Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği

Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği

Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, uzun süredir ekonomik danışmanlığını yapan Muhammed Mustafa'yı Başbakan olarak ataması, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından eleştirilmiş bulundu.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, uzun süredir ekonomik danışmanlığını yapan Muhammed Mustafa'yı Başbakan olarak ataması, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından eleştirildi. Bu grupların yaptığı açıklamalarda, ulusal bir uzlaşı olmadan kurulacak yeni hükümetin dışlama politikasını güçlendireceği ve Filistin'deki bölünmeyi daha da derinleştireceği vurgulandı.

Hamas, İslami Cihad, Filistin Ulusal İnisiyatifi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin yaptığı açıklamada, Filistin Özerk Yönetimi ile Filistin halkı arasında büyük bir uçurum olduğunu savundu.

Ancak, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Abbas'ın partisi El Fetih, bu açıklamaya sert tepki gösterdi. El Fetih, Hamas'ı 7 Ekim saldırılarıyla Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından yeniden işgaline sürüklemekle suçladı. El Fetih, yaşananları, İsrail'in kuruluşu döneminde yaşanan ve Nakba olarak adlandırılan, 760 bin Filistinlinin topraklarından sürülmesiyle sonuçlanan 1948 olaylarından daha acı ve korkunç olarak nitelendirdi. El Fetih, kendisine yöneltilen eleştirilere karşı çıkarak asıl olarak "Hamas yönetiminin gerçeklerden ve Filistin halkından kopuk olduğunu" savundu.

MUHAMMED MUSTAFA ABBAS'A ÇOK YAKIN

Perşembe günü, uzun süredir kendisine ekonomik danışmanlık yapan Muhammed Mustafa'yı Başbakan olarak atadığını duyuran Abbas, geçen ay kabinesiyle birlikte görevi bırakan eski Başbakan Muhammed İştiyye'nin yerine getirilmesini sağlıyor.

Filistin bölgesindeki Batı Şeria'nın yönetimini elinde bulunduran Abbas liderliğindeki El Fetih partisi ile Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas arasındaki güç mücadelesi uzun süredir devam ediyor. Hamas, 2007'de Gazze'de kontrolü ele geçirerek El Fetih yönetimini Batı Şeria'ya hapsetti. İki bölgedeki farklı ideolojilere sahip bu yapılar nedeniyle Filistin halkının kimin tarafından temsil edildiği konusu hala belirsizliğini koruyor. Filistin halkı, uluslararası anlaşmalarda da tanımlandığı gibi, iki devletli bir çözüm modeli çerçevesinde kurulacak bir Filistin devletinin hem Batı Şeria hem de Gazze Şeridi topraklarını kapsamasını umut ediyor.

"Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği" haberi, 16 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hamas ve El Fetih arasında başbakan gerginliği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:30 Gizemli Dublin-New York Portalı: Yeniden Açıldı ve Yeni Kurallar Devreye Girdi!
  2. 21:26 Almanya'dan Ukrayna'ya Destek: Baerbock, Hava Savunması İçin Fon Topluyor!
  3. 21:18 Gaziosmanpaşa'daki Motosiklet Kazasında Şüpheliler Yakalandı: İçişleri Bakanı Tebrik Etti
  4. 21:12 Port-au-Prince Havaalanı Çete Şiddeti Sonrası Yeniden Açıldı
  5. 21:07 Gazze'ye ABD Öncülüğünde 569 Ton İnsani Yardım!
  6. 20:59 Hindistan'da Genel Seçimlerde Deepfake Teknolojisinin Yükselişi
  7. 20:58 Bir çay kaşığı tüketmek kabızlığı önlüyormuş!
  8. 20:56 AB Desteğiyle Türkiye Denizcilik Sektöründe Yeşil Dönüşüm Hız Kazanıyor
  9. 20:55 Sıfır diye satılan çamaşır makinesi kullanılmış çıktı
  10. 20:54 İstihbaratta yapay zeka dönemi başlıyor!
  11. 20:52 Çevreci yakıt düzenlemesi 2025’te yürürlüğe girıyor!
  12. 20:52 Güney Kore, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'u Öven Şarkıyı Yasakladı
  13. 20:50 İşte uçakta yememeniz gerekenler!
  14. 20:48 Kahve severlere dikkat: Aç karnına içilen kahvenin riskleri!
  15. 20:44 Michy Batshuayi'nin Son Derbi Performansı: Fenerbahçe'de Geleceği Belirsiz!
  16. 20:40 Arne Slot, Liverpool'un Yeni Teknik Direktörü Olarak Atandı
  17. 20:38 Kim Jong-un'dan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Vefatı İçin Taziye Mesajı
  18. 20:34 Kolombiya'da Polise Yönelik Bombalı Saldırı: 2 Polis Yaralı!
  19. 20:27 İsrail Güçlerinin Cenin Baskınında Beş Filistinli Hayatını Kaybetti
  20. 20:20 İsrail Ordusu, Hizbullah Komutanını Hedef Aldı: Çatışmalarda Yeni Gelişmeler
Dünya Haberleri