Hastanelerde randevu sorunu
Hastanelerde randevu sorunu AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren izlenen yanlış sağlık politikaları nedeniyle sağlık hizmetleri kamu hizmeti olmaktan uzaklaşmış, özel sektörün sağlık hizmetlerindeki payı her geçen yıl artmıştır.
Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine bakıldığında bu tespit açık olarak görülmektedir.
2002-2022 yılları arasındaki 20 yıllık AKP iktidarı döneminde Sağlık Bakanlığına bağlı hastane sayısında %23 oranında bir artış olurken özel hastane sayısındaki artış %110 civarında gerçekleşmiştir.
Yine aynı 20 yıllık dönemde hastane yatağı sayısındaki artış Sağlık Bakanlığı hastanelerinde %46 iken özel hastanelerde %184’dür.
Kamunun sağlık hizmetlerindeki payının azalması nedeniyle vatandaşların kamu hastanelerinden hizmet alma imkânı azalmış, sağlık bakanlığı hastanelerinden randevu alınamaz hale gelmiştir.
Sağlık Bakanlığı her ne kadar yönetmelikler yayınlayıp randevu sorunu için toplantılar yapmış olsa da izlenen yanlış sağlık politikalarıyla vatandaşların hastanelere ulaşımını kolaylaştırmak mümkün değildir. Randevu sorunun altında yatan gerçek, kamu hastanelerinin azlığıdır.
Hastanelerdeki randevu sorunun çözümü için vatandaşın başvurabileceği poliklinik sayısının arttırılması gerekmektedir. Kısa vadede bu sorunu çözmek için Sağlık Bakanlığı özel muayenehaneleri sağlık sistemi içine dahil ederek özel muayenehanelerden sağlık hizmeti alımını sağlamalıdır. Özel muayenehanelerin tıpkı özel hastaneler tanınan şartlarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma yapmasına imkan tanınarak, vatandaşların özel muayenehanelerden ücretsiz sağlık hizmeti almasının yolu açılmalıdır.
Randevu sorununun kalıcı çözümü için kamu hastanelerinin sayısının arttırılması zorunludur. Bunun için ulaşımı zor olan şehir hastaneleri modelinden vatandaşların daha kolay ulaşabileceği lokasyonlarda Devlet hastaneleri modeline dönülmelidir.
Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yatırım programındaki maliyetler göz önünde bulundurulduğunda;
Sağlık Bakanlığı bütçesinden 2017 – 2024 tarihleri arasında Şehir Hastaneleri için (Kira + Hizmet bedeli) harcanan miktar; 187 milyar 735 milyon 587 bin 216 TL’dir.
Bu miktardaki harcama ile her yıl 500 yataklı hastane yapılmış olsaydı, şu an elimizde; 28 bin 548 yatak kapasiteli 18 Şehir Hastanesi yerine 107 bin 192 yatak kapasiteli 214 Devlet Hastanesi olacaktı (500 yataklı hastaneler). Böyle yapılmış olsaydı vatandaşlarımızın başvuracağı hastane sayısı daha fazla olacaktı.
Üstelik bu hastanelerin sahibi özel şirketler değil Kamu olacaktı ve 25 yıl değil 1 kez ödeme yapacaktık.
Bir taraftan şehir hastaneleri üzerinden kamu zararı devam ederken diğer taraftan vatandaşlarımız hastanelerden randevu alamamaktadır…
Dr., Eski CHP Milletvekili
"Hastanelerde randevu sorunu" haberi, 04 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Hastanelerde randevu sorunu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hastanelerde randevu sorunu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.