Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı

Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı

Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı Kobani davasında tutuklu bulunan Gültan Kışanak‘ın azami tutukluluk süresinin aşıldığına dikkat çeken avukatları müvekkillerinin serbest bırakılmasını istedi.

30 Ekim 2023 Pazartesi Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı

Diyarbakır Belediye (DBB) eski Eş Başkanı Gülten Kışanak’ın uzun tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmiyor. Kışanak’ın ailesi ve avukatları ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyon üyesi Several Ballıkaya, Kışanak’ın Ceza Mahkemesi Kanunu’nda (CMK) belirlenen 7 senelik azami tutukluluk süresinin dolmuş olmasına rağmen tahliye edilmemesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvurulara ilişkin Beyoğlu’nda bulunan Karşı Sanat Çalışmaları Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

MA’da yer alan habere göre ilk olarak söz alan Several Ballıkaya, Kışanak’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olduğu dönemde gözaltına alındığını hatırlatarak “kaçma şüphesi” iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

Ballıkaya, yargılama kapsamında şu ana kadar verilen tüm kararların “gerekçesiz” özellikte olduğunu ifade ederek devam eden tutukluluk halinin “Kişi özgürlüğünün açık ihlali” olduğunun altını çizdi. Kışanak’ın tutuklanmasının hemen peşinden belediyeye kayyım atandığını anımsatan Ballıkaya “Tutuklamanın hemen peşinden verilen kayyım kararı, aslına bakarsak siyasi iradenin ortaya çıktığını gösteriyor. Yerel yönetimlerin ele geçirilmesinin amaç edindiğinin göstergesi. İradeyi kabul etmeme durumudur” ifadelerini kullandı.

‘ADİL YARGILAMA YOK’

Kışanak’ın avukatı Gül Altay, Kışanak’ın 25 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı. Kışanak’ın “adil” bir şekilde yargılanmadığını ifade eden Altay, yargının iktidarın “gayri-meşru” amaçlarının bir amacı haline geldiğini söyledi. Yargılamanın her aşamasında yaşanan hukuki “ihlallerin” artarak devam ettiğine dikkat çeken Altay, “Tutuklulukta geçecek süre” başlıklı CMK 102/2 maddesine atıfta bulunarak “Bu sürenin dolduğunu yargılamayı yürüten mahkeme resen gözetmeli iken buna dair hiçbir aksiyon almamıştır. Ayrıca azami tutukluluk süresinin dolduğu ve müvekkilin tahliye edilmesi talebini içeren aynı gün tarihindeki dilekçemize, üstünden 4 gün geçmesine rağmen hiçbir yanıt verilmemiştir” diye konuştu.

‘SERBEST BIRAKILMALI’

Anayasaya göre öngörülen tutukluluk süresinin 2 yıl olduğunu, fakat çok istisna durumlarda bu sürenin 7 yıla kadar çıkarılabildiğini belirten Altay, Kışanak’a uygulanan bu “istisna” tutukluluk süresinin dahi dolduğunu dile getirerek “Bu noktada mahkemenin bir takdir hakkı veya yorum hakkı artık bulunmamaktadır. Sayın Gültan Kışanak’ın serbest bırakılması yasa gereği bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

“Bugün Türkiye’deki mahkemelerin iç mevzuata dahi uyması için çabaladığımız bir ironi yaşıyoruz” diyen Altay, AYM’ye derhal önlem kararı verme çağrısında bulunmuş oldu. Son olarak söz alan HEDEP MYK üyesi Kerem Fırtına, devletin yasalarıyla Kışanak’ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirterek “Bu zarar büyümeden bu mağduriyetin giderilmesi ve hak ihlallerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı" haberi, 30 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 30 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gültan Kışanak için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 10:41 Rachel Araz valeye ödediği parayı paylaştı: Hayatımın en pahalı valesini ödedim
  2. 10:41 Susan Sarandon'ın Güçlü Konuşması: Filistin'e Destek ve Adalet Mücadelesi
  3. 10:38 Fenerbahçe Beko, Play-off Serisinde 2-1 Öne Geçti ve Final Four İçin İstanbul'da Heyecan Dorukta!
  4. 10:36 Dört yaşındaki çocuğa cinsel taciz mahalleyi ayağa kaldırdı
  5. 10:32 Simit Fiyatlarında Devrim: Ticaret Bakanlığı Kontrolü!
  6. 10:31 CHP'li Türker Ateş paylaştı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı
  7. 10:29 İsrail'in Gazze'ye Yönelik Hava Saldırısı: 7 Ölü, 5 Yaralı
  8. 10:25 Meclis Başkanı Kurtulmuş bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'ni ziyaret edecek
  9. 10:23 Türk Şirketleri ABD Yaptırımlarının Hedefinde: Rusya'ya Destek İddialarıyla Gerginlik
  10. 10:21 Karar yazarı Osman Sert: İnsanı üzen bir üçüncü dünya ülkesi fotoğrafı
  11. 10:18 ABD Temsilciler Meclisi'nden Antisemitizmle Mücadelede Yeni Adım
  12. 10:17 Rasim Ozan Kütahyalı'dan Fatih Altaylı'ya: Erdoğan'ın askerlerinin bir numarasıdır
  13. 10:14 Suruç'ta Ani Sel Felaketi: Köprü Girişi Tehlike Altında!
  14. 10:10 Araçların Ön Panelindeki Gizemli Çıkıntı: Güneş Sensörü!
  15. 10:06 Tokat'ın Gurme Sırrı: Asma Yaprağı Sarmanızı Taze Tutmanın Yolu!
  16. 10:00 Microsoft, Malezya'ya Yapay Zeka İçin Dev Yatırım Yapacak
  17. 09:53 Diyarbakır bunu konuşuyor: Amedspor için Aziz Yıldırım devrede
  18. 09:47 İsmailağa kapılarını ilk kez gazetecilere açtı
  19. 09:41 CHP kurmayları: El sıkışıp eleştireceğiz
  20. 09:32 Andrea Stella: McLaren mevcut gelişim hızını sürdürürse, 12 ay içinde Red Bull'u yakalayabilir
Yargı Haberleri