Hasan Ocak dosyasında zaman aşımına itiraz kabul edildi

Hasan Ocak dosyasında zaman aşımına itiraz kabul edildi

Hasan Ocak dosyasında zaman aşımına itiraz k... Mahkeme, Beykoz Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karara ailenin yaptığı itirazı kabul etti.7. Sulh Ceza Hakimliği, Beykoz Cumhuriyet Savcılığının kovuşturmaya yer olmadığına dair...

Mahkeme, Beykoz Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karara ailenin yaptığı itirazı kabul etti.

7. Sulh Ceza Hakimliği, Beykoz Cumhuriyet Savcılığının kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılmasına ve soruşturmanın Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca genişletilmesine karar verdi.

Kararda "Dosya kapsamında iddia edilen suça ilişkin yeterli şüphenin oluştuğu ve bu aşamada maddi hakikatin değerlendirmesi ve takdirinin bağımsız mahkemelere bırakılmasının, mer-i mevzuat, adalet ilkesi ve Yargıtay uygulamalarıyla örtüşeceğinden; kamu davası açılması gerekirken takipsizlik kararı verilmesinin usul, yasa ve dosya gerçekliği ile örtüşmediğine ve 29/11/ 2016 tarihli itirazımızın yerinde olduğu kanaatine varıldığı belirtilerek; İtirazımızın kabulüne ve Beykoz Cumhuriyet Savcılığının KYOK kararının kaldırılmasına ve soruşturmanın Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca genişletilmesine karar verilmiştir'' denildi.

Mahkemenin dosyayla ilgili verdiği karar 22 yıllık verilen mücadelede yeni bir umut olması açısından Ocak ailesinde sevinç yarattı.

7. Sulh Hakimliği’nin kararını T24’e değerlendiren Ocak ailesinin avukatı Gülseren Yoleri, bundan sonraki beklentilerinin savcının hakimin işaret ettiği biçimde dosyayı yeniden değerlendirmesi olduğunu ifade etti.

Yoleri, “Hakimliğin, takipsizlik kararı veren Savcılığa ''Ben senin verdiğin takipsizlik kararını yani kovuşturmaya yer yoktur kararını kaldırıyorum. Soruşturmayı genişlet CMK’nin ilgili maddeleri uyarınca soruşturmayı genişlet. İddianameyi hazırla davayı aç diyor'' dediğini söyledi.

Yoleri, Hasan Ocak dosyasının 22 yıllık sürecinde başında itibaren suçu gösteren yeterli deliller olduğuna ilişkin tespitlerinin de bu kararla doğrulandığını ifade eden Yoleri şunları söyledi:

“Mahkeme bu kararıyla yani savcının dosyayı ortadan kaldıran kararını kaldırmakla bu güne kadar izlenen tutumları değiştirmesi açısından çok anlamlı. 22 yıllık bir direnç vardı, pek çok faili meçhul cinayetlere direnç vardı, bu karar gerçek anlamda suçların cezasız kalmayacağını gösteren gerçek hukukçular açısından önemli."

TBMM’de kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda dinlenilen o dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’a, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, çok sayıda faili meçhul cinayete dikkat çekerek Hasan Ocak’ı sormuştu. Şeker, “Bunlardan birisi de Hasan Ocak, benim mahalleden komşumdu ve gözaltına alındı'' dedi.

Ocak’la ilgili ayrıntılı bilgiler veren Şeker’e Mehmet Ağar, “Gözaltına alınmış mı, kaydı kuydu yok mu'' diye sordu.

Necdet Menzir’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığını da hatırlatan Ağar, “Haberimiz olan her türlü gayrikanuni hareketlere tabii ki mani oluruz, rahmetli Necdet Menzir de mani olurdu. Yani bundan başka somut bir örneğiniz var mı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde kaybolan kimse'' demişti.

HASAN OCAK KİMDİR?

Hasan Ocak 21 mart 1995 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından gözaltına alındı. Gözaltında Hasan'ı görenler olmasına rağmen, gözaltına alındığı inkar edildi. Hasan'ın işkenceden geçirilen cansız bedeni 58 gün sonra kimsesizler mezarlığında bulundu.

Aradan geçen 21 yılda sayısız savcının elinden geçen dosya soruşturma aşamasını geçemedi. Ocak Ailesi ve Avukatının savcılığa bildirdiği deliller araştırılmadı, tanıkların tamamı dinlenmedi, bilinen suçlular ifadeye çağrılmadı, etkin soruşturma yapılmadı. Soruşturma davaya dönüştürülmedi.

17 Ekim 2016 tarihinde dosyada, "zamanaşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına" kararı verildi. Son olarak mahkeme, davaya verilen takipsizlik kararını bozuk, davanın genişletilmesine karar verdi.

"Hasan Ocak dosyasında zaman aşımına itiraz kabul edildi" haberi, 04 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 04 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hasan Ocak dosyasında zaman aşımına itiraz kabul edildi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hasan Ocak dosyasında zaman aşımına itiraz kabul edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri