Gülen hakkında kitap yazmaya hazırlanan gazeteci Haydar Meriç'i öldürmek suçlamasıyla 9 polis tutuklandı

Gülen hakkında kitap yazmaya hazırlanan gazeteci Haydar Meriç'i öldürmek suçlamasıyla 9 polis tutuklandı

Gülen hakkında kitap yazmaya hazırlanan gaze... Fethullah Gülen örgütünün işlediği bir cinayet daha aydınlanıyor. Fethullah Gülen'le ilgili kitap yazmaya hazırlanan Kırklareli'nde yerel gazetecilik yapan emekli öğretmen Haydar Meriç'i kaçırıp öldürmek suçlamasıyla 9...

Fethullah Gülen örgütünün işlediği bir cinayet daha aydınlanıyor. Fethullah Gülen'le ilgili kitap yazmaya hazırlanan Kırklareli'nde yerel gazetecilik yapan emekli öğretmen Haydar Meriç'i kaçırıp öldürmek suçlamasıyla 9 polis tutuklandı. Cemaatin bir dizi cinayeti emniyet içindeki yapılanması aracılığıyla ya doğrudan işlediği ya da yine aynı yapılanma tarafından organize edilip azmettirildiği bir kez daha ortaya çıktı.

Hrant Dink'i öldürüp, bu cinayeti liberaller ve sol liberallerin yardımıyla 'ulusalcı' dedikleri kesimlerin üzerine atan, böylece Ergenekon tartibi için kamuoyu desteği sağlayan Cemaat'in, 2011 yılında da Kırklareli'nde Fetullah Gülen ile ilgili bir kitap yazma hazırlığında olan emekli öğretmen ve gazeteci Haydar Meriç'i de öldürdüğü ortaya çıktı. 

Gülen'in daha önce vaiz olarak görev yaptığı Kırklareli'ndeki yaşamına ilişkin çok özel bilgilerin yer alacağının belirtildiği bu kitap, yazılamadan Meriç faili meçhul bir cinayete kurban gitmişti. Birden bire ortadan kaybolan Meriç'in cesedi, günler sonra domuz bağıyla bağlanmış şekilde bulunmuştu. 

Söz konusu kitabın yayınlanmasını önlemek için Haydar Meriç'in Cemaatçi istihbarat polisleri tarafından kaçırılıp öldürüldüğü, Emniyet içindeki başka polisler tarafından ihbar edildi. Bunun üzerine yeniden soruşturma açıldı.  Çevresinde sol görüşlü olarak tanınan gazeteci Meriç'in ölümü ile ilgili soruşturmada yeni gelişme yaşandı

15 TUTUKLAMA TALEBİ

Soruşturma kapsamında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alınan şüphelilerden bir bölümü emniyetteki sorguları ardından dün sabah savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. 18 şüpheli ise İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Soruşturma savcısı Hasan Yılmaz'ın gerçekleştirdiği sorgu işlemleri ardından 3 şüpheli adli kontrol, 15 şüpheli ise tutuklama istemiyle nöbetçi Sulh Ceza hHakimliğine sevk etti.

9 POLİS TUTUKLANDI

Şüphelilerin sorgu işlemlere İstanbul 2.Sulh ceza hakimliği tarafından gerçekleştirildi. Hakim Durmuş Karaçalı tarafından yürütülen sorgu işlemleri sonucu 9 şüpheliden 8'i silahlı terör örgütüne üye olmak ve kamu görevlilerin resmi belgede sahteciliği, hürriyeti tahdit suçlarından tutuklanırken şüpheli eski istihbarat şube müdürü İbrahim Şimşek ise bu suçlara ek olarak yakalanmamak için öldürme suçları kapsamında tutuklandı.

Sabahın ilk saatlerine kadar sorgu sırasında hakime hakaret ettikleri belirtilen ve sorguyu bitirmemek için çaba sarfettikleri iddia edilen bazı avukatların duruşma salonundan atıldıkları öğrenildi.

NE OLMUŞTU? KİTAPTA NELER VARDI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Müdürlüğü'nün iki yıl süren araştırması sonucunda ulaştığı bulgulara göre Haydar Meriç'in, 2011'de öldürülmesine uzanan olaylar zinciri Fetullah Gülen hakkında bir kitap yazacağını duyurmasıyla başladı. Meriç, Gülen'in 1960'lı yıllarda Kırklareli'nde görev yaptığı camideki tuvaletçi ile gayri ahlaki münasebetlerde bulunduğu iddialarının yer alacağı bir kitap hazırlığı yaptığını duyurduktan sonra paralel yapıya mensup istihbaratçı polislerce 'teknik abluka'ya alındı. Telefonları DHKP-C'li olduğu bahanesiyle dinlenen Meriç'in evine gizlice girildi, böcek yerleştirildi, bilgisayarının imajı alındı ve Meriç MOBESE kameraları ile adım adım takip edildi. Kıyıköy Limanı'ndan yabancı bir tekneye bindirilerek kaçırıldığı iddia edilen Meriç'in domuz bağı yapılmış cesedi 18 gün sonra denizde bulundu.

'O KİTABIN ÇIKMAMASI LAZIM'

Çevresinde sol görüşlü olarak tanınan Haydar Meriç, Kırklareli'nde yaşayan emekli bir öğretmendi. Aynı zamanda Rumeli 39 adlı bir yerel gazete ile haber sitesinin sahibiydi. Gazetecilik yapıyor, yazılar yazıyordu. Araştırmacılığı ile tanınıyordu ve aynı zamanda defineciliğe merakı ile biliniyordu.

