HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politikası partini

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politikası partini

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: HDP’ye yöneli... "Mevcut politikanın ve yok saymanın HDP seçmenini partisine daha fazla bağladığını çok net şekilde görüyorsunuz"

Batman ziyaretinden izlenimlerini aktaran HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, "HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politikası partinin seçmenlerini Batman’da kesinlikle konsolide etmiş" değerlendirmesini yaptı. 

Alçı yazısında, "Tam da HDP ile yeniden bir yakınlaşma olur mu soruları sorulurken, Selahattin Demirtaş apar topar babasını görmesi için Diyarbakır’a getirilmişken bu gibi adımların devamı gelir mi denirken hepimizin yüreğini kanatan İstiklal Caddesi saldırısı geldi, biliyorsunuz. O saldırıdan 20 dakika önce saldırı noktasında çocuklarıyla bulunmuş biri olarak içim günlerdir çok yanıyor… Öte yandan HDP’ye yönelik tutum ve son gelişmelerin Güneydoğu’daki ve HDP tabanındaki etkilerini pek de bildiğimiz söylenemez. Orası kapalı ve sessiz bir kutu sanki." düşüncesini dile getirdi.

Alçı şunları kaydetti:

"Şahsen ben YPG-PKK’ya bağlanan İstiklal Caddesi saldırısı gidişatı nasıl etkiler, Kürtler ne düşünüyor, bölgede hava nasıl sorularının cevaplarını çok merak ediyorum. Bu açıdan da HDP’nin en güçlü olduğu illerden biri olan Batman’a gitmek benim için çok önemli bir deneyim oldu. Batman’da 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’a yüzde 62,6, Tayyip Erdoğan’a ise yüzde 31,4 oranında oy çıkmış, 2019 yerel seçimlerinde HDP adayı yüzde 66, ikinci sıradaki AK parti adayı da yüzde 28,55 oranında oy almıştı. Ancak diğer HDP belediyeleri gibi buraya da kayyum atandı. HDP il binasının önünde panzer bekliyor ve bina devamlı gözetim altında. Bugün size Batman’da kahvelerde, sofralarda, sokaklarda konuşulanları aktaracağım. Güneydoğu’daki havayı ve konuşulamayanları da sizinle paylaşacağım.

Batman sokaklarında saatlerce dolaştım. Şehrin en işlek kahvesine oturdum, 2009’a kadar iki dönem belediye başkanlığı yapmış Hüseyin Kalkan ve Batman iş dünyasından isimlerin de bulunduğu bir grup ile yemek yedim, gençlerle sohbet ettim.

HDP’nin özellikle 2015 haziran seçimlerinden sonraki çizgisini yanlış bulan ve eleştirenlerdenim ancak şunu açık bir şekilde söylemeliyim: HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politikası partinin seçmenlerini Batman’da kesinlikle konsolide etmiş.

"Mevcut politikanın ve yok saymanın HDP seçmenini partisine daha fazla bağladığını çok net şekilde görüyorsunuz"

Bunun Batman’la sınırlı olmadığı açık. Sessizler, hatta önce ‘resmi görüşlerini’ dile getiriyorlar ancak gerçek bir sohbete girildiğinde mevcut politikanın ve yok saymanın HDP seçmenini partisine daha fazla bağladığını çok net şekilde görüyorsunuz.

HDP'ye kapatma davası

Konuştuklarımın tamamına yakını umutsuzdu. Bezgin ve tedirginlerdi. “HDP kapatılırsa?” diye sordum, “Yenisini açarlar, hep öyle yapmadılar mı?” dediler. “Ama seçime giremez yenisi” deyince “Zaten sol ittifak var, kitlesel olarak o ittifakın adayına gideriz” diye yanıtladılar. Bu cevabı hem gençlerden, hem kahvede konuştuğum esnaftan aldım.

Peki ya AK Parti’ye oy vermiş, muhafazakar Kürtler? Onlar da kırgın olduklarını söylüyorlar lakin Tayyip Erdoğan’a hala şans veriyorlar. “Demirtaş’ın Diyarbakır’a gelmesinin ve HDP ile görüşülmesinin devamı gelirse yine oy veririz, 'Bu işi çözerse Erdoğan çözer’ inancımız kaybolmuş değil” diyorlar."

"HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politi." haberi, 16 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politi.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: HDP’ye yönelik kapatma davası, yok sayma ve kriminalize etme politi.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  2. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  3. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  4. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  5. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  6. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  7. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  8. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  9. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  10. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  11. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  12. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  13. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  14. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  15. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  16. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  17. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  18. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  19. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  20. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
Politika Haberleri