi işgal etmek için cümle şerleriyle hep saldırdılar. Ama başaramadılar. İnsandan hayattan ve sanattan yana tarafsız, ilk insandan bu yana iyiliği ve güzelliği yok etmek isteyen her şeye ''Hayır’ diyerek yeni bir dünya var edeceğiz''

''ZULMÜN ÖNÜNDE BAŞ EĞMEMİŞTİR’

Kayyum atanan Büyükşehir Belediyesi meclisinin üyelerinden Serra Küçük, tutuklu eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın mesajlarını ileterek sanatçıların bu girişiminin çok değerli olduğunu ifade etti. Oyunu izleyenler arasında bulunan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, gösterimden sonra kısa bir konuşma yaptı.
Baydemir, belediye başkanlığı yaptığı döneme ilişkin tiyatrocularla yaşadığı kısa anekdotları paylaştı ve şehir tiyatrosu oyuncularının çok başarılı oyunlar sergilediklerini söyledi.

Tiyatrocuların işine son verilmesini kınayan Baydemir “Şehir Tiyatrosu zulmün önünde baş eğmemiştir'' dedi.

"Görevden alınan şehir tiyatroları oyuncuları yeni sahne kurdu" haberi, 12 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Görevden alınan şehir tiyatroları oyuncuları yeni sahne kurdu haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Görevden alınan şehir tiyatroları oyuncuları yeni sahne kurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  2. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  3. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  4. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  5. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  6. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  7. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  8. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  9. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  10. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  11. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  12. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  13. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  14. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  15. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  16. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  17. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  18. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  19. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  20. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
Kültür Sanat Haberleri