Hababam'ın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı, hayatını kaybetti

Hababam'ın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı, hayatını kaybetti

Hababam'ın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in ... Türk sinemasının çınarı, Hababam Sınıfı'nın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı Münir Özkul, 93 yaşında İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti. Özkul uzun sürdir KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele...

Türk sinemasının çınarı, Hababam Sınıfı'nın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı Münir Özkul, 93 yaşında İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti. Özkul uzun sürdir KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

Özkul'un ölümüne ilişkin sanatçı dostu Ediz Hun, "Özel bir dostumuzu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Olağanüstüydü, mükemmel, son derece sıcakkanlı, sempatik, son derece saygılı bir befendeydi. Çok üzücü tabii, son senelerde zor durumlar yaşadı. Eşine de saygılarımı sunuyorum. Çok büyük bir sanatçıyı kaybettik. Çok fazla filmde çalıştık, Adile Naşit ile oynamaktaydılar, eş şeklinde oldular pek çok filmde. Zarif, kibar, güleryüzlü. O derece doğal bir sanatçı. Özellikle şunu belirtiyorum, hislerini doğal bir şekilde aktarmayı başarmış nadir sanatçılardan birini kaybetmiş olduk. Zaman gelince kayboluyoruz, başka bir aleme geçiyoruz. Çaresi yok, ama anılardır mühim olan. O anılarda da Münir Özkul'un yeri başka gelir" diye konuştu.

Usta oyuncu Münir Özkul için Pazar günü Muhsin Ertuğrul Sahnesinden tören düzenlencek. Özkuli öğlen namazında Teşvikiye Camii'de kılınacak olan cenaze namazı sonrasında toprağa verilecek.

Hülya Koçyiğit de, Özkul'un ölüm haberiyle yüreğinin yandığını belirterek,  "Ona çok büyük özenle bakan eşine ve kızına tüm kalbimle başsağlığı diliyorum. Çok büyük bir değeri kaybettik. Gerçi uzun zamandır hastaydı. Kimseyle görüşmek istemiyordu. Ama şu anda yüreğimi yaktı acısı. Çok uzun yıllar, birçok filmde birlikteydik. Yeri doldurulamayacak, çok özel, çok büyük bir sanatçı. Hakikaten o kadar güzel anlar bıraktı ki ardında, hep bizimle yaşayacak" dedi.

KIZINDAN CENAZE AÇIKLAMASI

Kızı Güner Özkul, usta oyuncunun cenazesinin 7 Ocak Pazar günü Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Cami'nden kaldırılacağını ifade etti. Güner Özkul şöyle konuştu: 

"Uzun bir süreçti. Defalarca asılsız haberlerle bugüne hazırlanmış olduk. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a tedavi sürecinde bizi hiç yalnız bırakmadığı, yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum."

Usta tiyatrocu Ferhan Şensoy, türk mizah geleceğinin meşhur 'kavuğunu' devraldığı Münir Özkul'a şöyle veda etti:

680f50fc-b92b-4dfc-9d9a-d3bda9a90385.png

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Ayşen Gruda Münir Özkul'un hayatını kaybetmesinin ardından şöyle konuştu:

"Çok üzgünüm. Dünya çapında bir oyuncuyu kaybettik. Dünyanın başı sağolsun. Çok üzgünüm. Çok iyi bir babaydı. Hakikaten ondan çok şeyler öğrendim. Çok iyi bir oyuncuydu."

PERİHAN SAVAŞ: ONLAR ÖLMÜYOR

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Perihan Savaş ise Münir Özkul'un hayatını kaybetmesinin ardından şunları söyledi: 

"Onlar ölmüyor. Yaptıkları işlerle gelecek nesillere kadar taşınıyor. Ben Münir abiyle 'Ana Kuzusu' isimli dizide oynamıştım. Çok iyi bir oyuncuydu. Onu hiçbir zaman unutmayacağız. "

RASİM ÖZTEKİN: BİR KONSERVATUAR DAHA KAPANDI

Türk tiyatrosunun sembolü "kavuğu" taşıyan oyuncu Rasim Öztekin ise CNN TÜRK canlı yayınında şöyle konuştu:

