Hande Kader cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: İddianame hâlâ hazır değil

Hande Kader cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: İddianame hâlâ hazır değil

Hande Kader cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: ... Cinsel istismara uğradıktan sonra yakılan ve bedeni ormanlık alana atılan trans kadın Hande Kader cinayetinde geçen 2 yıla rağmen iddianame hazırlanmadı

İki yıl önce şiddet görüp, cinsel istismara uğradıktan sonra yakılan ve tanınmaz haldeki cesedi Zekeriyaköy’de ormanlık alanda bulunan 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader cinayetinin üzerinden 740 gün geçti. Kader cinayetinin iddianamesi ise üzerinden geçen yaklaşık iki yıla rağmen hâlâ hazırlanmadı.

TOMA ÖNÜNDEKİ DİRENİŞİ İLE TANINMIŞTI

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre; Hande Kader cinayeti için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, görevli savcı, Kader’in yakın arkadaşlarının ifadelerine başvurmuş ve Kader’in cesedinin bulunduğu yerdeki baz istasyonu kayıtlarını talep etmişti. Ayrıca Şişli civarındaki MOBESE kameraları incelenmişti. Ancak olayın üzerinden 740 gün geçmesine rağmen henüz bir iddianame hazırlanmadı. Bu durum, diğer trans cinayetleriyle benzer şekilde bu dosyanın da faili meçhul dosyalar arasına gireceği endişesine sebep oldu.

Hande Kader, 2015 yılında Taksim’de düzenlenen Onur Yürüyüşü sırasında, polis eylemcilere saldırdığında TOMA’nın karşısına oturarak direndiği anlarla hafızalarda yer edindi. Bu direnişinden tam bir yıl sonra 6 Ağustos’ta kayıp olduğu öğrenilen Kader’in cansız bedenine ise 13 Ağustos günü Zekeriyaköy’de yol kenarında ulaşıldı. Tanınmaz halde olan cesedi arkadaşı tarafından teşhis edildi ve cinayetle ilgili soruşturma başlatıldı. Ancak üzerinden geçen 740 güne rağmen ilerleme kaydedilemedi.

‘DOSYA’DA EN UFAK BİR AYDINLANMA YOK’

İnsan hakları savunucusu, trans kadın Deniz Tunç, bir dönem aynı apartmanda oturduğu Hande Kader’in kimseye zararı olmayan, kendi halinde, arkadaşları ile eğlenmeyi seven, sakin bir insan olduğunu aktardı ve “Hande ile samimiyetimiz o dönem arttı. Aynı binada, üç dairede yaşayan trans kadınlardık. Her gün birimizde toplanırdık. Kahvaltımızı, akşam yemeğimizi birlikte yerdik” dedi. Tunç, Kader cinayetinin üzerinden geçen uzun süreye rağmen henüz bir gelişme kaydedilmemesi ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:

“Soruşturma ve kovuşturma evresi erk, egemen zihniyet eliyle yürütüldüğü için failler ya bulunmuyor. Bulunan failler ise çok küçük cezalarla ödüllendiriliyorlar. Hande’nin katledilmesinin üzerinden 2 yıl geçti ama dosyada en ufak bir aydınlanma yok. Ne yazık ki transların, kadınların ve çocukların katil ya da tecavüzcülerini bulmak yargının öncelikli amacı değil. Tek isteğimiz soruşturma savcısının konuyu vicdani olarak ele alması ve peşini bırakmaması.”

"Hande Kader cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: İddianame hâlâ hazır değil" haberi, 14 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 14 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hande Kader cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: İddianame hâlâ hazır değil haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hande Kader cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: İddianame hâlâ hazır değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  2. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  3. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  4. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  5. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  6. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  7. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  8. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  9. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  10. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  11. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  12. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  13. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  14. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  15. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  16. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  17. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  18. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  19. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  20. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
Gündem Haberleri