Hava kararınca her yeri sardılar!
Hava kararınca her yeri sardılar! Büyükçekmece Gölü etrafındaki mahallelerde görülen ‘kronomid' olarak bilinen sivrisinekler havanın kararmasıyla dün akşam her yeri sardı.
Büyükçekmece Gölü etrafındaki mahallelerde görülen ‘kronomid' olarak bilinen sivrisinekler havanın kararmasıyla dün akşam her yeri sardı.
Büyükçekmece’de özellikle akşam karanlığının basması ve lambaların yanmaya başlaması ile birlikte Büyükçekmece Gölü kıyısındaki sazlık alandan çevredeki mahallelere büyük sinek istilası görülüyor. Özellikle 19 Mayıs, Dizdariye, Mimarsinan, Kamiloba, Pınartepe, Sinanoba Mahallesi'nde yaygın görülen sinekler ışığın bulunduğu yer yere akın edince rahatsızlıklar arttı. Belediye ekipleri özellikle akşam saatlerinden itibaren ilaçlama çalışmaları yaparken, kronomidler ile mücadele yetersiz kaldı. Mahalle sakinleri akşam olunca balkon kapısı veya pencere camını açamaz olduklarını, binlerce sineğin içeri dolduğunu, daha sonra bunları temizlemek zorunda kaldıklarını anlattı. Dün akşamda duvarları, evlerin içini, sokak lambalarını binlerce kronomid sardı.
IŞIK TUZAKLARI VEYA BİYOLOJİK YÖNTEMLER ÖNERİLDİ
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim.Üyesi Fatih Dikmen kronomid ve mücadele konusunda bilgi verdi.
Dikmen, “Ergin sinek olarak görülen çok kısa bir yaşamları olan bu kronomidler sudan çıktıktan sonra uçmaya ve çiftleşmeye başlar. Yığınla insanları tedirgin edenler bu sineğin ergin formları. Gece veya belli saatlerde çıkmasının nedeni; ışığın bunları cezbetmesi. Işığın olduğu yere uçuyorlar. Hiçbir zararları yok. Sivrisinek gibi sokmuyorlar. Uçma dışında insana zarar vermiyorlar. Şikayetler; bulut olarak etrafı sarmaları" dedi.
"Farklı yöntemlerle bunları insanlardan uzaklaştırabilirler" dilen Dikmen, "Örneğin ışık tuzakları konulabilir. Işığa gelmeleri nedeniyle onları kırsal alana konulan çok parlak ışıklarla cezbedebiliriz. Su içerisinde sadece bu larvalara etki eden ilaç veya yöntemleri kullanabiliriz. Anadolu’da bu tür göllere alabalık veya sazan konularak popülasyonlarının azalmasının önüne geçilebiliyor. Kurbağa gibi daha biyolojik yöntemler denenebilir.” diye konuştu.
Dr. Öğretim.Üyesi Fatih Dikmen bu sineklerin 4-5 günlük ömürleri bulunduğunu, aynı anda yetişkin birey haline gelmedikleri için varlıklarının bir-iki hafta daha görülebileceğini vurgularken, “Bunlardan rahatsız olanlar loş ışıkta otursunlar. Onlardan korkmasınlar. Bunlar için çok ciddi ilaçlama yapılırsa çocuğunuza veya vücudunuza başka zarar verebilir. Yerleri belli. Belediye veya ilgili kurumlar göle lavra ile beslenen balık veya kurbağa gibi canlıları bırakabilir” ifadelerini kullandı.
"Hava kararınca her yeri sardılar!" haberi, 20 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Hava kararınca her yeri sardılar! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hava kararınca her yeri sardılar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.