"Bıraktığı eserlerle yıllarca bizim hep karşımızda olacak. Münir Özkul'la yıllarca birlikte oyun oynadık ben bir konservatuar daha kapandı diye düşünüyorum. Türkiye'nin başı sağolsun. Tiyatro'dan sinemaya geçmiştir. Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun büyük ustasıdır. Oyun oynarken onu izlemeye başlardık. Yaşarken oynarken kulis arkasında ondan çok şeyler öğrendim. Aldığım dersler çok önemli gerçekten. Allah rahmet eylesin. Türk Tiyatrosu'nun kavuk geleneği var mutlaka benden sonra da sürecektir. Amacı bu kavuğun gelenekselliğini sürdürmektir. Münir abiden Ferhan'a Ferhan'dan bana geçti. Ben de o bayrağı şerefle taşıyarak aktarmayı hedefliyorum." 

MERDAN YANARDAĞ: HAYATINI EMEĞİYLE KAZANAN ONURLU İNSAN

TELE 1 ve ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'da Münir Özkul'un ölümüne ilişkin sosyal medya hesabından, "Münir Özkul.. Bu ülkenin hafızasında dürüst bir mahalle büyüğü, şefkatli ve koruyucu baba, hayatını emeğiyle kazanan onurlu insan, sert ama yüreği sevgi dolu bir öğretmen olarak yer etti. Büyük oyuncuydu. Güle güle Mahmut hoca.. Huzur içinde yat.." mesajını paylaştı.

MÜJDAT GEZEN: İLK USTAMDI

Müjdat Gezen ise CNN TÜRK yayınında duygularını şöyle ifade etti:

"Çok konuşabilecek durumda değilim. Onun tiyatrosu sayesinde tiyatromu açtım. Onunla tanışalı yıllar oldu. İlk ustamdı. O hayattayken bir dershanemin adını Münir Özkul dershanesi koymaktan dolayı çok mutluyum. Münir Özkul ummandı. Aletlere bağlıydı son gördüğümde ona güzel bir jübile yapmıştım. Münir abi çok başka bir sanatçıydı. Söyleyecek fazla bir şey bulamıyorum. Hepimizin başı sağolsun."

ALİ POYRAZOĞLU: GERÇEKTEN İYİ BİLİR MİYDİK?

Ali Poyrazoğlu ise duygularını şöyle ifade etti:

"Oynadığı karakterler gibi bir adamdı içi dışı birdi. Gönlü geniş, ruhu engin kendinden başka kimseye kötülüğü dokunmamış bir insandı. Tiyatroda önemli bir imzası vardı. Tiyatrosunda pek çok oyuncu yetişmişti. Ferhan Şensoy, Erol Günaydın, Rasim Öztekin, Münir Özkul'un da geleneğini sürdürdüğü orta oyunundan yola çıkılarak modernize edilmiş farklı bir kalıp yaptı. Hayatı istediği gibi yaşadı. Hem usta bir oyuncuydu hem de yaşam ustasıydı. Marjinal ve gerektiğinde antipatik olmayı becerebilen bir insandı. Cenazelerde 'Merhumu nasıl bilirdiniz?' sorusuna 'İyi bilirdik' diye yanıt verecekler. Peki gerçekten iyi bilir miydik? Acılarını, ızdıraplarını, parasızlığını, devletinin ona sahip çıkmadığını, ne acılar yaşadığını yalnızlığını, mesleğinden uzak kaldığında neler yaşadığını gerçekten iyi biliyor muyduk? Şimdi dizilecekler tabutunun arkasına yine hoca diyecek ki 'Merhumu nasıl bilirdiniz?' 'İyi bilirdik' diyecekler. Hayır doğru dürüst bilmezler onu diyenler. Nesini severlerdi, nesini sevmezlerdi diye şöyle bir kendileriyle hesaplaşıp oraya gittiklerinde haklarını helal ederlerse daha iyi olur."

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?
Münir Özkul 1925 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı.

Oyunculuğa Bakırköy Halk Evi’nde başladı. Daha sonra Ankara’da Devlet Tiyatroları’nda, İstanbul’da ise Şehir Tiyatroları’nda rol aldı. Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda da çalıştı.

