Hatıra İçinde Bir Çocuk

Hatıra İçinde Bir Çocuk

Hatıra İçinde Bir Çocuk Hamza KİEDedemin bir sözü vardı:“Kurbanlık toklu, köste belli olur.''Kös, kuzuların yattığı-dinlendiği yere; toklu ise bir yıllık, koç olacak kuzulara denir.Bu özdeyişin anlamı:“Bir insanın nasıl olacağı ta küçüklüğünden...

Hamza KİE

Dedemin bir sözü vardı:

“Kurbanlık toklu, köste belli olur.''

Kös, kuzuların yattığı-dinlendiği yere; toklu ise bir yıllık, koç olacak kuzulara denir.

Bu özdeyişin anlamı:

“Bir insanın nasıl olacağı ta küçüklüğünden belli olur.''

Bundan iki yıl önce kadar okuduğum kitaplardan birisi de Akın Çubukçu’nun “Babamın Eczanesi'' adlı kitabıydı. Bu kitabın ikinci yarısından sonra bir anı var. Okuyunca hem çocuksu hem de hüzünsü bir duygu karmaşasına girmiştim. Çok naif bir hikâyeydi; bilmediğim ve ilk kez öğrendiğim bir anı-hikâye. Günü geldiğinde kullanmak üzere not almıştım. Kısmet bugüneymiş!

Anı, beni bir kez daha, hayatı tesadüflerin şekillendirdiği, yönlendirdiği aforizmasına yöneltti. 10 yaşında bir çocuk ve 73 yaşında tarihsel bir lider. Sonrasında meğerse o çocuk da tarihsel bir figür olacakmış! Buradaki rastlantısallığın ilerideki buluşmalarına bir fiziksel etkisi yok da ruhsal etkisi vardır. Bunu, çocuğun babasına yazdığı o tarihsel mektuptan çıkartabiliyoruz.

“Baba, sana her zaman için müteşekkirim. Çünkü Kemalist düşünceyle yetiştirdin beni... Baba, biz Türkiye'nin İkinci Kurtuluş Savaşçılarıyız.''

Ruhsaldır, çünkü çocuğun karşılaştığı adam bu hareketin ikinci adamıdır.

Bunları düşünürken, bu arada dünyanın “üzerine'' düşündüğüm zamanlar en kahrolduğum dramatik nokta zihnimde yine nüksetti korkuyla. Fakat bu sefer yeni bir “soluk'' buldum kendime.

Dünya yok edildiğinde, icat edilmiş olan her şey kaybolacak. Bir bilinmez gelecek çağda Âdem’leşme ve Havva’laşma oluşur da bugünkü seviyeye ya da daha ileri uygarlıklara erişildiğinde arkeolojik kazılar yapılacaktır hiç kuşkusuz ama ne ne kadarı tekrar asli "formülüyle" bulunacaktı ki? Kim bilir? İşte bu noktada bulduğum yeni soluk şu idi:

“Kitaplar yaşamın belleğidir.''

Korkma hiçbir şey kaybolmaz, dedim bu andan sonra. Peki, bilinmeyen bir "anıyı-gerçeği" ilk kez mi kitaplarda görüyordum? Hayır! Fakat, bu biraz duygusal bağlılığımız olan bir ikondu da ondan heyecanlanmıştım.

Buyurunuz, benim o gün o kitapta not alarak aktarmak istediğim hatırat:

İsmet Paşa, yanında damadı Metin Toker ile beraber 1957’de bir iki gece kalacak şekilde seçim gezisi için mahiyetiyle birlikte Sivas’a gelir. Demokrat Parti’nin yönetimde olduğu dönemdir ve Paşa’ya can güvenliği içinde kalabileceği bir otel bulunamaz. Konu etraflıca tartışılır ve sonunda Çubukçu ailesinden Şevket Bey’in evinde kalmasına karar verilir.

Devamını Akın Çubukçu’dan dinleyelim:

“O sırada okuldan çıkıp eve gelmekte olan kardeşim Aydın da polis kordonunu yarmak için büyük bir çaba göstermekte ama başarılı olamamaktadır. Sonunda babamı tanıyan polislerden biri, elinden tutup apartmanımızın kapısına kadar Aydın’ı getirir. Aydın merdivenleri soluk soluğa çıkıp, kapının önüne geldiğinde, sınıfından bir arkadaşı onu beklemektedir. Çocuk, İsmet Paşa’yı yakından görmek ve elini öpmek istemektedir. O kadar polisi nasıl atlatmıştır, eve nasıl girmiştir, bilinmez.

İçeri girerler, çocuk Paşa’nın elini öper ve Paşa çocuğun saçlarını okşar.

Yıllar sonra İsmet Paşa, o çocuk için büyük çaba harcayacak, bir zamanlar yine büyük çabasına karşın ipten kurtaramadığı bir üçlüye karşılık, kelleleri istenen bir başka üçlünün içinde bulunan o çocuğun yaşamını ne yazık ki kurtaramayacaktı.

O çocuk Deniz Gezmiş’ti.''

Dedem, diyordu ya “Kurbanlık toklu, köste belli olur. Bu kitaptan öğreniyoruz ki Deniz Gezmiş’in Deniz Gezmiş’liği ta çocukluğundan beliymiş. O gün tarihsel (eylemsel) yolculuğunun pratiğini; polis karşısında o adam (Paşa) için o evde göstermiş.

“Bizim de her 28 Şubat’ta / GEZMİŞ’ligimiz var / Memleket üstü büyük DENİZ’lerde / Bu yüzden şubat ayazında bile / Umudumuz mavidir bizim / Ve YEŞİL PARKA’yı kuşanırız Şarkışla’ya giderken / Çevirseler de yolumuzu / Biz yine dinleriz ve hep dinleyeceğiz / Rodrigo'yu inadına!''

deniz_gezmis241.jpg

"Hatıra İçinde Bir Çocuk" haberi, 28 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 28 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Hatıra İçinde Bir Çocuk haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hatıra İçinde Bir Çocuk 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  2. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  3. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  4. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  5. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  6. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  7. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  8. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  9. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  10. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  11. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  12. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  13. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  14. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  15. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  16. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  17. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  18. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  19. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  20. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
ABC Kritik Haberleri