Meriç, 2011'de 1964-1965 arasında Kırklareli'nde vaizlik yapan Gülen'in bir tuvalet bekçisi ile gayri ahlaki ilişki yaşadığına ilişkin elinde veriler bulunduğunu duyurdu. Meriç, içkili bir ortamda "Gülen hakkında kitap yazacağım. Gülen'in Kırklareli'nde çalıştığı dönemde yaşadığı cinsel sapkınlıklarıyla ilgili bilgi ve tanıklarım var. Yakında bombayı patlatacağım. Bütün Türkiye çalkalanacak" dedi.

Kırklareli İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri bu bilgiyi ilerleyen günlerde Şube Müdürü İbrahim Şimşek'e iletti. Tanıkların ifadesine göre İbrahim Şimşek, bu istihbaratı getiren polis memuruna, "O kitabın çıkmaması lazım, engellemeliyiz" dedi. Bilgiyi çok önemseyen Şimşek, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'yla da paylaştı. Ankara ve İstanbul'dan 7 kişilik bir özel ekip Kırklareli'ne gönderildi. Kırklareli İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde çalışmalarına başlayan bu ekip göreve çıkarken peruk, sakal ve takma bıyık ile kamuflaj yapıyordu.

MÜŞTERİ KILIĞINDA EVE GİRDİLER

İllegal bir örgüt yapılanması olan Gülen Cemaati mensubu polisler, o andan itibaren Meriç'in her konuşmasını kayıt altına aldı. Ekibin amacı Meriç'in bahsettiği kitaba ilişkin materyallere ulaşmaktı. Kitabın evindeki bilgisayarında olabileceği değerlendirildi ve satılık ilanı olması fırsat bilinip keşif için müşteri gibi evine girildi. Müşteri kılığındaki istihbaratçı polisler dış kapı kilidinin modeli belirlendikten sonra aile olmadığı sırada çilingir ile eve girip bilgisayarın imajını aldı. Bu sırada tedbir olsun diye evi gören bütün güvenlik kameralarının kabloları da kesildi.

Ancak bilgisayardan hiçbir şey çıkmadı. Meriç'in evine dinleme cihazı yerleştirilmişti ama bu cihazından da istenen veriler elde edilemedi. Kitap taslağının çantasında olabileceği değerlendirildi ve asayiş polisi ile görüşülerek hiçbir sebep yokken arkadaşlarının yanında parkta çantası arandı. Gülen hakkında yazıldığı düşünülen kitap taslağı orada da bulunamadı.

Evine girildiğini, takip edildiğini anlayan Meriç, 31 Mayıs 2011'i 1 Haziran'a bağlayan gece aniden ortadan kayboldu. Meriç'in 00.58'de 66 saniyelik bir telefon görüşmesi yaptığı telefonun hattının da kendisini takip eden istihbaratçılara ait 'patates hat' olduğu belirlendi. Kıyıköy Limanı'ndan bir tekneye bindirilirken görülen Meriç'in cesedi 18 Haziran 2011'de Düzce Akçakoca'da denizin 400 metre açığında bulundu.

AMİRİNE KADIN KUMPASI

Cinayeti araştırmak üzere harekete geçen Kırklareli Cinayet Büro Amiri Ragıp Tunç'un ise başına gelmeyen kalmadı. Meriç'in son görüşmesinin log kayıtlarından silindiğini farkeden Tunç, 'kadın' iftirası atılmak suretiyle görevden uzaklaştırıldı. Yerine gelen Paralel Yapı'ya yakın isim cinayetin aydınlatılmasını engelledi. O dönem Kırklareli İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı olan Salih Döğenci, cinayet ile ilgili bildiklerini anlatmak üzere Ankara'ya gitmesine rağmen bir camide sıkıştırılıp Paralelci meslektaşlarınca tehdit edildi.

Tehdit eden meslektaşların TEKOP Şube Müdürü Bekir Mert ile Salih Keskinkılıç olduğu belirlendi. Döğenci, o gün Ankara'dan ayrılmak zorunda kalsa da sonraki günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak bütün bildiklerini anlattı ve tezgâhı çökertti. Döğenci, Haydar Meriç gibi bir sonla karşılaşmaktan korktuğunu da belirtti.

41 YAKALAMA KARARI, 30 GÖZALTI

Cinayet ile ilgili iki yıldır soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu operasyon için dün sabah düğmeye bastı. Gazeteci Meriç'in öldürülmesiyle ilgili 41 polis hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Savcılığın talimatıyla polis 22 ilde operasyon yaptı ve 30 kişiyi gözaltına aldı.

Ünlü istihbaratçılar Lokman Kırcalı ve Serdal Güldalı hakkında yakalama kararı çıkan isimlerden. Şüpheliler "silahlı terör örgütüne üye olmak", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin hukuka aykırı elde edilmesi", "görevi kötüye kullanma" ve "tehdit"le suçlanıyor. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisi ve evine böcek koyan ekipte yer alan ve hakkında açılan dava kapsamında her yerde aranan Enes Çiğci de şüpheli listesinde yer alıyor.

"Gülen hakkında kitap yazmaya hazırlanan gazeteci Haydar Meriç'i öldürmek suçlamasıyla 9 polis tutu." haberi, 29 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Gülen hakkında kitap yazmaya hazırlanan gazeteci Haydar Meriç'i öldürmek suçlamasıyla 9 polis tutu.. haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gülen hakkında kitap yazmaya hazırlanan gazeteci Haydar Meriç'i öldürmek suçlamasıyla 9 polis tutu.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri