Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimi tanımadı: Halkı sokağa çağırdı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimi tanımadı: Halkı sokağa çağırdı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimi t... Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçimlere "Rus operasyonu" müdahalesi yapıldığını belirterek sonuçları tanımadığını açıkladı. İktidar partisi GD'nin tartışmalı zaferine karşı muhalefet protesto gösterileri düzenlemeye hazırlanıyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, dün yapılan parlamento seçimine "Rus operasyonu" ile müdahale edildiğini öne sürerek seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini açıkladı. Ülkede, iktidardaki Rusya yanlısı Gürcü Rüyası (GD) partisinin tartışmalı zaferine karşı muhalefet, bugün protesto gösterileri düzenleme çağrısı yaptı. GD, cumartesi günü gerçekleştirilen ve Gürcistan'ın Avrupa Birliği üyeliği hedefi açısından önemli bir darbe olarak görülen seçimde, iktidarı koruduğunu duyurdu.

Zurabişvili, başkent Tiflis'teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yenilgiyi kabul etmeyerek iktidar partisini "anayasal darbe" yapmakla suçladı. Pazar akşamı düzenlenen basın toplantısında, Gürcistan’ın AB yanlısı Cumhurbaşkanı Zurabişvili, seçim sonuçlarını tanımadığını belirtti ve ülkenin bir "Rus özel operasyonuna" maruz kaldığını ifade etti.

Yüzde 5 barajını geçen muhalefet blokları, "Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik", "Değişim İçin Koalisyon" ve "Güçlü Gürcistan" liderlerinin de destek verdiği Zurabişvili, cumartesi günü yapılan seçimleri hileli olarak nitelendirdi ve Gürcüleri sonuçları protesto etmeye çağırdı.

Seçim sonuçlarına göre, Seçim Komisyonu GD'nin oyların yüzde 54'ünü alarak parlamentoda 89 sandalye kazandığını açıkladı. Batı yanlısı dört muhalefet partisi ise toplamda 61 sandalye elde etti. Bu durum, muhalefetin batı yanlısı bir koalisyon kurma umutlarını olumsuz etkilerken, Gürcistan'ın AB ile entegrasyon hedeflerini de tehdit etti. Yaklaşık 4 milyon nüfuslu ülkede, seçmenler 2012'den bu yana iktidarda olan GD'nin yeni bir dönem için seçilip seçilmeyeceğine karar vermek üzere sandık başına gitti.

GD'nin kurucusu milyarder Bidzina Ivanişvili, bu seçimi Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılından bu yana en önemli seçim olarak değerlendirdi. Sandıklar kapandıktan kısa bir süre sonra zafer ilan eden Ivanişvili, "Böylesine zor bir durumda aynı partinin böylesine bir başarı elde etmesi dünyada nadir görülen bir durumdur. Bu Gürcü halkının kabiliyetinin iyi bir göstergesidir" dedi.

Uluslararası gözlemciler, seçimlerin ülkede "demokratik gerilemenin" kanıtı olduğunu belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından hazırlanan ön raporda, kamu sektörü çalışanları ve diğer gruplar üzerinde baskı, gözdağı ve zorlamalara dair raporlar olduğu, bu durumun bazı seçmenlerin oylarını kullanma konusunda endişelere yol açtığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gözlemcilerin seçimle ilgili ihlal raporlarının tam olarak soruşturulması gerektiğini vurguladı. Blinken, Gürcistan'ın siyasi liderlerine hukukun üstünlüğüne saygı göstermeleri, temel özgürlükleri kısıtlayan yasaları kaldırmaları ve seçim süreçlerindeki eksiklikleri ele almaları konusunda çağrıda bulundu.

Muhalefetin önümüzdeki günlerde yeterli destek toplayıp toplayamayacağı belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz bahar, "yabancı ajanlar" yasa tasarısını protesto etmek amacıyla Tiflis'te on binlerce kişi sokaklara dökülmüştü. Ancak bu protestolar, polis müdahalesi ve bir dizi tutuklama ile yavaş yavaş sona ermişti.

 

"Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimi tanımadı: Halkı sokağa çağırdı" haberi, 28 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimi tanımadı: Halkı sokağa çağırdı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçimi tanımadı: Halkı sokağa çağırdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:14 Koç Holding için olumsuz gelişme: Umut dolu bir anlaşmayla imzalanmıştı
  2. 15:04 Manchester United'da Erik ten Hag dönemi bitti
  3. 14:57 Acun Ilıcalı'nın ortak olduğu spor kanalı, kumar sektörüne giriş yapma kararı aldı!
  4. 14:56 Kendine Güvenenler Gelsin: Sadece Dahilerin Bulabileceği Kafa Karıştıran Mantık Testi!
  5. 14:50 Real Madrid'de Xabi Alonso'nun ismi gündemde: Ancelotti sezon sonu yolcu
  6. 14:24 Donald Trump: "Harris bizi 3. Dünya Savaşı'na sokacak"
  7. 14:24 Aktürkoğlu ve Kenan Yıldız Avrupa'da tarih yazıyor!
  8. 14:13 Galatasaray'da derbi öncesinde yabancı kontenjanı sorunu: Kadroya alınmadı
  9. 13:57 AB ve NATO'dan Gürcistan’a Usulsüzlük Soruşturması Çağrısı!
  10. 13:51 Bahçeli’den Çarpıcı Açıklama: "Türkiye’nin Kürt Problemi Yok
  11. 13:46 Dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanan avukat Orhan K. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  12. 13:45 Devlet Bahçeli: Türkiye’nin Kürt Sorunu Yok, Olmayacak!
  13. 13:44 Britney Spears'tan Bomba İç Çamaşırlı Pozlar: Yatak Anılarını Anlattı!
  14. 13:44 Ünlü Müzisyen Yanlış İlaçtan Dolayı Sağır Oldu!
  15. 13:23 Fatih Altaylı: CHP birinci parti, AKP bunu biliyor, yoksa Abdullah Öcalan’ı Meclis’e çağırmazlardı
  16. 13:21 Bakanlar TUSAŞ'ı Ziyaret Etti
  17. 13:17 YRP'li Geyveli'den "Öcalan" çıkışı yapan Bahçeli'ye: 'Türkiye yönetilemiyor'
  18. 13:13 "Cübbeli"den "Çakıcı ile görüştü, Bahçeli videosunu sildi" iddiasına yanıt
  19. 13:10 Abdulkadir Uraloğlu duyurdu; 29 Ekim'de bakanlığa bağlı raylı sistemler ücretsiz olacak
  20. 13:04 GKRY lideri Hristodulidis, Joe Biden'la görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet edildi!
Dünya Haberleri