Özkul, 1950’lerde Yeşilçam’a adım atarak adını geniş kitlelere duyurdu. Özellikle Ertem Eğilmez’in yönettiği, 1970’lerin kalabalık kadrolu aile filmlerinin ''babası’, Hababam Sınıfı filmlerinin ise ''Mahmut Hocası’ olarak 7’den 70’e herkesin sevgisini kazandı.

400’e yakın filmde rol alan Özkul, televizyon dizilerine mesafeli durdu. ''Uzaylı Zekiye’, ''Ana Kuzusu’, ''Şaban ile Şirin’, sanatçının yakın dönemde rol aldığı dizilerden birkaçı.

Özkul, ayrıca 1970’li yıllarda gazinolarda tek başına sahne aldı ve Zeki Müren gibi dönemin önemli assolistleri sahne almadan önce ''stand up’ gösterileri sergiledi.

Alkol problemi ile mücadele ettiği bilinen oyuncu, birkaç kez ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi gördü. 1990’lı yıllarda alkolü tamamen bırakmıştı. Bir röportajında öncesini şöyle anlatıyor:

“Hele o kriz devrelerinde, gözüm hiçbir şey görmüyordu. İçki bulabilmek için, her şeyi yapıyordum. Bir ara siroz korkusundan hastaneye yattım ama karaciğerim sağlam çıktı. Yalnız, tiyatro çalışmalarım açısından çok zararlı oldu. Ayrıca, içkiye giden paralarla en azından bir apartman alırdım.''

1996 yılında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan tören ile 55. sanat yılını kutlayan Özkul’a 1998 yılında ''Devlet Sanatçısı’ unvanı verildi.

Sıklıkla başrolü paylaşan Adile Naşit (solda) ve Münir Özkul, bir dönemin ayrılmaz ikilisi haline gelmişti.

Demans hastalığı ile mücadele eden Özkul, 2003 yılından bu yana kameraların önüne çıkmıyor. Bakırköy’de kendisine ait evde hayatını sürdürüyor. Beyin fonksiyonları yavaşladığı için, yutkunma ve yemek yeme problemi yaşayan Özkul, zaman zaman hastaneye kaldırılarak tedavi ediliyor.

Kendi gibi oyuncu olan kızı Güner Özkul, Vatan gazetesine verdiği bir röportajda babasını şu sözlerle anlatıyor:

“Babam hiçbir zaman sosyal olmayı sevmedi. Hastalığı nedeniyle değil, hiçbir zaman insanlarla konuşayım, görüşeyim diye bir derdi olmadı. İşini yapar, kendi hayatına çekilir. Ödül törenlerinde bile teşekkür eder oturur, konuşmaz.''

Üç çocuk babası Özkul’un başından üç de evlilik geçti. Son olarak 24 yıl önce kendisinden 25 yaş küçük Umman Özkul ile evlendi. Bu evliliğinden çocuk sahibi olmadı.

Münir Özkul'un her yaştan izleyenlerin hafızalarına kazınan repliklerinden bazıları şöyle: 

YÜZLERCE FİLM ÇEKTİ
'Edi ile Büdü', 'Halıcı Kız', 'Kalbimin Şarkısı', 'Miras Uğruna', 'Balıkçı Güzeli' Özkul’un oyunculuk kariyerinin ilk dönemine damgasını vuran önemli filmlerden yalnızca birkaçı. Daha sonra çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden 'Neşeli Günler', 'Gülen Gözler', 'Gırgıriye', 'Görgüsüzler', 'Mavi Boncuk', 'Bizim Aile', 'Aile Şerefi', sanatçı ile özdeşleşen diğer yapımlar arasında yer alıyor.

"Hababam'ın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı, hayatını kaybetti" haberi, 05 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 05 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Hababam'ın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı, hayatını kaybetti haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hababam'ın 'Mahmut Hoca'sı, Gülen Gözler'in 'Yaşar Usta'sı, hayatını kaybetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  2. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  3. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  4. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  5. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  6. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  7. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  8. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  9. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  10. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  11. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  12. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  13. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  14. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  15. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  16. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  17. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  18. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  19. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  20. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
Kültür Sanat Haberleri