'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK’ten 1 Mayıs kararı

'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK’ten 1 Mayıs kararı

'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK’te... 'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK  'İş, Adalet, Özgürlük ve Demokrasi'  sloganı çerçevesinde örgütleneceği açıklanırken İstanbul 1 Mayıs'ı için Taksim

'Halkın iradesine saygı duyun' diyen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (DİSK),  'İş, Adalet, Özgürlük ve Demokrasi'  sloganı çerçevesinde örgütleneceği açıklanırken İstanbul 1 Mayıs'ı için Taksim'e işaret etti.

3 Nisan’da toplanan DİSK Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs’a ilişkin yol haritasını çıkardı. DİSK tarafından açıklanan Başkanlar Kurulu kararında bu yıl 1 Mayıs’ın “İş, Adalet, Özgürlük ve Demokrasi” sloganı çerçevesinde örgütleneceği ifade edilirken, İstanbul 1 Mayıs’ı için adres olarak Taksim gösterildi.

DİSK, iktidarı da “halkın iradesine kayıtsız, şartsız saygı göstermeye, YSK’yi da “partiye göre hukuk” yaklaşımlarına, çifte standartlı uygulamalara son vermeye” çağırdı.

VARLIK-YOKLUK SORUNU

Emekçilerin işsizlik giderek yıkıcı etkiler açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

İşçi sınıfı açısından Mart Şubat’tan, Şubat Ocak’tan daha kötü hale gelmektedir. Dar tanımlı işsizlik yüzde 13,5’e ulaşmış, geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyonu aşmış, işsizlik her hanede etkisini hissettiren en yakıcı ve üstü örtülemez toplumsal mesele halini almıştır. Yüzde 30’lara dayanan gıda enflasyonu, işçilerin ekmeğinin her ay daha da küçülmesine yol açmaktadır. Seçim yatırımı olmaktan öteye gidemeyen önlemlerle gıda enflasyonu bastırılamamıştır. Yıllardır ısrarla sürdürülen neoliberal yıkım politikalarıyla yok edilen tarımın, özelleştirmelerin, güvencesiz çalıştırma biçimlerinin, beton ekonomisinin, sıcak para ve borçlanma ile tüketime dayalı ekonominin sonuçları bugün işçi sınıfı açısından varlık-yokluk sorunu halini almıştır.

'EMEKÇİYİ AŞAĞILAYANLARIN ALDIĞI SONUÇ ŞAŞIRTICI DEĞİL'

Ülkeyi yönetenlerin, halkın iş ve aş taleplerini küçümseyerek, emeklilik hakkı talep edenleri aşağılayarak, geçim sorununun dile getirilmesini “suçlu” göstererek girdikleri yerel seçimlerde aldıkları sonuçların şaşırtıcı olmadığı vurgulanan açıklamada şunlara dikkat çekildi:

İşçi sınıfının, emekçilerin, ücret gelirleriyle yaşayanların çoğunluğunu oluşturduğu birçok büyükşehirde iktidarın yenilgiye uğraması ve kazandıklarında dahi ciddi anlamda oy kaybetmesi tesadüf değildir. İktidar blokunun oyları, Türkiye genelinde belediye başkanlığı için verilen oylarda 2 puan, belediye meclisi oylarında 5 puan civarındaki gerilemiştir. İktidar oylarındaki bu gerileme, ekonomik krize dair tepkilerin yanı sıra halkın demokrasiye, özgürlüğe, adalete, barışa ve kardeşliğe olan hasretinin de bir yansımasıdır. İşçilerin, emekçilerin, halkın bu uyarısını dikkate almadan atılacak her adımın daha ciddi politik sonuçları olacaktır. Türkiye oldukça adaletsiz bir seçim süreci yaşamış, devletin tüm olanakları iktidar için seferber edilmiş, medyadan meydanlara neredeyse ‘tek ittifak’ seçime giriyor görüntüsü yaratılmış, iktidar bloku dışındaki partilere oy vermek ‘beka sorunu’ olarak kodlanmış ancak yine de bu öncü siyasi sonuçların ortaya çıkışı önlenememiştir.

Ekonomik krizi reddedenlerin yerel seçim sonuçlarını da kabul etmekte zorlandığının altı çizilen açıklamada “Bu süreçte bir kez daha görülmüştür ki bu düzene itirazı olan, ülkenin geleceğine dair endişe duyan, işe, adalete, demokrasiye, özgürlüğe, barışa ve kardeşliği hasret milyonların en önemli ihtiyacı birliği, dayanışma ve mücadeleyi daha da yükseltmektir” denildi.

'PARTİYE GÖRE HUKUK OLMAZ'

DİSK Başkanlar Kurulu’nun karar metninde, yerel seçimin ardından yaşananlar bağlamında şu çağrılar yer aldı:

DİSK Başkanlar Kurulu, ülkeyi yönetenleri başından itibaren adaletsiz bir biçimde ilerleyen bir sürece rağmen açığa çıkan halkın iradesine kayıtsız, şartsız saygı göstermeye, YSK’yi da “partiye göre hukuk” yaklaşımlarına, çifte standartlı uygulamalara son vermeye çağırır.

DİSK Başkanlar Kurulu, ülkenin ve işçi sınıfının en acil ihtiyacının demokrasi olduğunun altını çizerek, muhaliflerle, akademisyenlerle, gazetecilerle, siyasetçilerle dolu olan hapishanelerin olduğu bir ülkenin demokratik bir ülke olarak değerlendirilemeyeceğini; bu hapishanelerde devletin kendi hukukuna, kurallarına bile uymamasının ise “hukuk devleti” ile bağdaşmadığını hatırlatarak, siyasi gerekçeli her türlü cezalandırmanın son bulmasını talep eder; devleti içeride ve dışarıda kendi kurallarına ve hukukuna uymaya davet eder.

'1 MAYIS'TA TAKSİM MEYDANI BAŞTA OLMAK ÜZERE...'

Alınan kararlar ise şu şekilde sıralandı:

1 Mayıs 2019 Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nün “İş, Adalet, Özgürlük ve Demokrasi” talebinin büyütüleceği bir süreç olarak örgütlenmesine,

Bu süreçte bölgelerde temsilciler kurullarının toplanmasına,

1 Mayıs 2019 Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nün, başta İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere, ülkenin dört bir yanında yaygın ve kitlesel biçimde kutlanması için çalışmaların ve girişimlerin başlatılmasına,

Bu sürecin en geniş emek ve demokrasi güçleriyle beraber yürütülmesine,

1 Mayıs’tan 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin yıldönümüne kadar olan sürecin işçi sınıfının krize karşı iş ve adalet, baskılara karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yükseltileceği bir seferberlik olarak örgütlenmesine karar vermiştir.

"'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK’ten 1 Mayıs kararı" haberi, 06 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan 'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK’ten 1 Mayıs kararı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Halkın iradesine saygı duyun' diyen DİSK’ten 1 Mayıs kararı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  2. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  3. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  4. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  5. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  6. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  7. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  8. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  9. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  10. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  11. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  12. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  13. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  14. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  15. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  16. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  17. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  18. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  19. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  20. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
Haberleri