H1N1 ve Kovid-19'da artış sürüyor! Uzman doktor "Bu önlemleri ihmal etmeyin" diyerek uyardı

H1N1 ve Kovid-19'da artış sürüyor! Uzman doktor

H1N1 ve Kovid-19'da artış sürüyor! Uzman dok... Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ülkede H1N1 virüsünün baskın olduğunu açıkladı. Yavuz, grip ve Kovid-19'un riskli gruplar için hala tehlike oluşturduğunu belirterek, maske kullanımı ve grip aşısının önemine vurgu yaptı.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, influenza (grip) salgınına dikkat çekerek, özellikle H1N1 virüsünün Türkiye genelinde baskın olduğunu belirtti. İnfluenza ve Kovid-19'un hala riskli gruplar açısından tehlike oluşturduğunu vurgulayan Yavuz, maskesiz dolaşmanın riski artırdığını ifade etti.

virus.jpg

GRİP VE KOVİD-19: RİSKLİ GRUPLAR İÇİN TEHLİKE DEVAM EDİYOR

KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mevsimsel grip vakalarının önceki yıllara göre daha erken başladığını ve H1N1'in baskın olduğunu açıkladı. Riskli gruplardaki bireylerin grip aşısı olmalarını ve maske kullanmalarını öneren Yavuz, Kovid-19'un hala mevsimsel bir virüse dönüşmediğini belirtti. Kovid-19 ve grip vakalarında artış olduğunu ifade eden Yavuz, özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve gebeler için maske takmanın önemine vurgu yaptı.

Yavuz, "Çok fazla sayıda virüs ve bir miktar bakteri aktivasyonu var şu anda. Ama 2008'de pandemi yapmış olan H1N1'in aslına bakarsak daha baskın olduğunu görüyoruz. Bu mevsim için beklenen bir süreç. Aralık-ocak gibi başladıktan sonra şubat-mart gibi sonlanır, genel anlamda nisanda yeni olay çok da görmeyiz. Sayılar geçen yıla göre ne kadar fazla, bunu bilebilmemiz için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün verilerine ihtiyacımız var. Şu anda da tahminimiz, dünyadaki gidişatla doğru orantılı olarak Pirola’nın bir alt varyantı olan JN1 mutasyonunun Türkiye'de aktif olduğunu düşünüyoruz. JN1 de çok ciddi şekilde bağışıklıktan kaçtığı için, eskisi kadar yüksek pikler yaratmasa da yine de geçen aylara göre (Kovid vakalarında) artış olduğunu söyleyebiliriz. İnfluenza da yavaş yavaş hem ölümler hem de hastane veya yoğun bakımlara yatışlara neden olmaya başlamış durumda dünyada. Türkiye de tahminimiz bu şekilde bir trend içinde." dedi.

İNFLUENZA VE KOVİD-19 İÇİN ÖNLEMLER: MASKE VE AŞI

Prof. Dr. Şimşek Yavuz, hastalıklı bireylerin evde kalması, maske takması ve riskli gruplardan uzak durması gerektiğini belirtti. Ayrıca, grip aşısının riskli gruplar için önemine değinen Yavuz, mevsimsel grip ve Kovid-19'un aynı anda tehlike oluşturabileceğini söyledi. Özellikle kalabalık ortamlarda maske takmanın zorunlu olduğunu vurgulayan Yavuz, bu önlemlerin salgınların kontrol altına alınmasında etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Yavuz, "Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Çünkü çok fazla artmış durumda grip aktivasyonu. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zamanlar. Yine yılbaşı kutlamaları olacağı için özellikle riskli gruptakilerin bulunduğu ortamlara gelen kişilerin hasta olmaması gerekiyor. Kovid için de aynı şekilde. Çünkü risk gruplarında her ikisinin de ağır sonuçları olabiliyor. Yaşlılar, 2 yaş altı çocuklar, obez insanlar, sigara içenler, ek hastalığı bulunanlar ve gebeler, korunmak için maksimum çabayı göstermek zorunda ve kalabalık yerlerde mutlaka maske takmaları lazım." ifadelerini kullandı.

h1n1.jpg

ÇOCUKLARDA ARTAN BETA MİKROBU UYARISI

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, viral enfeksiyonlar dışında çocuklarda artan Beta mikrobuna da dikkat çekti. A grubu hemolitik streptokok'un neden olduğu enfeksiyonlarda artış gözlendiğini belirten Yavuz, çocuklarda Beta mikrobu nedeniyle oluşan enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

"H1N1 ve Kovid-19'da artış sürüyor! Uzman doktor "Bu önlemleri ihmal etmeyin" diyerek uyardı" haberi, 15 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan H1N1 ve Kovid-19'da artış sürüyor! Uzman doktor "Bu önlemleri ihmal etmeyin" diyerek uyardı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. H1N1 ve Kovid-19'da artış sürüyor! Uzman doktor "Bu önlemleri ihmal etmeyin" diyerek uyardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Sara Ö Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Gündem Haberleri