Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Meclis’te

Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Meclis’te

Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Mec... CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul’da halk otobüsünde yaşanan cinsel taciz iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul’da halk otobüsünde yaşanan cinsel taciz ile ilgili önergesinde “Son verilere göre, İstanbul genelinde cinsel tacize uğradığı için güvenlik birimlerine getirilen kız çocuğu sayısı 1.853’tür. Bu çocukların 344’ü 11 yaş ve altında, 972’si ise 15-17 yaş arasındadır. Bu çocuklardan, toplu taşım araçlarında tacize ve şiddete uğrayanların sayısı nedir?” şeklinde sordu.

Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Meclis’te

İlgezdi’nin soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98’nci ve Meclis İçtüzüğünün 94’üncü maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

02.04.2018

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ

İstanbul Milletvekili

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi

Geçtiğimiz Şubat ayında, İstanbul’da, Ortaköy’deki evine gitmek için Mecidiyeköy’den özel halk otobüsüne binen 19 yaşındaki genç kızın tacize uğradığı iddiaları basına yansımıştır. Soruşturmayı tamamlayan savcılık iddianamesinde, şüphelinin müştekiyi rızası dışında araçtan indirmeyerek alıkoyduğu ve sözlü olarak cinsel tacizde bulunduğu belirtildi. Müştekinin kararlı tavırları nedeniyle olayın ileri boyutlara varmadığı ifade edilen iddianamede, Halk Otobüsü şoförü A.A.’nın “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel taciz” suçlarından 18 yıla kadar hapsi istendi.

Ne var ki, İstanbul’un göbeğinde taciz dehşetini yaşan 19 yaşındaki L. M. ne ilktir ne de son olacaktır. Kanunlar kadınları taciz ve şiddet karşısında korumakta yetersiz kalıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun, geçtiğimiz şubat ayında basına yansıyan verilerden derlediği rapora göre, 31 kadına cinsel şiddet uygulandı. Kadınların 23’ü yabancı kişiler, 7’si tanıdığı kişiler, 1’i üvey babası tarafından şiddete uğradı.

Bu bağlamda;

1- Son bir yılda İETT ve Özel halk otobüsünde cinsel şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle Emniyete başvuran kadın sayısı nedir?

2- Son bir yılda İETT ve Özel Halk Otobüsünde tacizde bulunduğu gerekçesiyle lisansı iptal edilen ve hakkında suç duyurusunda bulunulan şoför sayısı nedir? Kaçı tutuklanmıştır?

3- İETT ve Özel Halk Otobüsünde tacizde bulunduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan ama görevine devam eden şoför var mıdır?

4- İETT ve Özel Halk Otobüsünde tacizde bulunduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan/görevine son verilen sayısı nedir?

5- Son verilere göre, İstanbul genelinde cinsel tacize uğradığı için güvenlik birimlerine getirilen kız çocuğu sayısı 1.853’tür. Bu çocukların 344’ü 11 yaş ve altında, 972’si ise 15-17 yaş arasındadır. Bu çocuklardan, toplu taşım araçlarında tacize ve şiddete uğrayanların sayısı nedir?

6- Özellikle İstanbul genelindeki toplu taşım araçlarında meydana gelen taciz ve şiddet olaylarının bir türlü önlenememesi ve sorumlular hakkında kamuoyu vicdanını rahatlatıcı caydırıcı cezaların verilememesinin sebebi, örneğini bazı illerde gördüğümüz ve kadına yönelik şiddeti normalleştiren “pembe otobüs” gibi uygulamaları meşrulaştırmak mıdır? “

"Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Meclis’te" haberi, 02 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 02 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Meclis’te haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Halk otobüsündeki cinsel taciz iddiaları Meclis’te 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  2. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  3. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  4. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  5. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  6. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  7. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  8. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  9. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  10. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  11. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  12. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  13. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  14. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  15. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  16. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  17. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  18. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  19. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  20. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
Gündem Haberleri