Hasta eşi için hız yapan sürücüye kesilen ceza iptal edildi

Hasta eşi için hız yapan sürücüye kesilen ceza iptal edildi

Hasta eşi için hız yapan sürücüye kesilen ce... Adana’da rahatsızlanan kanser hastası eşini otomobille hastaneye yetiştiren kişiye ’hız sınırlarını’ aştığı gerekçesiyle kesilen 206 liralık trafik cezasını mahkeme kararıyla iptal ettirdi. Mahkeme, "Zaruret şartları...

Adana’da rahatsızlanan kanser hastası eşini otomobille hastaneye yetiştiren kişiye ’hız sınırlarını’ aştığı gerekçesiyle kesilen 206 liralık trafik cezasını mahkeme kararıyla iptal ettirdi. Mahkeme, "Zaruret şartları oluştuğundan, ceza hukuka uygun değildir" dedi.

Emekli işçi ve 3 çocuk babası Memiş Akça’nın ev kadını eşi Havva Akça’ya bir süre önce safra yolu kanseri tanısı konuldu.

16 Aralık 2016’da aniden rahatsızlanan eşini 01 ZJ 027 plakalı otomobiline bindiren Memiş Akça, dörtlü lambaları yakarak hızla hastaneye götürdü.

Kent içinde 50 kilometre olarak belirlenen hız limitini aşarak 75 kilometre hıza ulaşan Memiş Akça, trafik ekiplerince yerleştirilen radara yakalanıp yolda görevli polislerce durduruldu. Rahatsızlanan eşini hastaneye götürdüğünü ve bu nedenle hızlı gittiğini söyleyen Akça’ya, hız limitini aştığı gerekçesiyle 206 liralık trafik cezası yazıldı. Ceza makbuzunu alan Akça, eşini hastaneye götürüp tedavi ettirdi.

'CEZA HUKUKA UYGUN DEĞİL'
Eşinin sağlığıyla ilgili endişelenirken bir de trafik cezası yazılmasına üzülen Memiş Akça, karşılaştığı cezayı hastaneye gelen avukat kızı Nazan Akça Subaşı’ya anlattı. Babasının avukatlığını üstlenen Nazan Akça Subaşı, trafik cezasını ödedikten sonra iptali için Adana 5’inci Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuru yaptı.

Mahkemeye annesinin hastane kayıtları, konulan tanı ve yapılan tıbbi işlemlere ilişkin belgeleri de sunan Subaşı’nın istemi haklı bulundu. Hastane kayıtlarına göre olay günü Memiş Akça’nın eşini hastaneye yetiştirdiğine dikkat çeken mahkeme hâkimi kararında, "Dolayısıyla kabahat eylemi bakımından hukuka uygunluk sebeplerinden olan zaruret (zorunluluk) şartlarının oluştuğu, bu itibarla kesilen idari para cezasının hukuka uygun olmadığı anlaşıldı" diyerek trafik cezasını iptal etti.

'KURALLAR İHLAL EDİLEBİLİR'
Mahkeme kararı sonrası ödedikleri 206 liralık trafik cezası parasını geri aldıklarını anlatan avukat Nazan Akça Subaşı, şunları söyledi:

"Aynı zamanda babam olan müvekkilim Memiş Akça’ya, rahatsızlanan annemi hastaneye götürürken trafik cezası yazılmıştı. Ceza miktarını ödedikten sonra hemen cezanın iptali için mahkemeye başvurdum. Benim annem hastaydı ve ambulans çağıracak vaktimiz yoktu, acilen hastaneye yetiştirilmesi gerekiyordu, babam da dörtlülerini yakmış acil bir şekilde hastaneye götürmüştü. İnsanlar hastasıyla uğraşıyor. Bunu devletin cezalandırılması doğru değil. Belirli sebeplerin olması durumunda insanlar bazı kuralları ihlal edebilir. Bu durumda da, devletlerin mağdur bu insanları koruması gerekiyor. Bunları mahkemeye sundum. Zaten mahkeme de kesin bir şekilde karar verdi. Biz de ödediğimiz ceza parasını geri aldık. Bundan sonrası için babam gibi mağdur olan insanlar, ’Nasılsa biz bu cezayı yedik, bunu ödemek zorundayız’ demesin. Bizim gibi böyle durumları varsa itirazlarını yapsınlar. Aslında böyle bir yasal düzenleme var ancak bizim en büyük eksikliğimiz mevzuatı bilmememiz. Biz sadece bunu gündeme getirdik. Umarım bundan sonrası için emsal teşkil eder."

"Hasta eşi için hız yapan sürücüye kesilen ceza iptal edildi" haberi, 31 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 31 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Hasta eşi için hız yapan sürücüye kesilen ceza iptal edildi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hasta eşi için hız yapan sürücüye kesilen ceza iptal edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  2. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  3. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  4. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  5. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  6. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  7. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  8. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  9. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  10. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  11. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  12. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  13. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  14. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  15. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  16. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  17. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  18. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  19. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  20. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
Yaşam Haberleri